Κόντρα στον Ζάεφ η υποψήφια Προεδρίνα

Κόντρα στον Ζάεφ η υποψήφια Προεδρίνα

-Δεν αναγνωρίζει το όνομα «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας»

Συνεχίζει να στέλνει προειδοποιητικές βολές η υποψήφια της αντιπολίτευσης στα Σκόπια για την Προεδρία της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το νέο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Βεβαίως, είναι προσεκτική, λέγοντας ότι δεν θα μπορέσει να το αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά θα συγκροτήσει νομική επιτροπή για να εξετάσει τον τρόπο επιστροφής στην παλιά ονομασία, την οποία θα κατοχυρώσει πλέον με ρήτρα, η οποία θα απαγορεύει κάθε αλλαγή ονομασίας στο μέλλον.

Εάν η εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE εκλεγεί, τότε θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα, καθώς τα Σκόπια θα έχουν αποσπάσει μεγάλα και χειροπιαστά κέρδη και τα λιγοστά θετικά που υπάρχουν για την Ελλάδα θα τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Καθώς μεγάλη συζήτηση έγινε για την… απόβαση μεγάλων επιχειρήσεων στα Σκόπια, κατά την ιστορική πρώτη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα, θα πρέπει να διευκρινισθούν ορισμένα ζητήματα. Οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις ποτέ δεν απουσίασαν από τη γειτονική χώρα και δεν στάθηκε ε­μπόδιο για τις επενδύσεις τους στη γειτονική χώρα η διαφορά της ονομασίας. Οι επενδύσεις στη «Βόρεια Μακεδονία» και στη Βουλγαρία έγιναν όχι για… πατριωτικούς λόγους, αλλά για λόγους επιχειρηματικού συμφέροντος…

Και φυσικά να θυμίσουμε ότι η αντίληψη προ εικοσαετίας, σύμφωνα με την οποία «θα λυθεί το Σκοπιανό, αφού θα αγοράσουμε τα Σκόπια», κάθε άλλο παρά επιβεβαιώθηκε. Με 400 ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν επενδύσει μερικά δισεκατομμύρια δολάρια και τον έλεγχο του τραπεζικού τομέα (μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης) από υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών, κάθε άλλο παρά διευκολύνθηκε η επίλυση του πολιτικού ζητήματος και της διαφοράς για το όνομα.

Προφανώς, τα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα της χώρας ήθελαν να στηρίξουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύοντάς τον στα Σκόπια, αλλά σίγουρα δεν περίμεναν τη Συμφωνία των Πρεσπών για να επενδύσουν στα Σκόπια. Και τελικά αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι να προσελκύσει ξένες και ελληνικές επενδύσεις, όχι να στρέψει τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν έστω και στη βαλκανική ενδοχώρα…

[email protected]

Φωτό: grtimes.gr


Σχολιάστε εδώ