Η συνταγή Στουρνάρα για απελευθέρωση από τους «θεσμούς»
-Μείωση φορολογικών συντελεστών και πλεονασμάτων και περισσότερες επενδύσεις
-Ανησυχεί για δημοσιονομική εκτροπή λόγω των εκλογών και της… βόμβας των αναδρομικών
Το μαρτύριο που ζει ο ελληνικός λαός θα είχε αποφευχθεί αν οι εταίροι είχαν προχωρήσει στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που είχαν αποφασισθεί από το 2012 και αν υπήρχαν στην Ευρωζώνη τα κατάλληλα εργαλεία για την αποτροπή της κρίσης όταν ξέσπασε.
Μία από τις κύριες αιτίες, όμως, της μεγάλης έντασης και της διάρκειας της ελληνικής κρίσης ήταν η πολιτική αντιπαλότητα και η απουσία συναινέσεων, όπως η αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στο τέλος του 2014 αλλά και το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του στο 87th International Atlantic Economic Conference, που έγινε στην Αθήνα. Και όπως είπε, αυτά με τη σειρά τους οδήγησαν στην υπογραφή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, στους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, σε άλλον έναν γύρο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και σε δύο χρόνια οικονομικής στασιμότητας.
Τι πρέπει να γίνει τώρα; Η… συνταγή που προτείνει στην έκθεσή του ο κ. Στουρνάρας περιλαμβάνει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μέχρι το 2022 στο 2% του ΑΕΠ από 3,5% που είναι σήμερα, χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και περισσότερες επενδύσεις για τόνωση της ανάπτυξης, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανεξάρτητους θεσμούς και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.
Στην έκθεσή του για το 2018 επισημαίνει ακόμη την ανησυχία του για ανατροπή των μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομική εκτροπή λόγω των εκλογών, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η οικονομική αβεβαιότητα, επισημαίνοντας ότι θα ασκηθούν πιέσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση, ήτοι για παροχές. Οι εκλογές, όμως, δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος… εκτροπής της οικονομίας. Είναι και η υψηλή φορολόγηση, η οποία περιορίζει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, συγκρατεί τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και δημιουργεί φορολογική κόπωση, με συρρίκνωση της φορολογικής βάσης και εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρεί πως ο σημαντικότερος κίνδυνος για τα δημοσιονομικά είναι ενδεχόμενη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων.