Τρομάζουν τα γκάλοπ

Τρομάζουν τα γκάλοπ

Στην πόλωση ποντάρει ο Τσίπρας για να περιορίσει τις διαρροές

Καμπανάκι από τις φοιτητικές εκλογές – Κάτω από 2% έπεσε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ

Βαθαίνει η αγωνία στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα αρνητικά μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις –το ένα χειρότερο από το άλλο– καταγράφουν το κλίμα απογοήτευσης και δυσφορίας που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία για την κυβέρνηση.

Η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη και ο κίνδυνος μιας βαριάς ήττας, αρχικά στις ευρωεκλογές και στη συνέχεια στις εθνικές εκλογές, τείνει να γίνει ορατός. Στις τελευταίες έρευνες η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία κινείται πέριξ των δέκα μονάδων, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν στα χέρια τους κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη διαφορά πολύ μεγαλύτερη, κοντά στις 15 μονάδες, και τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες κατάρρευσης. Στο γεγονός αυτό πρέπει να αποδοθούν οι απεγνωσμένες προσπάθειες του Αλ. Τσίπρα να στήσει συμμαχίες με «πρόθυμους» και «γυρολόγους», πολιτικά απαξιωμένους και χωρίς καμιά απήχηση στον ελληνικό λαό.

Για τον ίδιο λόγο επιλέγει τη στρατηγική της πόλωσης έναντι της κυβέρνησης, με «όπλο» τα σκάνδαλα, υπαρκτά ή υποτιθέμενα, σε μια ύστατη προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματος και να βάλει φραγή στις διαρροές. Αντανάκλαση του κλίματος απογοήτευσης και αγωνίας που επικρατεί στα ενδότερα του κυβερνώντος κόμματος είναι η αδυναμία του κ. Τσίπρα να επιβάλει τις αποφάσεις του στα στελέχη.


ΟΧΙ Τσακαλώτου για Επίτροπος – Αρνούνται κορυφαίοι υπουργοί να θυσιαστούν στις ευρωεκλογές


Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος είπε δύο μεγαλοπρεπή «Όχι», αρνούμενος να αναλάβει χρέη επιτρόπου αλλά και να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Αρνητική απάντηση εισέπραξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόσο από τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη αλλά και από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η εξήγηση που υπάρχει είναι ότι όλοι οι παραπάνω είναι βέβαιοι για την ήττα στις ευρωεκλογές και δεν θέλουν να θυσιασθούν και να επωμισθούν το κόστος της αποτυχίας. Η επερχόμενη ήττα είναι και ο λόγος που κορυφαίοι υπουργοί είτε αποσύρο­νται από την πολιτική (Κ. Γαβρόγλου) είτε αλλάζουν εκλογική περιφέρεια (Π. Πολάκης, Γ. Κατρούγκαλος) προκειμένου να καταφέρουν να επανεκλεγούν.

Ενήμεροι για το κακό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία για την κυβέρνηση είναι πρωτίστως οι βουλευτές, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν τολμούν να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες καθώς γίνονται αποδέκτες της αγανάκτησής τους. Το πρώτο «σήμα κινδύνου» ήρθε από τις φοιτητικές εκλογές, όπου η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κάτω από το 2%, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση και πανικό σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου.

Μαύρα σύννεφα
Εν τω μεταξύ, πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου προϊόντος του χρόνου πυκνώνουν τα «μαύρα σύννεφα» λόγω και της υπόθεσης Πετσίτη, με τις συνεχιζόμενες καταγγελίες της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής όσον αφορά τις σχέσεις του με τον Νίκο Παππά, ενώ και το σκάνδαλο Novartis δεν εξελίσσεται όπως ανέμενε η κυβέρνηση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει ο Π. Κουρουμπλής με τη συνάντηση που είχε με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες δε λένε ότι αν όλα αυτά συνέβαιναν έναν μήνα νωρίτερα, ο πρώην υπουργός θα είχε τεθεί εκτός κόμματος και φυσικά δεν θα ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής. Δεδομένου ότι απομένουν μερικές μόνο εβδομάδες από τις εκλογές και είχε προηγηθεί και το θέμα με τη Μ. Λοΐζου, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν ένα ακόμη επεισόδιο.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, στο διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές η κεντρική επιδίωξη θα είναι να ενισχυθεί το ηθικό των μελών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πλέον, με βάση και τις συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα βγει στην πρώτη γραμμή, ως η τελευταία ελπίδα του κυβερνώντος κόμματος να ανακάμψει και να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς στον δρόμο για τις εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολλούς μήνες ο Κυρ. Μητσοτάκης προηγείται του πρωθυπουργού στη δημοφιλία, με βάση την ανάλυση που γίνεται στο πρωθυπουργικό επιτελείο ο Αλ. Τσίπρας αποτελεί ακόμα το «δυνατό χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ και άρα θα πρέπει να δοθεί βάρος σε αυτό.

