Ώρα να σταματήσει το κράτος  να πληρώνει τα έξοδα των κομμάτων

Ώρα να σταματήσει το κράτος να πληρώνει τα έξοδα των κομμάτων

-Όλα έχουν τα «κόκκινα» δάνειά τους…

Σειρά στη γραμμή της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής παίρνουν τα κόμματα για τα δάνεια που έχουν πάρει με βάση τον νόμο της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Και δεν υπάρχει κόμμα που να μην έχει πάρει το… μερτικό του, ανάλογα με το ποσοστό του στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

Βέβαια, άλλες ήταν οι συνθήκες μέχρι το 2009 και άλλες μετά τα Μνημόνια. Το 2012, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το κράτος μείωσε αιφνιδιαστικά, κατακόρυφα και παρά τον νόμο, τη συνολική κρατική χρηματοδότηση κατά 80% και από 55 εκατ. ευρώ μειώθηκε στα 12 εκατ. ευρώ.

Και ο φάκελος των δανείων των κομμάτων πήρε τον δρόμο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση όχι για την… κάθαρση αλλά για το στρίμωγμα των κομμάτων, με στόχο την απώλεια ψήφων στις επικείμενες εκλογές. Ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις σε δεκάδες στελέχη τραπεζών (πάνω από 120 άτομα) που κρίθηκαν υπεύθυνα για τις δανειοδοτήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 2005 μέχρι το 2011. (Γιατί μόνο των δύο κομμάτων, κύριοι Εισαγγελείς;)

Η υπόθεση αυτή είχε τεθεί στο αρχείο, ανασύρθηκε όμως ξαφνικά το 2017.
«Ανασύρθηκε το 2017 ύστερα από προσωπική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, που ζήτησε την επανεξέτασή της, αν και είχε ψηφιστεί νόμος το 2013, επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, που προέβλεπε απαλλαγή από κάθε ποινική ευθύνη για τα τραπεζικά στελέχη που ενέκριναν, υπό προϋποθέσεις, δάνεια για κοινωφελή ιδρύματα και κόμματα».

Αυτή η εξέλιξη φέρνει στο τραπέζι την επανεξέταση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, η οποία αποφασίστηκε σε άλλες εποχές, που το χρήμα έρρεε άφθονο.

Και αποφασίστηκε στη βάση του ότι αυτή η ενίσχυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ θα έφερνε την… απεξάρτηση των κομμάτων από χρηματοδότες, έναντι αντιπαροχών όταν θα γίνονταν κυβέρνηση ή με τις προσβάσεις τους στα κέντρα εξουσίας, με ανάθεση π.χ. δημοσίων έργων, προμηθειών κ.λπ. Δυστυχώς, όμως, οι εξαρτήσεις δεν κόπηκαν. Και το μόνο που προσφέρει η κρατική χρηματοδότηση είναι η οικονομική άνεση για σπατάλες.

Το ερώτημα, μετά και τις διώξεις που έχουν ασκηθεί, είναι αν πρέπει να συνεχίσει το κράτος να πληρώνει τη λειτουργία των κομμάτων. Σε ένα γκάλοπ με αυτό το ερώτημα το «Όχι» θα έπαιρνε ίσως ποσοστό κο­ντά στο 80%.

Πόσα χρωστάνε σήμερα
Η ανάλυση από το Κίνημα Αλλαγής για τα δάνεια των κομμάτων στο τέλος του 2010, που ήταν μια χρονιά κα­μπής, έχει ως εξής:
Το ΠΑΣΟΚ με 44% δάνεια 115 εκατ., δηλαδή 2,5 περίπου φορές το ποσοστό του.
Η ΝΔ με 33,5% δάνεια 135 εκατ., δηλαδή 4 περίπου φορές το ποσοστό της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,5% δάνεια 10 εκατ., δηλαδή 2 – 2,5 περίπου φορές το ποσοστό του.
Το ΚΚΕ με 7,5% δάνεια 10 εκατ., δηλαδή λίγο πάνω από το ποσοστό του.

Το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι πρέπει:
«Οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα δάνεια των κομμάτων όπως ακριβώς και τα “κόκκινα” δάνεια των χιλιάδων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Χωρίς καμία ιδιαίτερη μεταχείριση αλλά και χωρίς τον φόβο μην μπλέξουν στις αντιπαραθέσεις των κομμάτων.
Σε κάθε περίπτωση εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να απεκδυθούμε των υποχρεώσεών μας απέναντι στις τράπεζες.
Και το λέμε προς όλους και προς κάθε κατεύθυνση:
Τα δανειστήκαμε!

Τα δανειστήκαμε με όλους τους νόμους και τους κανόνες.
Και με τη διαχρονική φερεγγυότητά μας αλώβητη, αφού επί 25 χρόνια, από το 1985 μέχρι το τσουνάμι της κρίσης, δανειζόμασταν από τις τράπεζες, χωρίς ποτέ κανένα πρόβλημα.

Ακόμη και τώρα, σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια, έχουμε καταβάλει 20 εκατ. στις τράπεζες. Έχουμε κάνει ρυθμίσεις και βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με τις άλλες τράπεζες.
Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, κι αν χρειαστεί θα πληρώνουμε μια ζωή για τα δάνειά μας.
Τελεία και παύλα».

Τι χρωστάει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2010, με βάση το 4%, είχε λάβει 10 εκατ. ευρώ.
Στις εκλογές του 2015 είχε πάρει 36%.
Το χρέος του κυρίως αφορούσε ένα δάνειο συνολικού ύψους 10.000.000 ευρώ, με τη μορφή αλληλόχρεου λογαριασμού με την Εθνική Τράπεζα από το 2006, με πρόσθετες πράξεις μέχρι και το 2010.

Στο τέλος του 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια ακόμη ρύθμιση αυτού του δανείου, που είχε φτάσει σε ένα υπόλοιπο 7.139.674 ευρώ.
Το χρέος θα αποπληρωθεί σε εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι και το 2023 και οι εξασφαλίσεις θα προέλθουν από την υποθήκευση των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου για 2,7 εκατομμύρια ευρώ και την ενεχυρίαση της τακτικής επιχορήγησης για τα έτη 2019 έως και 2023.


Σχολιάστε εδώ