Το ΚΑΣ μπλοκάρει κάθε επένδυση στον Πειραιά

Το ΚΑΣ μπλοκάρει κάθε επένδυση στον Πειραιά

Για προμελετημένο έγκλημα κάνουν πλέον λόγο όλοι στον Πειραιά, μετά την απόφαση του ΚΑΣ να προχωρήσει την περασμένη Τρίτη στη συζήτηση του θέματος της ανακήρυξης ολόκληρης της πόλης σε αρχαιολογικό χώρο. Και αυτό κόντρα στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, των βουλευτών, των επιμελητηρίων, των συλλόγων και όλων των φορέων της πόλης, που ζητούσαν να αναβληθεί η συζήτηση προκειμένου να έχει περιθώριο ο δήμος να ενημερωθεί και να γίνει η σχετική διαβούλευση. Το ΚΑΣ, όμως, προχώρησε στη συζήτηση, ενώ όταν η Cosco είχε υποβάλει παρόμοιο αίτημα στη συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου, το Συμβούλιο της την είχε δώσει!

Η απόφαση του ΚΑΣ θα θάψει κυριολεκτικά την πόλη. Θα εξανεμίσει κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον, θα οδηγήσει σε μαρασμό και ερήμωση το κέντρο, το οποίο θα γεμίσει με μικρές χωματερές, που οι αρχαιολόγοι λένε ότι… κρύβουν αρχαία, και θα απομακρύνει οποιονδήποτε τουρίστα, αφού δεν θα υπάρχουν πλέον υποδομές για να τον εξυπηρετήσουν και να τον κρατήσουν.

Η συνεδρίαση του ΚΑΣ την περασμένη Τρίτη αποκάλυψε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την υποκρισία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο, που ουσιαστικά λειτούργησαν με γνώμονα οτιδήποτε άλλο εκτός από το συμφέρον της πόλης, από τη στιγμή που πήγαν κόντρα στη γραμμή στήριξης της απόφασης όλων των παραγόντων του Πειραιά. Ο δήμαρχος προς στιγμήν ένιωσε να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του! Δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι σε λίγες ώρες εκείνοι που ψήφιζαν υπέρ της αναβολής της συζήτησης στο ΚΑΣ θα πήγαιναν εκεί να πουν ότι δεν… τρέχει και τίποτα αν συζητηθεί το θέμα. Βέβαια, στη συνέχεια ο κ. Μώραλης, έδωσε τη μάχη του, αλλά είχε καταλάβει πλέον ότι δεν είχε νόημα. Η τράπουλα ήταν… σημαδεμένη.

Όσον αφορά την απόφαση του ΚΑΣ, θα λέγαμε ότι είναι… μεσοβέζικη, αφού κηρύσσει αρχαιολογικούς χώρους το Α’ και Β’ Διαμέρισμα (δηλαδή το κέντρο, την Πειραϊκή και την Καλλίπολη) καθώς και τμήμα του Νέου Φαλήρου (Γ’ Διαμέρισμα), ενώ τα υπόλοιπα δύο Διαμερίσματα (Καμίνια, Μανιάτικα) τα αφήνει ως έχουν.

Ό,τι και να γίνει, στον Πειραιά πλέον είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μια νέα πραγματικότητα. Αυτήν την πραγματικότητα θα κληθεί πλέον να διαχειρισθεί η Δημοτική Αρχή, για να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες η πόλη.

Μπορεί να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ

Μπορεί η απόφαση του ΚΑΣ να έχει… παγώσει τον Πειραιά, ωστόσο μπορεί να ανατραπεί με προσφυγή στο ΣτΕ. Στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Τάκης Αβραμίδης είχε πει ότι η παρέμβαση του ΚΑΣ στους δήμους είναι αντισυνταγματική και αντίκειται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Αυτονομίας, καθώς το άρθρο 102 του Συ­ντάγματος προβλέπει ότι η διοίκηση και διαχείριση των τοπικών υποθέσεων αφορά μόνο τους ΟΤΑ και δεν επισέρχεται κανένας άλλος φορέας, κρατικός ή μη, ενώ ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Αυτονομίας εγγυάται τη διοικητική αυτονομία των τοπικών αρχών. Κατά συνέπεια, τόνισε, και να περάσει αυτή η απόφαση από το ΚΑΣ θα πέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


Σχολιάστε εδώ