Χρ. Μπότζιος: Η κυριαρχία Ερντογάν παραμένει…

Χρ. Μπότζιος: Η κυριαρχία Ερντογάν παραμένει…

 


Του
ΧΡΗΣΤΟΥ Θ. ΜΠΟΤΖΙΟΥ
Πρέσβη ε.τ.


-Σοβαρές, όμως, οι απώλειες και με μηνύματα

Οι δημοσκοπήσεις που διεξήγαγαν προεκλογικά διάφοροι οίκοι επαληθεύθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ό,τι αφορά την εκλογική νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού, με κυρίαρχο το κόμμα του κ. Ερντογάν (ΑΚΡ).

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από μεγάλο μέρος του τουρκικού Τύπου αλλά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πρόκειται για «πύρρειο νίκη», καθότι ο κυβερνητικός συνασπισμός κέρδισε μεν σε εθνικό επίπεδο με ποσοστό 51,67%, έχασε όμως τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως ο Δήμος Κωνσταντινούπολης, όπου ο ίδιος ο τούρκος Πρόεδρος είχε χρηματίσει δήμαρχος και ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία, τον Δήμο Σμύρνης, που είναι και εκλογική περιφέρεια του υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, τον Δήμο της Άγκυρας, πρωτεύουσας του τουρκικού κράτους, όπως και τους σημαντικούς Δήμους Μερσίνας και Αδάνων.

Και όμως ο τούρκος Πρόεδρος έδειξε να μην πτοείται, αφού το κόμμα του προέβη σε ενστάσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα στους δύο μεγαλύτερους δήμους και αναμένει την κρίση των αρμοδίων εκλογοδικείων. Παράλληλα, πρόβαλλαν το γεγονός ότι ανεξαρτήτως της ήττας που υπέστησαν στους μεγάλους δήμους, υπερέχουν ποσοστιαίως επί του συνόλου της επικράτειας. Όμως κανένας πολιτικός ηγέτης δεν θα έμενε αδιάφορος αν έχανε τις εκλογικές περιφέρειες των μεγαλύτερων πόλεων, καθώς εκτός των πληθυσμιακών μεγεθών διαθέτουν και υψηλούς προϋπολογισμούς για εκτέλεση δημοτικών έργων που συντελούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση των πολιτών και κατ’ επέκταση στην απόκτηση πολιτικής επιρροής. Σημαντικό, επίσης, στοιχείο, που προσμετράται στα αρνητικά για το κυβερνών κόμμα, είναι και το γεγονός της άμεσης και ενεργούς συμμετοχής του ίδιου του τούρκου Προέδρου σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στα μεγάλα αστικά και επαρχιακά κέντρα.

Παρά τα δυσμενή, ουσιαστικά, αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα, ο τούρκος Πρόεδρος εξακολουθεί να παραμένει αδιαφιλονίκητος ηγέτης, χωρίς, μέχρι στιγμής, να διαφαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα αξιόλογος πολιτικός αντίπαλος. Οι δηλώσεις όμως του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Κιλιντσάρογλου (Κεμαλιστές), που χαρακτήρισε την επικράτηση στους μεγάλους δήμους ως νίκη της Δημοκρατίας, αυτομάτως στοχοποιούν το κόμμα και το καθεστώς Ερντογάν ως μη δημοκρατικό.

Παραδόξως, η οικονομική ύφεση που διέρχεται η Τουρκία δεν ήταν το κυρίαρχο στοιχείο που συνετέλεσε στη συρρίκνωση της εκλογικής ισχύος του κυβερνώντος κόμματος. Η ήττα του ΑΚP στις μεγάλες πόλεις και τις παράλιες περιοχές, σε αντίθεση με την ενδοχώρα, αποδίδεται κυρίως στην αντίδραση των δυτικότροπων Τούρκων προς το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν και την αντιδυτική πολιτική που ακολουθεί, η οποία ωθεί την Τουρκία σε απομάκρυνση από τον δυτικό κόσμο, συνάπτοντας ευκαιριακές συμμαχίες και συνεργασίες με Ιράν και Ρωσία, και ταυτόχρονα προς την ισλαμοποίηση.

Προεκλογικά, το κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού και ο ίδιος ο Ερντογάν υπερέβαλαν σε εθνικιστικές εξάρσεις πολιτικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού χαρακτήρα, στοιχεία που θίγουν άμεσα τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση και ιδιαίτερα με την Ελλάδα. Εκτός βέβαια των συχνών αναφορών του στη «γαλάζια πατρίδα», στις διεκδικήσεις στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, έθεσε και θέμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Άμεση υπήρξε και η αντίδραση από πλευράς UNESCO, η οποία έχει εντάξει τον Ναό της του Θεού Σοφίας μεταξύ των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ανεξαρτήτως αν οι εθνικιστικές εξάρσεις του τούρκου Προέδρου απέβλεπαν και σε ψηφοθηρικούς στόχους, η ένταξη θεμάτων εξωτερικής και πολιτιστικής πολιτικής στην προεκλογική διαμάχη για την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά, γιατί επιβεβαιώνει κατά αδιάψευστο τρόπο τις αναθεωρητικές θέσεις και επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή μας και έναντι της χώρας μας. Για αυτούς και άλλους σημαντικούς λόγους, που συνδέονται με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου, τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στη γειτονική μας χώρα δεν περιορίζουν τη σημασία τους μόνο σε εθνικό επίπεδο.

Ο τούρκος Πρόεδρος δείχνει να μην αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην απώλεια σημαντικών δήμων και μάλλον αγνοεί τα διάφορα σχόλια και τις επισημάνσεις για τα μηνύματα που έστειλε προς το καθεστώς ο τουρκικός λαός με την ψήφο του στις δημοτικές εκλογές. Δύσκολο να προβλεφθεί αν ο κ. Ερντογάν θα προβεί σε αναθεώρηση της στάσης του τόσο σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, όσο και εξωτερικής. Ιδιαίτερα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, που δεν πρέπει να αισιοδοξούν, αλλά να είναι σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα.


Σχολιάστε εδώ