Παράνομη η εκλογή του Επισκόπου Σαλώνων Αντώνιου ως Μητροπολίτη

Παράνομη η εκλογή του Επισκόπου Σαλώνων Αντώνιου ως Μητροπολίτη

Στην προσφυγή του ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος καταγγέλλει

-Δεν επιτρεπόταν να είναι υποψήφιος
-Ποια ήταν η απάντηση του Αρχιεπισκόπου στους τρεις δημάρχους της περιοχής

Το «ΠΑΡΟΝ» είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή ότι κατά της πρόσφατης εκλογής από την Ιεραρχία του Τιτουλάριου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντώνιου έχει υποβληθεί προσφυγή στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων από τον δήμαρχο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, στην οποία με στοιχεία υποστηρίζει ότι η εκλογή «δεν είναι σύννομη διότι έχει προφανές κώλυμα εκλογιμότητας».

Σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις που παραθέτει: «Τιτουλάριος Επίσκοπος δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιος και να εκλεγεί ως Μητροπολίτης». Όταν, μάλιστα, στην ψηφοφορία που έγινε στην Ιεραρχία ισοψήφησε με τον έτερο υποψήφιο, τον Αλέξιο Ψωίνο (πήραν και οι δύο από 38 ψήφους), και η ψηφοφορία δεν επαναλήφθηκε.


Απειλείται η θρησκευτική ειρήνη…


Και όπως επισημαίνει ο δήμαρχος κ. Γρ. Κωνσταντέλλος στην προσφυγή του: «Δεν υπάρχει κανόνας ο οποίος να θεμελιώνει την πρόκρισή του λόγω ισοψηφίας».

Η συνάντηση με τον Ιερώνυμο
Να σημειωθεί ότι πριν κατατεθεί η προσφυγή οι τρεις δήμαρχοι των περιοχών στων οποίων τα όρια απλώνεται η περί ης ο λόγος Μητρόπολη, Γιώργος Παπανικολάου (Γλυφάδας), Γιάννης Κωνσταντάτος (Αργυρούπολης – Ελληνικού) και Γρηγόρης Κωνσταντέλλος (Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης), είχαν επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τον είχαν ενημερώσει σχετικά με τις ενστάσεις τους για τον υποψήφιο που είχε επιλέξει για την κρίσιμη Μητρόπολη, τον Τιτουλάριο Επίσκοπο Αντώνιο, με τις… φήμες που κυκλοφορούν εδώ και καιρό να κάνουν λόγο για το… ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων, με πρώτους τους Καταριανούς, για τα μοναδικά παραθαλάσσια φιλέτα της Αττικής, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Η απάντηση του Μακαριωτάτου

Η απάντηση του Μακαριωτάτου ήταν ότι θα προχωρήσει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στην περιοχή, όπου υπάρχει το Ορφανοτροφείο της Εκκλησίας, το οποίο, από 130 παιδιά που είχε, τώρα έχει μόλις 9 (ΕΝΝΙΑ), κύριε Ιερώνυμε.

Να σημειωθεί ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτηση του νέου Μητροπολίτη πρέπει να εκδοθεί δύο μήνες μετά την εκλογή και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει αν δεν κριθεί η προσφυγή του δημάρχου Γρ. Κωνσταντέλλου από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην περίπτωση που απορριφθεί, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, με την κύρια ευθύνη να την έχει η ηγεσία της Εκκλησίας, με την επιμονή της να βάλει κάποιον που δεν τον καλύπτει ο νόμος.

Αν η προσφυγή του δημάρχου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης απορριφθεί από τον υπουργό Παιδείας, το επόμενο βήμα είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του οποίου θα εκδοθεί ύστερα από δύο με τρία χρόνια.

Προστατεύστε τη θρησκευτική ειρήνη…
…είναι η επίκληση του δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στην προσφυγή του (κατατέθηκε στις 22 Μαρτίου), η οποία καταλήγει ως εξής:

«Εν όψει των σοβαρότατων ζητημάτων νομιμότητας και εκκλησιαστικής τάξεως και θρησκευτικής ειρήνης – ηρεμίας στο Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο υποφαινόμενος, ζητείται (α) η αναπομπή του ζητήματος προς επανάληψη της διαδικασίας και (β) η μη έκδοση διατάγματος διορισμού του επιλεγέντος».

Το πλήρες κείμενο της προσφυγής έχει ως εξής:
«Ο υποφαινόμενος είναι δημότης ΒΒΒ και ενορίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης, με ενδιαφέρον και ενεργό συμμετοχή στα κοινά της πόλης του. Με την παρούσα ζητώ τον κατεπείγοντα έλεγχο νομιμότητας της διαδικασίας εκλογής εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πλήρωση της Μητροπολιτικής Έδρας τής ως άνω Μητροπόλεως. Η σχετική διαδικασία απέληξε, μη νομίμως, όπως επεξηγείται ακολούθως, παρά τη σημειωθείσα ισοψηφία, υπέρ του Τιτουλαρίου Επισκόπου Σαλώνων κ.κ. Αντωνίου (Αβραμιώτου).

