Tο κεντρικό διακύβευμα στις εκλογές θα είναι «Είναι η οικονομία, ανόητοι»

Tο κεντρικό διακύβευμα στις εκλογές θα είναι «Είναι η οικονομία, ανόητοι»


Της
ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ
Πολιτικής Αναλύτριας – RASS


-Το 81% πιστεύει ότι δεν έχει ξεπεραστεί η κρίση

Σε λίγους μήνες η θητεία της κυβέρνησης ολοκληρώνεται και η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες για να αναδείξει τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που θα μας κυβερνήσουν.

Πώς όμως θα ψηφίσουν οι Έλληνες; Τι θα χαρακτηρίσει τις επιλογές των ψηφοφόρων και τι θα βασανίσει τη σκέψη τους πριν από την κάλπη;

Στην προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν την εκλογική τους επιρροή, τα κόμματα επιχειρούν να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα και να προσδιορίσουν τα κριτήρια ψήφου των πολιτών.

Επιχειρώντας να δώσουμε μια εικόνα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα, θα λέγαμε ότι κυριαρχεί η οικονομική ανασφάλεια. Στη συ­ντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες πιστεύουν πως παρά την έξοδό μας στις αγορές, δεν έχει ξεπεραστεί η κρίση και υπάρχει ο κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες (81%).

Το πολιτικό σύστημα περιβάλλεται με καχυποψία, καθώς δεν υπάρχει πολιτικός αρχηγός με θετικό ισοζύγιο στη δημοτικότητά του, και οι Έλληνες είναι διχασμένοι σε εκείνους που θα ψηφίσουν όποιον τους δώσει την ελπίδα ότι θα βελτιώσει την προσωπική τους οικονομική κατάσταση (39%) και σε όσους θα ψηφίσουν για να εμποδίσουν την επάνοδο των κομμάτων που κυβέρνησαν στο παρελθόν (33%), ενώ διάθεση να τιμωρήσει την κυβέρνηση έχει μόνο το 13%.

Η διάθεση τιμωρίας εκφράζεται από τους δεξιούς και κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, τους συνταξιούχους και τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας.

Βροντερό «όχι» στις παλαιές πολιτικές δυνάμεις έχουν σκοπό να ξαναπούν οι κάτοικοι της Αττικής και της Κεντρικής Ελλάδας, οι απόφοιτοι πανεπιστημίου, οι μισθωτοί και κυρίως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι ηλικίες 45-54 χρόνων.*

Μια δεκαετία μετά την κρίση, η εκλογική αναμέτρηση που θα λάβει χώρα σε λίγο καιρό θα έχει ως κεντρικό διακύβευμα το χιλιοειπωμένο «είναι η οικονομία, ανόητοι!», του Bill Clinton, από το μακρινό 1992 και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

*Τα ευρήματα που αναφέρονται προέρχονται από έρευνα της RASS που διεξήχθη 26 – 28/3/2019


Σχολιάστε εδώ