Προς υποβολή στην DGComp οδεύει η πρόταση της ΤτΕ για τη μείωση των NPLs

Προς υποβολή στην DGComp οδεύει η πρόταση της ΤτΕ για τη μείωση των NPLs

Ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για τη διαμόρφωση ενός μοντέλου συλλογικής μείωσης των NPLs παραπλήσιου με το ιταλικό, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο του ΤΧΣ, την οδό προς υποβολή στην DGComp αναμένεται να πάρει μέσα στο μήνα και η πρόταση της ΤτΕ.

Το τελευταίο διάστημα οι παρουσιάσεις της πρότασης στις τεχνικές ομάδες του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και σε rating agencies και επενδυτικούς οίκους ήταν συνεχείς και με θετική αποδοχή.

Οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι η πρόταση χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος των NPLs και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, διαμορφώνοντας σε βάθος τριετίας και σε σχέση με την υφιστάμενη στοχοθεσία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες. Παράλληλα, εκτιμούν ότι αναλόγως του τρόπου στάθμισης του κινδύνου ενεργητικού της, η κάθε τράπεζα μπορεί να κρίνει η ίδια πόσα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μεταφέρει στο SPV που προτείνει η ΤτΕ, έτσι ώστε τελικά να μην προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες.

Όπως εκτιμούν, ακόμη και στην περίπτωση που οι κεφαλαιακοί δείκτες υποχωρήσουν αισθητά, οι τράπεζες θα μπορούν να αναπληρώσουν τα κεφάλαια αυτά με εκδόσεις ομολόγων Tier II. Οι ξένοι επενδυτές θα ήταν διατεθειμένοι να καλύψουν τις εκδόσεις αυτές, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν απαλλαγεί από μεγάλο όγκο NPLs.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξένων επενδυτών, η πρόταση της ΤτΕ θα απαιτήσει προετοιμασία 6 – 9 μηνών και ένα – ενάμιση χρόνο για να λειτουργήσει ολοκληρωμένα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά η λειτουργία του σχήματος που προτείνει η ΤτΕ αναμένεται στα μέσα του 2020, ενώ μεταξύ της διενέργειας της κάθε συναλλαγής (πωλήσεις τιτλοποιημένων δανείων) θα μεσολαβεί διάστημα 1 – 2 μηνών.

Διαβάστε περισσότερα στο capital.gr


Σχολιάστε εδώ