Ενεργειακό διαβατήριο για το μέλλον: Το σχέδιό μας για την ενέργεια
Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ παρουσιαζει το προγραμμά του για την ενέργεια.
Oι καταναλωτές, το περιβάλλον και η οικονομία οι μεγάλοι κερδισμένοι από την εφαρμογή των ενεργειακών προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει στην ανακοίνωση.
Το Κίνημά μας, για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία των κομμάτων στην Ελλάδα, εκπονεί πλήρη και τεκμηριωμένο μακροχρόνιο σχεδιασμό για το ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος στη χώρα μας.
Τολμούμε και θέτουμε στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης όχι το πώς θα διατηρηθεί η παραδοσιακή και κατεστημένη κατάσταση αλλά πώς θα εκμεταλλευτούμε όλες εκείνες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται με την επερχόμενη ενεργειακή μετάβαση.
Σχεδιάζουμε με ορίζοντα το 2050 (κι όχι το 2040..), όπως ακριβώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων.
Βάζουμε πρώτη προτεραιότητα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνδυάζουμε την ενεργειακή και οικονομική πολιτική και προχωρούμε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα φορολογικών κινήτρων με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του 10% των κτιρίων μέχρι το 2030 και του 45% μέχρι το 2050. Έτσι περιορίζουμε την ακαθάριστη εγχώρια κατανάλωση ενέργειας σε 20,8 Mtoe (εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) το 2030 και σε 19,4 Mtoe το 2050 από περίπου 23,5 Mtoe το 2016.
Αλλάζουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Το πετρέλαιο και ο λιγνίτης δεν έχουν πια την πρωτοκαθεδρία. Το ποσοστό τους στην ακαθάριστη εγχώρια κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα μειώνεται σε 41% το 2050 από 71% το 2016.
Είμαστε ξεκάθαροι με τον λιγνίτη. Καμία νέα μονάδα δεν θα κατασκευασθεί. Οι μονάδες στο Αμύνταιο και την Καρδιά αποσύρονται μόλις εξαντληθούν οι ώρες περιορισμένης λειτουργίας που ενδεχομένως τους απομένουν. Εξασφαλίζουμε ότι η Πτολεμαΐδα 5 θα είναι μακροχρόνια ανταγωνιστική και βιώσιμη και διερευνούμε τις εναλλακτικές.
Ανοίγουμε τον δρόμο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι ΑΠΕ θα καλύψουν 60% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό το 2030 και περίπου 80% το 2050. Εκσυγχρονίζουμε και ψηφιοποιούμε τα δίκτυα ηλεκτρισμού, ώστε να επιτευχθεί η πολύ μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ. ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ καταρτίζουν σχετική μελέτη σε διετή βάση.
Διασυνδέουμε τάχιστα τα νησιά του Αιγαίου ώστε να κλείσουν οι ακριβές και ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες. Η Κρήτη συνδέεται με την Αττική το 2023, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με το ηπειρωτικό Σύστημα το 2026. Απορροφούμε όλους τους διαθέσιμους πρόσθετους πόρους (περίπου 1 δισ. Ευρώ) για την κατασκευή των τριών νησιωτικών διασυνδέσεων (από έργα κοινού ενδιαφέροντος και πώληση δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων που μας παραχωρεί για αυτόν τον σκοπό η Ευρωπαϊκή Ένωση). Ως προοδευτικό, πατριωτικό κόμμα σταματάμε την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου.
Εξασφαλίζουμε ότι με την ενεργειακή μετάβαση δεν μειώνουμε μόνο τους ρύπους αλλά και το κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια. Μειώνουμε το κόστος για την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού κατά 10% από το 2020 στο 2050 ενώ ταυτόχρονα υλοποιούμε το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων και μετασχηματισμού που έχει βιώσει ο ενεργειακός τομέας.
Αξιοποιούμε τους ορυκτούς πόρους και τους υδρογονάνθρακες με σεβασμό στο περιβάλλον και στις επόμενες γενιές. Ενισχύουμε την πολιτική θέση της χώρας μας στους περιφερειακούς συσχετισμούς αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν επαφιέμεθα στα πιθανά έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αλλά και δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμά μας.
Εδραιώνουμε τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή για τις περιοχές που για δεκαετίες βασίστηκαν στον λιγνίτη. Με σχεδιασμό από Κυβέρνηση και Περιφέρεια και με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας μέσω των Δήμων. Κάθε χρόνο κονδύλια 200-300 εκ. Ευρώ (κυρίως εθνικά αλλά και ευρωπαϊκά) κατευθύνονται σε αυτές τις περιοχές για την αλλαγή της οικονομικής δραστηριότητας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Το δίλημμα έχει τεθεί.
Θα συνεχίσουμε να παραμένουμε κλειδωμένοι στο παρελθόν;
Ή θα κινηθούμε τώρα, με αποφασιστικότητα, στο νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, για την προώθηση της καινοτομίας και της καθαρής ενέργειας;
Ο χρόνος τελειώνει.