Ως εκ τούτου, αναμένονται συνεχείς εμφανίσεις του πρωθυπουργού, ενώ θα προγραμματισθούν και στοχευμένες περιοδείες του ανά την επικράτεια, σε μια προσπάθεια να περάσουν το μήνυμα ότι η χώρα εισήλθε σε άλλη φάση και επανήλθε σταδιακά η κανονικότητα, τονίζο­ντας μάλιστα ότι γίνονται και διορθωτικές κινήσεις, με το σχέδιο αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ.

Ήδη προχθές μίλησε στο ΣΕΦ στην παρουσίαση του συνδυασμού της Ρένας Δούρου, ενώ χθες απηύθυνε ομιλία –στο ίδιο μήκος κύματος όπως και στο Γαλάτσι– στην κοινή εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το μείζον θέμα, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι η οικονομία, από την πορεία της οποίας θα εξαρτηθούν τελικά οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα αλλά και το μέλλον της κυβέρνησης εν όψει και των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία θα συνοδεύονται από μια πολιτική αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και μια προσπάθεια ανοίγματος στην κοινωνία, αν και, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, οι πολίτες και όλες οι κοινωνικές ομάδες έχουν γυρίσει την πλάτη στο κυβερνών κόμμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι απαραίτητη πλέον η κινητοποίηση του συνόλου του κόμματος και της κυβέρνησης και εστιάζουν γι’ αυτόν τον λόγο σε μια προεκλογική καμπάνια διαρκείας με προσωπικά χαρακτηριστικά και οδηγό τον Αλ. Τσίπρα. Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει καμπάνια από το υπουργείο Εσωτερικών με κύριο στόχο τη μείωση της αποχής, ενώ θα σταλεί μήνυμα για τη συμμετοχή των νέων με το σύνθημα «Η συμμετοχή είναι μαγκιά».

Το κρίσιμο ερώτημα πλέον αφορά τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών και κυρίως αν αυτές θα γίνουν πριν από τον Οκτώβριο, όπως επιμένει ο πρωθυπουργός. Το Μέγαρο Μαξίμου αμφισβητεί τις έρευνες γνώμης, ωστόσο επικαλείται δικές του μυστικές, που δεν τις ανακοινώνει, ένδειξη, όπως πολλοί λένε, ότι βρίσκεται σε πανικό.

Ζημιά από τις Πρέσπες
Η Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να κάνει πολύ μεγάλη ζημιά, αφού οι βουλευτές δεν μπορούν να πάνε ούτε στις περιφέρειές τους προκειμένου να εξηγήσουν τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος τόσο για την ονομασία όσο και για όλα τα υπόλοιπα θέματα.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η γραμμή του ασύμμετρου πολέμου, οι επιθέσεις κατά ολιγαρχών, ελίτ, επιχειρηματιών, Μέσων Ενημέρωσης, ακόμη και με αστήρικτες κατηγορίες, θα καλύψει την απογοήτευση, το κλίμα ηττοπάθειας, τις γκάφες ή τις αδυναμίες στη διακυβέρνηση της χώρας.

Σε αυτό το τοπίο έχει ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει ο Ευκλ. Τσακαλώτος στο διάστημα πριν και μετά τις εκλογές. Ο υπουργός Οικονομικών εμμένει στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της πορείας του κυβερνώντος κόμματος και αντιδρά –τόσο ο ίδιος, όσο και τα μέλη της ομάδας των «53+»– στην περαιτέρω πασοκοποίησή του, ενώ δεν βλέπει με θετικό μάτι την εξελισσόμενη μετάβαση του κόμματος σε μια πιο σοσιαλδημοκρατική εκδοχή.

Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ιδιαιτέρως κρίσιμο να υπάρχει ομόνοια στον δρόμο προς τις κάλπες, αλλά πλέον πάρα πολλοί βουλευτές δεν λειτουργούν συντροφικά, ενώ υπάρχει έντονος παρασκηνιακός ανταγωνισμός εν όψει και των βουλευτικών εκλογών.

Εξάλλου, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις –αν και από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι θα διαψευσθούν οι δημοσκόποι–, οι μισοί από τους σημερινούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχουν στην επόμενη Βουλή, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και μεγάλη ανανέωση στα ψηφοδέλτια του κόμματος και συμμετοχή πασοκογενών στις λίστες.

Παράλληλα, τα διαλυτικά φαινόμενα στην ΚΟ αποδυναμώνουν και την προσπάθεια του πρωθυπουργού να ενδυναμώσει το κεντρικό πολιτικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης μαίνεται πόλεμος μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Νίκου Παππά, κάτι που φάνηκε και από τις ραγδαίες εξελίξεις στην ΕΡΤ και τις ριζικές αλλαγές σε εκπομπές.


Σχολιάστε εδώ