Ο Γαβρόγλου απειλεί να κόψει  τον μισθό από 4.400 ιερείς

Ο Γαβρόγλου απειλεί να κόψει τον μισθό από 4.400 ιερείς

Με νόμο του 1945

Νέο μέτωπο με την Εκκλησία ανοίγει η κυβέρνηση εν όψει εκλογών και απευθυνόμενη στο αριστερό ακροατήριο. Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περί τους 4.400 ιερείς ανά τη χώρα να βρεθούν στον αέρα και να μείνουν απλήρωτοι!

Επικαλούμενος τον νόμο 536 του… 1945 (!), υποστήριξε ότι οι οργανικές θέσεις είναι 6.000 και όχι 10.400 που είναι σήμερα οι ιερείς. Κατά συνέπεια… οι 4.400 μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούν στον αέρα!

Το ότι ο κ. Γαβρόγλου ανακάλυψε ξαφνικά το πρόβλημα αυτό, το οποίο υφίσταται δεκαετίες, κάνει ορισμένους να πιστεύουν ότι υποκινείται από «εκδικητικά» κίνητρα και ότι επιχειρεί να πάρει τη «ρεβάνς» από τους ιερείς, καθώς ήταν εκείνοι που αντέδρασαν με τον πιο δυναμικό τρόπο στην –κάτω από το τραπέζι– συμφωνία πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου, με αποτέλεσμα να πάει στο καλάθι των αχρήστων.

«Ο νόμος του 1945 πήγε να προστατεύσει τους έγγαμους κληρικούς από μια εξευτελιστική καθημερινότητα», ανέφερε. «Είναι σωστό κατά τη γνώμη σας να μισθοδοτούνται ιερομόναχοι; Είναι σωστό να μισθοδοτούνται άγαμοι κληρικοί; Εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Εκκλησιαστικοί παράγοντες τόνιζαν ότι η αύξηση του αριθμού των ιερέων τα προηγούμενα πολλά χρόνια ήταν απόφαση των κατά καιρούς κυβερνήσεων και προφανώς κρίθηκε απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες. Ανέφεραν ακόμη ότι με κυβερνητικές αποφάσεις τοποθετήθηκαν ιερείς σε παραμεθόριες περιοχές που δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια.

Αντιλαμβανόμενος τον σάλο που θα προκαλούσαν οι αναφορές του στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας έσπευσε να… διευκρινίσει: «Εμείς δεν λέμε να διώξουμε κανέναν, εμείς δεν λέμε να σταματήσει η μισθοδοσία», αλλά να μπει μια τάξη στη θεσμική ακαταστασία. Δεν θεώρησε, ωστόσο, σκόπιμο να πει τι ακριβώς προτείνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι με όσα είπε για τους 4.400 θέλησε να τρομοκρατήσει τους ιερείς, ώστε στο μέλλον να μην αντιδράσουν σε κυβερνητικές αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γαβρόγλου είπε όσα είπε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δ. Κυριαζίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στις οργανικές θέσεις κληρικών που παραμένουν κενές και φτάνουν τις 2.500, που αντιστοιχεί στο 25% των οργανικών θέσεων. Με αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο κ. Κυριαζίδης, πολλές μητροπόλεις να αναγκάζονται προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες να χειροτονούν άμισθους ιερείς που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτήν τη στιγμή υπερβαίνουν τους 400!

Τα προβλήματα είναι ακόμη πιο οξυμένα στις παραμεθόριες περιοχές, όπως, π.χ., στη Δράμα, όπου οι κάτοικοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις θρησκευτικές τους ανάγκες. Ο βουλευτής της ΝΔ υπενθύμισε στον υπουργό Παιδείας ότι είχε δεσμευθεί πως το 2018 θα εντάξει στις μητροπόλεις εκατόν ενενήντα νέους ιερείς. «Δεν το κάνατε και μας λέτε τώρα για τον αρχικό νόμο του 1945 –αν είναι δυνατόν να μένουμε εκεί–, που αλλιώς ήταν τα πράγματα τότε, σε άλλη κατάσταση βρισκόταν η χώρα και βρισκόμαστε τώρα σε άλλο αιώνα», σημείωσε ο κ. Κυριαζίδης.


Σχολιάστε εδώ