Παρέμβαση συμβολαιογράφων υπέρ υποθηκοφυλάκων

Παρέμβαση συμβολαιογράφων υπέρ υποθηκοφυλάκων

Mία σημαντική μέρα τόσο για τον θεσμό όσο και για το έργο του Ελληνικού Κτηματολογίου είναι η ερχόμενη Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, καθώς συνεδριάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα της συγχώνευσης των υποθηκοφυλακείων με το Κτηματολόγιο.

Όπως γράψαμε πριν από δύο μήνες, η πλειοψηφία της επταμελούς συνθέσεως του Γ’ Τμήματος απέρριψε την αίτηση ακυρώσεως των υποθηκοφυλάκων κρίνοντας συνταγματική τη συγχώνευση, ενώ η μειοψηφία θεωρεί πως οι υποθηκοφύλακες είναι δικαστικοί υπάλληλοι και ο έλεγχός και οι προαγωγές τους αποφασίζονται από συμβούλιο δικαστών.

Συνεπώς, κατά τη μειοψηφία, το Κτηματολόγιο μπορεί να υφίσταται ως κρατική υπηρεσία μόνο για να συλλέγει και να επεξεργάζεται τις δηλώσεις ιδιοκτησίας και όχι να αντικαθιστά τα υποθηκοφυλακεία, τα οποία οφείλουν να υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η νέα εξέλιξη στην υπόθεση είναι η παρέμβαση υπέρ των υποθηκοφυλάκων, την οποία κάνουν 52 συμβολαιογράφοι, με την οποία ζητούν και αυτοί να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που οδηγεί στην κατάργηση των υποθηκοφυλάκων και την ένταξή τους στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Στο Κτηματολόγιο, έπειτα από ένα έτος αδικαιολόγητης αδράνειας σε σχέση με τη μετατροπή των υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία, τρέχουν για να ανοίξει έστω και… ένα γραφείο πριν εκδικαστεί η υπόθεση, δημιουργώντας τετελεσμένα.


Σχολιάστε εδώ