Σε πορεία αναγέννησης το Κίνημα Αλλαγής

Σε πορεία αναγέννησης το Κίνημα Αλλαγής

Οι δημοσκοπήσεις «φουσκώνουν» τα πανιά της Φώφης

-Στόχος, ο επαναπατρισμός των παραδοσιακών ψηφοφόρων

Σάλπισμα γενικευμένης πολιτικής αντεπίθεσης δίνει σήμερα το Κίνημα Αλλαγής με την ολοκλήρωση του συνεδρίου του, το οποίο αποτελεί και την κορυφαία διαδικασία στον δρόμο για τις ευρωεκλογές και βεβαίως τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών.

Με επιστροφή ουσιαστικά στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ, με πολύ άρωμα από Ανδρέα Παπανδρέου, και όχι μόνο, αλλά και με έμφαση στις βασικές διακηρύξεις του ιστορικού κινήματος, το κόμμα προχωρά όχι απλά στην ανασύνταξή του, αλλά σε μια βαθύτατη πολιτική διαδικασία αναγέννησης.

Με τον αέρα και των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν το ΚΙΝΑΛ στην τρίτη θέση, περισσεύει η αισιοδοξία και ήδη όλο και περισσότερο μιλάνε για διψήφιο ποσοστό στις εκλογές.

Και μάλιστα αυτό υποστηρίζεται από τα μηνύματα που φθάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη από όλη τη χώρα, ενώ τονίζεται με έμφαση ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να υφαρπάξει στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και της εν Ελλάδι Σοσιαλδημοκρατίας έχει γυρίσει μπούμερανγκ και ενδυναμώνει το ΚΙΝΑΛ, αντί να του δημιουργεί πρόβλημα.

Το συνέδριο, που ολοκληρώνεται σήμερα με μεγάλο αφιέρωμα στον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι το κατάλληλο πολιτικό εργαλείο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, στην προσπάθειά του και να αναγεννηθεί μέσα από τις μνημονιακές στάχτες.

Και ζωτικής σημασίας σε αυτήν την προσπάθεια θεωρείται η εκλογική επίδοση του ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές και η εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων στελεχών στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δήμους και περιφέρειες, ώστε να ενδυναμωθεί περαιτέρω η επιχείρηση ανάκαμψης στις βουλευτικές εκλογές.

Το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει το ΚΙΝΑΛ μέσα από το διήμερο αυτό συνέδριο είναι η ενότητα και προς αυτήν την κατεύθυνση δίνεται μεγάλη σημασία, παρά τις όποιες παλαιότερες διαφορές, στην παρουσία και τις ομιλίες των τριών πρώην αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Εκτός όμως από την εκλογή και νέων οργάνων, δηλαδή της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου, μεγάλη σημασία δίνεται στην επαναφορά του ιστορικού πράσινου ήλιου.

Σύμφωνα μάλιστα με απόφαση της Φώφης Γεννηματά το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει τον πράσινο ήλιο σε μικρότερο μέγεθος και σε χαμηλότερη θέση από αυτό του ΚΙΝΑΛ.

Επίσης θα υπάρχει και το όνομα του ΠΑΣΟΚ, κάτω από αυτό του Κινήματος Αλλαγής, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα (ΚΙΔΗΣΟ, ΕΔΕΜ κ.λπ.), όπως στις ευρωεκλογές του 2014.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η παρουσία του υποψηφίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, που θα μιλήσει σήμερα στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η επιλογή να παραστεί ο Τίμερμανς έρχεται ως απάντηση στις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, που μίλησε προ ημερών σε εκδήλωση που οργάνωσε η Λούκα Κατσέλη, παρουσία του γερμανού σοσιαλδημοκράτη Ούντο Μπούλμαν.

Και αυτό διότι ο Τίμερμανς δεν ενθαρρύνει τη σύμπλευση με τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε ζητά την εκλογική συμπόρευση των δύο κομμάτων.

Ακόμα και η επιλογή να προεδρεύσει στο συνέδριο ο Κώστας Σκανδαλίδης, που υπήρξε επί χρόνια γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ήταν ένα μήνυμα ότι υπάρχει διάθεση ενότητας, η οποία θα φανεί και σήμερα κατά την προβολή της ταινίας για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο βασικός στόχος του ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές είναι ο… επαναπατρισμός του μεγαλύτερου μέρους των παραδοσιακών του ψηφοφόρων, που μετακινήθηκαν μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 και κυρίως σε αυτές του 2015.

Μάλιστα λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι πραγματικά διεμβολίζει την
Κε­ντροαριστερά, ενώ οι υποψήφιοί του καταγράφουν χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις.


Σχολιάστε εδώ