Γιατί είναι «μωρουδίστικο» το Σύμπαν…

Γιατί είναι «μωρουδίστικο» το Σύμπαν…

«Σήμερα, οι πληροφορίες που έχουμε για το Σύμπαν είναι 1,2 δισ. φορές περισσότερες απ’ ό,τι είχαμε τη δεκαετία του ’60. Θα μπορούσα να το αποκαλέσω ‘‘μωρουδίστικο Σύμπαν’’, όμως δεν θα ακουγόταν τόσο ωραίο όσο ‘‘η Άνοιξη’’.

Ας πούμε λοιπόν ότι το Σύμπαν είναι σαν να διανύει τις πρώτες ώρες της πρώτης ημέρας της άνοιξης. Γιατί όταν έχει μπροστά του ζωή τρισεκατομμυρίων ετών, δηλαδή ζωή όσο η μονάδα ακολουθούμενη από χιλιάδες μηδενικά, και εμείς βρισκόμαστε απλώς στα 13,8 δισ. χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι το Σύμπαν έχει πολύ μέλλον μπροστά του.

Είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα του Σύμπαντος, σε μια φάση όπου υπάρχουν μέσα σε αυτό 1.000 τρισεκατομμύρια γαλαξίες, ο καθένας με 100 δισεκατομμύρια άστρα. Εξαιτίας της διαστολής του Σύμπαντος οι μελλοντικοί αστροφυσικοί δεν θα μπορούν να παρατηρήσουν όλους αυτούς τους γαλαξίες γιατί απομακρύνονται συνεχώς από εμάς και κάποια στιγμή θα διαφεύγουν της όρασής μας. Οι μελλοντικοί επιστήμονες δεν θα μπορούν να δουν τα μεγάλα, λαμπρά άστρα με τις μεγάλες θερμοκρασίες, και θα ζηλεύουν που θα έχουν ξεμείνει μόνο με ασήμαντα αστράκια, κόκκινους νάνους».

Υπογραφή: Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου

Φωτό: thenewspaper.gr


Σχολιάστε εδώ