Αυτοδυναμία για να  μην έχει ανάγκη τη Φώφη

Αυτοδυναμία για να μην έχει ανάγκη τη Φώφη

-Φοβάται ο Μητσοτάκης ότι θα βάλει σκληρούς όρους

Νυν υπέρ πάντων η αυτοδυναμία! Με το δόγμα αυτό θα πορευθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης προς τις εθνικές εκλογές, με στόχο μια ευρεία νίκη, μια καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας πιστά και απαρέγκλιτα, χωρίς συμβιβασμούς και αποκλίσεις που καθίστανται αναγκαίες σε περιπτώσεις κυβερνητικών συνεργασιών. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την επομένη των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης, ακόμη και με αυτοδυναμία, δεν θα επιδιώξει τη συνεννόηση με άλλα κόμματα, αν και τα περιθώρια είναι ιδιαιτέρως στενά.

Αν και στην Πειραιώς, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά στο ζήτημα της αυτοδυναμίας, τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων κάνουν τον στόχο αυτό ακόμη πιο επιτακτικό. Βασική αιτία αυτά που φθάνουν από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής και συγκλίνουν στο ότι η Φ. Γεννηματά, αν και εφόσον αποφασίσει να συνεργασθεί κυβερνητικά με τη Νέα Δημοκρατία, θα θέσει σκληρούς, μη υλοποιήσιμους όρους. Όροι που μπορεί να αφορούν ακόμη και τη θέση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης.

Πληροφορίες που έχουν φθάσει στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη αναφέρουν ότι η κ. Γεννηματά είναι πιθανό να ζητήσει να ασκήσει τρίτο πρόσωπο καθήκοντα πρωθυπουργού και όχι ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμη πιο… προωθημένες φήμες λένε ότι δεν αποκλείεται να ζητήσει να είναι η ίδια. «Γιατί να μην έχουμε για πρώτη φορά γυναίκα πρωθυπουργό στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε πρόσφατα ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Στ. Μαλέλης. Χωρίς ωστόσο να βρει… συμπαραστάτες, πλην του Β. Κεγκέρογλου.

Όλα αυτά δεν προκαλούν μόνο θυμηδία στην Πειραιώς, αλλά και προβληματισμό, καθώς αντιλαμβάνονται τι ενδεχομένως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την επομένη των εκλογών, αν δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας. «Δηλαδή, το 5% – 6% θα επιβάλει τον πρωθυπουργό στο 35%;», ήταν το ερώτημα που έθεταν αξιωματούχοι της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι πάντως αντιλαμβάνονται ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των εκλογών και τα ποσοστά που θα έχουν τα κόμματα.

Ρετρό
Πληροφορίες από αρμόδιους παράγο­ντες της Πειραιώς αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αρκετά ενοχλημένος από την τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Φ. Γεννηματά, αλλά κυρίως από πτυχές της επιχειρηματολογίας της. «Εντάξει, έχει το άγχος των εκλογών, πρέπει να πετύχει κάτι καλύτερο από το 6,29% που είχε στις προηγούμενες εκλογές, αλλά υπάρχει και ένα όριο», λένε στενοί συνεργάτες του.

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στην Πειραιώς για την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής ήταν όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Απαντώντας στην αποστροφή της για την παλινόρθωση της Δεξιάς, αφού θύμισε στη κ. Γεννηματά ότι είχε συγκυβερνήσει πολύ πρόσφατα με τη Νέα Δημοκρατία (2012 – 2015) υπογράμμισε: «Άρα, η παλινόρθωση της Δεξιάς, ειδικά όταν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο σαν κι εμένα, ακούγεται ένα σύνθημα ολίγον κούφιο, ολίγον παρωχημένο, ίσως βγαλμένο από μια ρετρό αντίληψη της πολιτικής». Θεωρείται βέβαιο ότι στο μέλλον θα έχουμε και άλλες, με αντίστοιχο περιεχόμενο, παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη, όσο η κ. Γεννηματά θα συνεχίζει να δίνει διμέτωπο αγώνα προκειμένου να προσεγγίσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