Η εκλογή αυτή δεν είναι σύννομη, διότι ο προταθείς ως υποψήφιος και εν τέλει θεωρηθείς ως εκλεγείς υπέχει προφανές κώλυμα εκλογιμότητος. Πράγματι, στην από 8.3.2012 συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο ως άνω εξελέγη ως Τιτουλάριος Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σαλώνων. Δηλαδή, ο Θεοφιλέστατος έχει την ιδιότητα του Τιτουλαρίου Επισκόπου (και οπωσδήποτε όχι του Βοηθού Επισκόπου, διότι οι σχετικές νομοθετημένες θέσεις είναι πληρωμένες και απαιτείται εκλογή, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ ως προς το πρόσωπό του σε καμία από τις περί ων ο λόγος θέσεις).

Όπως είναι γνωστό, μετά τον Ν. 576/1977 περί κυρώσεως του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, ο θεσμός του Τιτουλαρίου Επισκόπου έχει καταργηθεί. Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο νομοθέτης έλαβε πρόνοια να ρυθμίσει το καθεστώς των ήδη υπαρχόντων Τιτουλαρίων Επισκόπων κατά τη θέση σε ισχύ του Ν. 576/1977 με το άρθρο 25 παρ. 2, σύμφωνα με το οποίο, όλως εξαιρετικώς, οι εν λόγω θα είχαν δικαίωμα εγγραφής στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων και, κατ’ επέκταση, εκλογής σε κάποια από τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τα μνημονευόμενα αναλύονται εκτενώς στο από 7 Μαρτίου 2019 Γνωμοδοτικό Σημείωμα του Σεβασμιωτάτου Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου, όπως επίσης και στη Γνωμοδότηση του Επιτ. Αντιπροέδρου του ΣτΕ κ. Αν. Μαρίνου και διατ. Νομικού Συμβούλου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο υπό τον τίτλο “Εξέλιξις Τιτουλαρίων, Βοηθών ή Σχολαζόντων Αρχιερέων εις Αρχιερείς εν ενεργεία”.

Πράγματι, όπως καταδεικνύεται και με τις ανωτέρω Γνωμοδοτήσεις, ο Τιτουλάριος Επίσκοπος δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιος και να εκλεγεί ως Μητροπολίτης. Το συμπέρασμα αυτό υπαγορεύεται από τα ακόλουθα δεδομένα:

(α) Με τον Ν. 576/1977 δεν επιτρέπεται η εκλογή / ύπαρξη νέων Τιτουλαρίων Επισκόπων. Η έκτοτε τηρηθείσα πρακτική εκλογής Τιτουλαρίων Επισκόπων στερείται νομίμου ερείσματος απολύτως και οπωσδήποτε δεν έχει οποιοδήποτε έννομο διοικητικό αποτέλεσμα για την έννομη τάξη.

(β) Το άρθρο 25 παρ. 2 του Κ.Χ.Ε.Ε. επιβεβαιώνει απολύτως την απαγόρευση αυτή, καθιερώνοντας την εξαιρετικού χαρακτήρα προαναφερθείσα εξαίρεση υπέρ των ήδη εκλεγέντων κατά την έναρξη εφαρμογής του, κάτι για το οποίο δεν πρόκειται εν προκειμένω.

(γ) Η ρύθμιση που αφορά την προαγωγή Βοηθών Επισκόπων δεν μπορεί να τύχει εν προκειμένω αναλογικής εφαρμογής, διότι δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί εξαίρεση από την απαγόρευση εκλογιμότητας του νόμου με αναλογική – επεκτατική ερμηνεία.

(δ) Με την εκλογή του ως Τιτουλάριος Επίσκοπος ο ενδιαφερόμενος διαγράφεται από τον κατάλογο των προς αρχιερατεία υποψηφίων. Τούτο διότι είναι πλέον Επίσκοπος.

(ε) Δεν είναι τυχαίο ότι, κατά την παγίως τηρούμενη πρακτική, οι Τιτουλάριοι Επίσκοποι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ανωτέρω κατάλογο, χωρίς ποτέ να προβληθεί οποιαδήποτε ένσταση ή αντίρρηση ή πάσης φύσεως αμφισβήτηση εκ μέρους τους (όπως και εκ μέρους του επιλεγέντος).

Μάλιστα, πρέπει να επισημανθεί σχετικώς ότι, εάν τούτο δεν ευσταθεί, όλες οι πραγματοποιηθείσες εκλογές των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών θα πρέπει να ακυρωθούν, διότι στον σχετικό πίνακα δεν περιλαμβάνονταν οι περί ων ο λόγος Τιτουλάριοι Επίσκοποι. Και
(στ) Στον τηρούμενο κατάλογο των προς αρχιερατείαν εκλογίμων, υπογεγραμμένον από τον Σεβασμιώτατο Μεθώνης κ.κ. Κλήμη, ο επιλεγείς δεν περιλαμβάνεται. Τούτο διότι δεν είναι εκλόγιμος.
Επικουρικώς, πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόκριση του επιλεγέντος, παρά την ισοψηφία, δεν έχει νόμιμο έρεισμα. Τούτο διότι δεν υπάρχει κανόνας ο οποίος να θεμελιώνει την πρόκρισή του λόγω ισοψηφίας».

Φωτο: .vimaorthodoxias.gr


Σχολιάστε εδώ