Στην κάλπη  των ευρωεκλογών  κρίνεται το αύριο των ΑΝΕΛ

Στην κάλπη των ευρωεκλογών κρίνεται το αύριο των ΑΝΕΛ

Το ενδεχόμενο οι ευρωεκλογές του Μαΐου να αποδειχθούν το «κύκνειο άσμα» για τους Ανεξάρτητους Έλληνες συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες. Το κόμμα που πριν από επτά χρόνια ίδρυσε ο Π. Καμμένος, όταν αποσκίρτησε από τη Νέα Δημοκρατία, παρουσιάζει εμφανή σημάδια αποδιάρθρωσης, με τις προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες να είναι. Πληρώνει κατά βάση το κόστος της τετραετούς συμπόρευσης- συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια συμμαχία που θεωρήθηκε παράδοξη έως και «ανίερη» από ορισμένους, με δεδομένες τις μεταξύ τους πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Χρεώνεται επίσης την εγκατάλειψη των βασικών αρχών του κόμματος και την αθέτηση βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων. Το κυριότερο: Δεν τήρησε την υπόσχεσή του ότι θα κάνει τα πάντα ούτως ώστε να μην εκχωρηθεί στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας. Όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά για ένα σημαντικό τμήμα των πολιτών δεν έκανε και τίποτα για να το εμποδίσει.

Ο κ. Καμμένος διακρίνεται για την επιμονή και το πολιτικό πείσμα του και στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιστρέψει μια αρνητική για τον ίδιο και το κόμμα του κατάσταση. Πλην όμως αυτήν τη φορά τα δεδομένα και οι συνθήκες δεν έχουν ομοιότητες με την αντίστοιχη περίοδο πριν από τις εκλογές του 2015.

Οι περισσότεροι βουλευτές έχουν αποχωρήσει, στελέχη σε διάφορα σημεία της επικράτειας εγκαταλείπουν το κόμμα, αλλά πάνω από όλα φεύγουν οι ψηφοφόροι.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν σταθερά τους ΑΝΕΛ πέριξ του 1%, πολύ μακριά από το όριο (3%) για την είσοδο στη Βουλή. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι καθοριστικής σημασίας. Μια αποτυχία που θα συνοδευθεί με ένα ποσοστό κοντά σ’ αυτό που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις μπορεί να αποδειχθεί καταδικαστική. Θα ενισχύσει το κλίμα ηττοπάθειας και τις φυγόκεντρες δυνάμεις σε τέτοιο βαθμό που κάνει τους πολιτικούς αναλυτές να συμπεραίνουν ότι είναι πολύ πιθανό να μη φτάσουν μέχρι τις εθνικές εκλογές, στην περίπτωση που αυτές διεξαχθούν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Είναι προφανές ότι ο κ. Καμμένος θα εξαντλήσει όλες τις δυνάμεις και όλους τους τρόπους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ωστόσο, πρωτοβουλίες όπως η πρόσφατη, όταν αναζήτησε με… αγγελία υποψήφιους για το ευρωψηφοδέλτιο, άνεργους και πτυχιούχους κατά… προτίμηση, δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Αν μη τι άλλο δείχνουν… έλλειψη προσφορών και υποψηφίων.

Δεν βοηθούν ακόμη αμφίσημες δηλώσεις, όπως οι πιο πρόσφατες, όπου ο κ. Καμμένος πρώτα επέρριψε στη Νέα Δημοκρατία την ευθύνη για το ότι δεν έπεσε η κυβέρνηση και στη συνέχεια τόνισε ότι αν παρίστατο ανάγκη θα συνεργαζόταν ξανά με τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