Αφετηρία το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ για να ανατείλει ξανά ο ήλιος…

Αφετηρία το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ για να ανατείλει ξανά ο ήλιος…

Του
ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής


Η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, από κοινού με την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να εκφράσει μια εναλλακτική πρόταση που θα αφορά την πλειοψηφία των πολιτών και όχι μόνο τους λίγους και ισχυρούς, έχει αναδείξει ότι υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό κενό στη χώρα. Είναι ο χώρος της Δημοκρατικής Σοσιαλιστικής Παράταξης, της φωνής των προοδευτικών πολιτών.

Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, το κενό αυτό άρχισε να ξαναπαίρνει μορφή και πολιτικά χαρακτηριστικά με τη σταδιακή ανασύνταξη και ανασύνθεση των δημιουργικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας και τη δύναμη, την ώθηση των 212.000 συνιδρυτών του Κινήματος Αλλαγής. Σήμερα, με το Συνέδριό μας, μέσα από μια πλατιά δημοκρατική διαδικασία, συνεχίζουμε από εκεί που ξεκινήσαμε, με πυξίδα την ιστορική μας διαδρομή, δίνοντας ξανά τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στους προοδευτικούς πολίτες που συμμετέχουν και ξαναπαίρνουν τη Δημοκρατική Παράταξη στα χέρια τους.

Συνδετικός κρίκος των πολιτικών παραδόσεων που θέλουμε να πα­ντρέψουμε, των δυνάμεων του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, του κοινω­νικού Κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας είναι ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Ένα πολιτικό πρόγραμμα που φέρει το όνομα αυτού που μας ενώνει. Λέγεται «Σχέδιο Ελλάδα» και είναι στην πράξη ένας οδικός χάρτης κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που βάζει τέλος στη λογική των δανεικών λύσεων και των προκατασκευασμένων πολιτικών σε κάποια πρωτεύουσα του εξωτερικού, μακριά από τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και των απλών καθημερινών ανθρώπων.

Ένα σχέδιο με ελληνική ιδιοκτησία, κοστολογημένο και βιώσιμο, που τερματίζει μια και καλή το πολιτικό βόλεμα της δεξιάς και αριστερής συ­ντήρησης των τελευταίων χρόνων της αδράνειας, της αυταπάτης ότι για όλα φταίει κάποιος άλλος, όταν εμείς δεν κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε τη μοίρα μας.

Μια τακτική που μπορεί να ηχεί ευχάριστα στα αυτιά για λίγο καιρό και να χαρίζει εύκολες δικαιολογίες, αλλά δεν προτείνει καμία λύση. Πολύ περισσότερο μοιάζει να μετατρέπει την οικονομική κρίση, που δεν επιλύει, σε μια κρίση θεσμών, σε μια κρίση της ίδιας της δημοκρατίας.

Σε αυτήν την κρίση της οικονομίας και της δημοκρατίας δεν μπορούμε παρά να απαντήσουμε με περισσότερη δημοκρατία και με μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αυτή είναι και η δική μας πολιτική φιλοδοξία όσον αφορά το συνέδριο του δημοκρατικού μας κινήματος, που ολοκληρώνεται σήμερα. Να συνδιαμορφώσουμε μαζί με τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης τη φυσιογνωμία και το προγραμματικό πλαίσιο της πολιτικής μας οικογένειας. Να ανασυντάξουμε τον χώρο μας για να ανασυντάξουμε τη χώρα μας.

Άλλωστε η ήττα όχι απλά της κυβέρνησης, αλλά των συντηρητικών πολιτικών στην Ελλάδα δεν κρίνεται από τα ποσοστά του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη ή τον συσχετισμό τους. Δεν διασφαλίζεται από μια πρόσκαιρη νίκη του ενός ή του άλλου, για να επιστρέψουμε στα ίδια ύστερα από λίγο διάστημα, ίσως με έναν γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και έναν ροζ στην αντιπολίτευση.

Αντιθέτως, η ήττα των συντηρητικών πολιτικών κρίνεται από το εκλογικό αποτέλεσμα του δικού μας εγχειρήματος, από τη δυναμική του Κινήματος Αλλαγής.

Γι’ αυτό και το συνέδριό μας αποτελεί την αφετηρία για τη στρατηγική ήττα της συντήρησης σε κάθε απόχρωσή της. Ένα κάλεσμα για τη δημιουργία ενός πραγματικού κινήματος αλλαγής με ενιαίο λόγο και έναν στόχο. Να δούμε να ανατέλλει ξανά ο ήλιος της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.


Σχολιάστε εδώ