Η Συμφωνία των Πρεσπών  τινάζει στον αέρα επιχειρήσεις

Η Συμφωνία των Πρεσπών τινάζει στον αέρα επιχειρήσεις

-Αποκλείονται από τις διεθνείς αγορές ελληνικά προϊόντα που γράφουν στην ετικέτα «Μακεδονία» -Αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο ταξίδι του Τσίπρα στα Σκόπια

Αντιμέτωποι με τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών έρχονται προϊόντος του χρόνου οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και δη της Μακεδονίας. Οι γείτονες, επικαλούμενοι τη Συμφωνία και τις σοβαρές παραχωρήσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, οικειοποιούνται τον όρο «μακεδονικός» και τον χρησιμοποιούν σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Την ίδια στιγμή ελληνικά προϊόντα που φέρουν στην ετικέτα τους τις λέξεις «μακεδονικός» ή «μακεδονική» αποκλείονται από τις διεθνείς αγορές (Κίνα).

Αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών για την τακτική αυτή των Σκοπιανών έγινε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στη Θεσσαλονίκη με τους πλέον επιφανείς επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, εν όψει του ταξιδιού του (2 Απριλίου) στη γειτονική χώρα. Αρκετοί ήσαν εκείνοι που έθεσαν με ένταση τα προβλήματα που δημιουργούνται, μεταξύ αυτών κι ο Ευ. Γεροβασιλείου, της γνωστής οινοποιίας.

Ο τελευταίος μάλιστα παρουσίασε και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη συμμετοχή επιχειρήσεων των Σκοπίων σε διεθνείς εκθέσεις με προϊόντα που φέρουν τον τίτλο «μακεδονικός». Ο πρωθυπουργός έδειξε να αιφνιδιάζεται και ζήτησε περισσότερη ενημέρωση για τις κινήσεις των Σκοπιανών, λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τον χωροφύλακα», όσον αφορά την τήρηση ή μη της Συμφωνίας.

Ορισμένοι από τους μετέχοντες επιχειρηματίες γνωστοποίησαν στον κ. Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να τον συνοδεύσουν στο ταξίδι του. Με συντριπτική πλειοψηφία το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης πήρε την απόφαση να μην πάρει μέρος στην ελληνική αποστολή, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβε και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ της Βόρειας Ελλάδας.

Στο περιθώριο της συνάντησης σημειώθηκε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Ελ. Χατζηγεωργίου και του προέδρου του Επιμελητηρίου Μ. Ζορπίδη. Χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του και υποστήριξε ότι έχει κομματικά κίνητρα. Απαντώντας ο κ. Ζορπίδης τόνισε ότι η απόφαση να μη συμμετάσχουν στο ταξίδι δεν ήταν προσωπική, αλλά συλλογική, και ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία από το ΔΣ του Επιμελητηρίου.

Παράλληλα αποδοκίμασε τη συμπεριφορά της υπουργού και άφησε εναντίον της αιχμές, λέγοντας ότι η μοναδική δράση της έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τίποτα παραπέρα.

Όσον αφορά την απόφαση αυτή καθαυτή του Επιμελητηρίου, ο κ. Ζορπίδης σημείωσε ότι αποτελεί «ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης απέναντι σε μια πολιτική που δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Για μας το όνομα της Μακεδονίας, που είναι μόνο ελληνικό, είναι ιερό και θα το υπερασπισθούμε με ό­ποιον τρόπο μπορούμε».

Την Παρασκευή συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των μακεδονικών επιχειρήσεων. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο «βέτο» στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας όσο τα συμφέροντα της χώρας μας δεν διασφαλίζονται και δεν επιλύονται τα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα.


Σχολιάστε εδώ