ΧΑ: Οι τράπεζες συνεχίζουν… την έκπληξη

ΧΑ: Οι τράπεζες συνεχίζουν… την έκπληξη

Με άνοδο 3,5% ο κλαδικός δείκτης οδήγησε τον ΓΔ στις 749 μονάδες. Συνεχίστηκε και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα κόντρα στο γενικότερο ρεύμα. Μπροστά σε απόλυτα κρίσιμη ζώνη αντίστασης η αγορά.

“Non stop” δείχνει η πλαγιοανοδική κίνηση του Τραπεζικού δείκτη, καθώς τα διορθωτικά διαλείμματα εξαντλούνται σε ελάχιστες συνεδριάσεις, αν όχι μέσα σε μία συνεδρίαση και παρά τα σημαντικότατα κέρδη που καταγράφουν οι επιμέρους Τραπεζικοί τίτλοι, από τα σχετικά πρόσφατα χαμηλά τους, η αναζήτηση νέων υψηλότερων αποτιμήσεων δείχνει εξαιρετικά ισχυρή, εκπλήσσοντας και τους πλέον αισιόδοξους.

Ασφαλώς και την ψυχολογία των σημερινών αγοραστών, τόνωσε η είδηση του Reuters σύμφωνα με την οποία “την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Αθήνα πέρασε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι Πιστωτές. Η κίνηση, πρέπει να επικυρωθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη συνεδρίασή τους την Παρασκευή”.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι Παράγοντες της Αγορές, που εκτιμούν ότι η εν λόγω είδηση είχε προεξοφληθεί από την ανοδική κίνηση των προηγούμενων ημερών και αναζητούν τα αίτια της νέας αναρρίχησης, που είχε σαν αποτέλεσμα την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. και το κλείσιμό του σε νέα υψηλά 8μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 9/8/2018 (754,65 μονάδες).

Όμως τα “παράδοξα” στο ταμπλώ του Χ.Α. δεν τελειώνουν εδώ. Εκείνο που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες απορίες, αλλά και άκρως επιφυλακτικά σχόλια, είναι η έλλειψη κινητικότητας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, οι πτωτικές μετοχές να είναι οριακά περισσότερες από τις ανοδικές, εικόνα που άλλαξε προς το τέλος και στις τελικές δημοπρασίες, την ώρα που όλες οι επιχειρηματικές ειδήσεις, οι φήμες, αλλά και τα deals, των τελευταίων ημερών, αφορούν αποκλειστικά και μόνο εταιρείες έξω από τα στενά περιθώρια του FTSE25 (!)

Επίσης, στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), αλλά και η συγκρατημένη εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας, ως συνήθως, από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank ΑΛΦΑ +4,77% (+4,77%), Εθνική(+5,89%) και Πειραιώς (+3,67%), δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ οι ΑΛΦΑ και ΕΤΕ κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 618,65 μονάδες (+4,53%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 615,03 (+3,92%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 612,45 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,48%.

Πηγή: euro2day.gr


Σχολιάστε εδώ