Οι ευρωεκλογές το τελευταίο χαρτί του Θεοδωράκη
-Αν χάσει, χάνεται το Ποτάμι…
Σε «μητέρα όλων των μαχών» αναδεικνύονται για το Ποτάμι οι ευρωεκλογές του Μαΐου. Κατά πολλούς μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία του Στ. Θεοδωράκη να παραμείνει ενεργός στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς ένα αρνητικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να βάλει τίτλους τέλους στο όλο εγχείρημα. Υπό αυτό το πρίσμα, ηγεσία και στελέχη έχουν ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία σε πολύ υψηλούς ρυθμούς, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Και θα συνεχίσουν έτσι μέχρι την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες. Τα δεδομένα και οι συνθήκες πάντως κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν.
Στόχος του κ. Θεοδωράκη είναι το Ποτάμι να επαναλάβει την επιτυχία του 2014 και να εκλέξει δύο τουλάχιστον ευρωβουλευτές. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να υπερβεί το 6%. Είναι, άραγε, εφικτό κάτι τέτοιο, όταν το κόμμα βγήκε βαριά «τραυματισμένο», λόγω της απόφασης να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχασε βουλευτές και στελέχη, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να κινείται πέριξ του 1%;
Ο κ. Θεοδωράκης προσβλέπει σε δύο κατηγορίες πολιτών-ψηφοφόρων: Τους μετριοπαθείς και τους προοδευτικούς. Εκτιμά (ελπίζει για την ακρίβεια…) ότι θα του αναγνωρίσουν τη στάση που τήρησε κατά την τελευταία τετραετία σε πολιτικά, αλλά κυρίως κοινωνικά ζητήματα. Όχι μόνο σε επίπεδο δηλώσεων και διακηρύξεων, αλλά και στην πράξη, στηρίζοντας με την ψήφο του νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. «Αν δεν ήμασταν εμείς, πολλά νομοθετήματα δεν θα περνούσαν από τη Βουλή», επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού προσδοκά πολιτικά οφέλη και από το Σκοπιανό. Θεωρεί ότι ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικής τοποθέτησης, επιθυμούσε να κλείσει οριστικά η εκκρεμότητα με την ονομασία της γειτονικής χώρας. Κατά συνέπεια εκτιμά ότι οι πολίτες αυτής της κατηγορίας, κυρίως οι νέοι, είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι του Ποταμιού.
Τους σχεδιασμούς του για τις ευρωεκλογές υπηρετούν και οι επιλογές των ονομάτων που θα περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Επιλέγει πρόσωπα με χαμηλή αναγνωρισιμότητα μεν, αλλά καταξιωμένα επαγγελματικά και κοινωνικά και χωρίς να έχουν υποστεί τη φθορά της δημοσιότητας. Το ερώτημα είναι πώς θα λειτουργήσει η απόφασή του να εντάξει στο ψηφοδέλτιο Έλληνες που ζουν μόνιμα και εργάζονται σε ευρωπαϊκές χώρες.
Αν, δηλαδή, θα φέρει ψήφους ή θα αποδειχθεί ένα επικοινωνιακό τέχνασμα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ένα ατυχές αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό, αν όχι καταδικαστικό για το Ποτάμι και τον κ. Θεοδωράκη. Και ενδεχομένως να μην προλάβει να φτάσει στις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου.