Τι συμβαίνει με το εικονικό κλείσιμο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης;
-Από τις 23 Ιανουαρίου 2019 το paron.gr το είχε αποκαλύψει
Στις 23 Ιανουαρίου 2019, με άρθρο μας στο paron.gr, αναρωτιόμασταν για το εάν ήταν τελικά 40.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριων συντάξεων στον ΕΦΚΑ, όπως δήλωνε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Πετρόπουλος.
Μάλιστα επισημαίναμε τις πληροφορίες που είχαμε από τη μεριά των εργαζομένων του φορέα, για το περίεργο κλείσιμο πλήθους εκκρεμών αιτήσεων, που γινόταν κεντρικά, στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.
Συγκεκριμένα γράφαμε: «Εδώ και καιρό παρουσιάζεται το παράδοξο φαινόμενο των χιλιάδων συνταξιοδοτικών αιτήσεων που ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα για λόγους που σχετίζονται με το ότι δεν προσκομίστηκε κάποιο δικαιολογητικό ή έγγραφο από τη μεριά του ασφαλισμένου ή επειδή εκκρεμεί η αποστολή κάποιου δικαιολογητικού από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ώστε να προχωρήσει η συνταξιοδοτική υπόθεση, τελικά, με απόφαση άγνωστο ποιου, αυτός ο συνταξιοδοτικός φάκελος χαρακτηρίζεται ως κλεισμένος από το μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φεύγει από τη λίστα των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων και να πηγαίνει σε μια νέα λίστα αδρανών συνταξιοδοτικών υποθέσεων, οι οποίες, όμως, δεν προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων. Έτσι, επιτυγχάνεται μια πλασματική μείωση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων, που σαφέστατα στοχεύει στο να αναδειχθεί η δήθεν αποτελεσματικότητα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας αλλά και του ΕΦΚΑ έναντι των προγενέστερων κυβερνήσεων. Διερωτάται κανείς, είναι, άραγε, νόμιμο αυτό που καταγράφουμε; Περιμένουμε από τους αρμοδίους τις απαντήσεις τους».
Το δημοσίευμά μας αυτό σήμερα ενισχύεται και με την καταγγελία του τομεάρχη Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Βρούτση και την υποβολή σχετικής ερωτήσεώς του προς την υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου. Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης ρωτάει την υπουργό πόσες τελικά ήταν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που κλείστηκαν με αυτόν τον τρόπο και αν είχαν ενημερωθεί για τις ενέργειες αυτές οι αρμόδιοι υπάλληλοι αλλά και οι ασφαλισμένοι που είχαν υποβάλει τις αιτήσεις.
Το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωση του υφυπουργού κ. Πετρόπουλου, διαψεύδει ότι έγινε κάτι τέτοιο. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων. Καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί. Τεχνικά δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο». Όμως, ενώ αναφέρει αυτά ο κ. Πετρόπουλος, δεν κάνει κάτι που θα ήταν αυτονόητο σε μία ευνομούμενη Πολιτεία, να δώσει, δηλαδή, εντολή στα αρμόδια θεσμικά όργανα να προχωρήσουν στη διερεύνηση όσων καταγγέλλονται, ώστε να διασκεδαστούν και οι τυχόν ανησυχίες των ασφαλισμένων, που περιμένουν τόσο καιρό για να συνταξιοδοτηθούν.
Όσο δεν γίνεται κάτι τέτοιο από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας, είναι απόλυτα δικαιολογημένο να ενισχύεται η διάχυτη καχυποψία που υπάρχει στους εργαζομένους αλλά και στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ.