Το Καστελλόριζο δεν θα γίνει Πρέσπες…

Το Καστελλόριζο δεν θα γίνει Πρέσπες…

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

-Οι Συνθήκες Λωζάννης (1923) και Παρισίων (1947): Το Ευαγγέλιο της ελληνικής κυριαρχίας έχει βάλει στόχο ο Ερντογάν 

Και ξαφνικά πήραμε τον κασμά και αρχίσαμε να σκάβουμε τον λάκκο του Καστελλόριζου. Αμφισβητούμε την αυτονόητη πλήρη ελληνική κυριαρχία του, σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες και με το Διεθνές Δίκαιο, βγάζο­ντας μόνοι μας τα μάτια μας. Πλάτη στο παραμύθι του Ερντογάν έσπευσε να βάλει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, δίνοντας στον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εν όψει της συνάντησής τους, το ok – συνυπογραφή του με τη δήλωσή του ότι «δεν μπορείς να αποκλείσεις από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο». Ελεύθερο το πεδίο πια…

Έτρεξε δε να πλειοδοτήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι «το Καστελλόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο». Και ασφαλώς ο κ. Τσαβούσογλου θα του έστειλε τις ευχαριστίες του. Ο συνάδελφός του, βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης θέλησε να τον επαναφέρει στην… τάξη τονίζοντας ότι «είναι λάθος και επικίνδυνη η δήλωση του κ. Τσιρώνη ότι το Καστελλόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο».

Και επισήμανε: «Η Τουρκία από το 2011 προσπαθεί να διαχωρίσει την Ανατολική Μεσόγειο από το Αιγαίο και στόχος αυτής της επιδίωξης είναι η απομόνωση του Καστελλόριζου».

Έσπευσε, μάλιστα, να βοηθήσει και ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός, ο οποίος με πολύ… φιλική διάθεση πρότεινε από το βήμα της Βουλής να κάνουμε με την Τουρκία μια συμφωνία ανάλογη με τη Συμφωνία των Πρεσπών για να σταματήσουν οι παραβιάσεις από τα πολεμικά αεροπλάνα του Ερντογάν και έτσι να ησυχάσουμε, να μην τρομάζουμε πια από τις τουρκικές προκλήσεις. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ως Δωδεκανήσιος ζηλεύει τους Μακεδόνες για τη Συμφωνία των Πρεσπών… Πού φτάσαμε…

Και όλα αυτά την ώρα που ο αδίστακτος Ερντογάν έστελνε τα… χαιρετίσματά του με τα πολεμικά του αεροπλάνα στον… φίλο του τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που πήγαινε στο Αγαθονήσι προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, για να μην ξεχνά ότι και αυτό το νησί είναι γκρίζα ζώνη…

Και λίγες ώρες αργότερα έβγαλε ντιρεκτίβα ότι θα κάνει τζαμί την Αγια-Σοφιά, την οποία επισκέφθηκε –με το ok του… φίλου μας Ταγίπ– ο έλληνας πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα. Λίγο μετά, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έστελνε το δικό του μήνυμα: «Μας ανήκει και η θάλασσα και ο βυθός. Οι θάλασσες. Η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και μέσα σε αυτά και η Κύπρος».

Δεν έχει ανοίξει τυχαία θέμα Καστελλόριζου ο Ερντογάν, ο οποίος στο μέτωπο κατά της χώρας μας δεν συναντά αντίθετη φωνή στην Τουρκία. Και κάθε βήμα τους είναι προγραμματισμένο. Εμείς, όμως, όλα αυτά τα χρόνια δεν είμαστε μια γροθιά απέναντι στον κάθε Ερ­ντογάν.

Το Καστελλόριζο είναι το κλειδί για τη νέα κατάσταση που δημιουργείται σε αυτή την καυτή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου τη φωτιά την έχουν ανάψει τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, και όχι μόνο. Με την Τουρκία να θέλει μοιρασιά, επιδιώκο­ντας να έχει τον πρώτο λόγο…

Μόνο που το Καστελλόριζο δεν είναι… έρμο, ένα νησί στο πουθενά…

Την ελληνική κυριαρχία την κατοχυρώνουν δύο διεθνείς συνθήκες: Η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Οι οποίες είναι το Ευαγγέλιό μας. Και έχουν ως εξής:
Σύμφωνα με το άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης (1923): «Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψών, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας, και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου».

Επίσης, το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10. Φεβρ.1947) προβλέπει: «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λειψών, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας».

Στις δύο αυτές συνθήκες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του προς τον Απόδημο Ελληνισμό με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, τονίζοντας: «Οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 –οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες– πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές από όλους. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διατάξεις του οποίου τη δεσμεύουν και με τη μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Κατάληξη:
Το Καστελλόριζο δεν θα γίνει Πρέσπες…
Ας το έχουν ΟΛΟΙ υπόψη τους…

Φωτο: frapress


Σχολιάστε εδώ