Τρομάζουν την κυβέρνηση οι αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
Χαμός γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, και όχι μόνο
-Τα κόλπα των Σκοπιανών με τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας
-Το στοίχημα με την επίσκεψη Τσίπρα στη «Βόρεια Μακεδονία»
Σοβαρό κίνδυνο να κατοχυρώσουν και να νομιμοποιήσουν τα Σκόπια τις παρασπονδίες στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών δημιουργεί η τακτική της κυβέρνησης, η οποία εξωραΐζει τις επιλογές της κυβέρνησης Ζάεφ, στην προσπάθειά της να στηρίξει τη Συμφωνία έναντι της γενικής κριτικής που ασκείται και των αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας.
Τρομαγμένη η κυβέρνηση από τις αντιδράσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών, που φαίνεται να παίρνουν μαζικό χαρακτήρα στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι που επηρεάζει αρνητικά και τις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να παρουσιάσει την πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας ως… ιδανική, κάτι που δίνει την ευκαιρία στη γειτονική χώρα να κατοχυρώνει και να επιβάλλει καθημερινά de facto αυθαίρετες ερμηνείες της Συμφωνίας ή καταφανείς παραβιάσεις των προβλεπόμενων από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση και γι’ αυτό και επέσπευσε το ταξίδι του στα Σκόπια, όπου μεταβαίνει πιθανότατα στις 2 Απριλίου, θέλοντας να δείξει και να επιδείξει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποδίδει και φέρνει αποτελέσματα…
Ο κ. Τσίπρας έχει την ευκαιρία στην επίσκεψη αυτή να μην κρύψει την αλήθεια και να θέσει την κυβέρνηση Ζάεφ προ των ευθυνών της επισημαίνοντας ότι εάν συνεχισθεί αυτή η προσπάθεια διολίσθησης σε διπλή ονομασία, με καθιέρωση του «Μακεδονία» και «μακεδονικός» για πλείστες δραστηριότητες και προϊόντα, και η μη κατηγορηματική δήλωση εκ μέρους των Σκοπίων ότι «δεν υφίσταται θέμα ‘‘μακεδονικής μειονότητας’’ στην Ελλάδα», θα υπάρξει ελληνική αντίδραση και θα επηρεασθεί η ευρωπαϊκή πορεία της «Βόρειας Μακεδονίας» αλλά και οι διμερείς σχέσεις.
Ο έλληνας πρωθυπουργός θα θελήσει να προβάλει τα θετικά, όπως το γεγονός το ότι ο ίδιος ο κ. Ζάεφ ομιλεί σταθερά για «Βόρεια Μακεδονία», τα υπουργεία πλέον έχουν μετονομασθεί υιοθετώντας το «Βόρεια Μακεδονία», όπως και αρκετοί άλλοι οργανισμοί. Επίσης, ο έλληνας πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει στους έλληνες επιχειρηματίες την πόρτα προς τα Βαλκάνια.
Όμως τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει μία από τις βασικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί ήδη για την επικύρωση της Συμφωνίας από την Ελλάδα, ώστε να τεθεί σε ισχύ: Την ενσωμάτωση των συνταγματικών τροπολογιών στο Σύνταγμα της χώρας. Έτσι, λόγω προφανώς της παράτυπης υπογραφής του εφαρμοστικού νόμου με τις συνταγματικές αλλαγές από τον πρόεδρο της Βουλής και όχι τον Πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ, το Σύνταγμα παραμένει «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και φυσικά οι τροποποιήσεις δεν έχουν ενσωματωθεί και συνεπώς δεν έχουν τυπική ισχύ.
Ο κ. Ιβάνοφ εξάλλου συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον τίτλο «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και στις επαφές του με ξένους ηγέτες.
Αν στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου εκλεγεί η υποψήφια που στηρίζεται από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE τότε πράγματι θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, καθώς έχει δηλώσει ήδη ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί και να χρησιμοποιήσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Επίσης, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων παραμένουν όλα τα αγάλματα που αποπνέουν αλυτρωτισμό και φυσικά η λύση που κάποια στιγμή θα εφαρμοσθεί, με την τοποθέτηση μικρής πινακίδας που θα εξηγεί ότι τα αγάλματα συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας και της Αρχαίας Ελλάδας, δεν είναι αρκετή για να ακυρώσει τον αλυτρωτισμό, ούτε την εις το διηνεκές καπηλεία της ελληνικής ιστορίας.
Πληθαίνουν τα προβλήματα
Σε ό,τι αφορά τη χρήση των όρων «Μακεδονία» και «μακεδονικός», που νομιμοποιήθηκε από το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών, δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα, καθώς δίνεται η ευκαιρία στα Σκόπια να αλλοιώσουν την εφαρμογή της Συμφωνίας και να παρακάμψουν το erga omnes. Παρά τα καθησυχαστικά λόγια του πρωθυπουργού και των υπουργών, τα Σκόπια, επικαλούμενα το άρθρο 7, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τους όρους αυτούς τόσο για δραστηριότητες όσο και για προϊόντα…
Τα «μακεδονικά κρασιά» θα συνεχίσουν να λέγονται έτσι ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία και υποχρεωθούν οι οινοπαραγωγοί της να αναφέρουν στις ετικέτες των «μακεδονικών κρασιών» ότι είναι «made in North Macedonia» και φυσικά κανείς στη διεθνή αγορά δεν θα έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί τη διαφορά από τα κανονικά μακεδονικά προϊόντα που προέρχονται από την Ελλάδα.
Επίσης, παρά τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις της κυβέρνησης, η οποία τόνιζε ότι στο πλαίσιο της λύσης του προβλήματος με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα επιλυόταν και το Εκκλησιαστικό, ο κ. Τσίπρας θα φθάσει στα Σκόπια αλλά η σχισματική εκκλησία συνεχίζει να λέγεται «Μακεδονική Εκκλησία»…
Σε ό,τι αφορά την υποτιθέμενη «επιχειρηματική απόβαση» στα Σκόπια, που προβάλλεται ως επιχείρημα για τη δικαιολόγηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πρόκειται περί ευσεβούς πόθου.
Η Ελλάδα παραμένει, παρά το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί η ελληνική οικονομία από την κρίση, η δεύτερη χώρα σε ξένες επενδύσεις στα Σκόπια και παρά τη διαφορά της ονομασίας όλα αυτά τα χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες είχαν επιτύχει σοβαρότατη διείσδυση στη σκοπιανή οικονομία. Η επίλυση της διαφοράς της ονομασίας ελάχιστα θα επηρεάσει την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα, καθώς δεν στάθηκε εμπόδιο το FYROM για τη μέχρι τώρα δραστηριοποίηση ελληνικών εταιρειών στα Σκόπια.
Υπάρχει μάλιστα ο πειρασμός να… επιδοτηθούν με κρατικό χρήμα επιχειρηματίες που θα ακολουθήσουν την παρότρυνση της κυβέρνησης για να επεκτείνουν τη δράση τους στα Σκόπια, αν και πολλές φορές στο παρελθόν τέτοια εγχειρήματα κατέληξαν απλώς στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος…