Διψήφια διαφορά  από τον ΣΥΡΙΖΑ,  στόχος του Μητσοτάκη

Διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, στόχος του Μητσοτάκη

Στη μάχη των ευρωεκλογών

-Ποιες περιφέρειες χτυπάει

Ψηλά τον πήχη βάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης για τις εκλογές του Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Σκοπός να σταλεί – εντός και εκτός επικράτειας– ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα και ταυτόχρονα να μπουν γερά οι βάσεις για τη μεγάλη πολιτική ανατροπή στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν.

Τους στόχους του περιέγραψε με σαφήνεια ο κ. Μητσοτάκης –την περασμένη Πέμπτη– στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας: Καθαρή, ευρεία και μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές, νίκη σε όλες τις περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους.

Τι σημαίνει «ευρεία και καθαρή νίκη» στις ευρωεκλογές; Ένα υψηλό ποσοστό για τη Νέα Δημοκρατία που θα υπερβαίνει το 30% και διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ ει δυνατόν και διψήφια. Ούτως ώστε το τελικό αποτέλεσμα, πρώτον, να μην επιδέχεται καμιά ερμηνεία, αλλά να καταγράφει με απόλυτη σαφήνεια τον εκλογικό θρίαμβο της παράταξης και, δεύτερον, να μην αφήνει περιθώρια στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα να πιστέψουν ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί στην πορεία προς τις εθ­νικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο στόχος που έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης κάθε άλλο παρά απρόσιτος είναι. Μάλιστα η τελευταία που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανεβάζει τη Νέα Δημοκρατία στο 36,1%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται αρκετά πίσω με 23,9%.

Διαχρονικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκαθόριζε σε μεγάλο βαθμό αυτό των εθνικών εκλογών, με τη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος να αυξάνεται σημαντικά. Σημειώνεται ότι στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 26,5% και λίγους μήνες αργότερα στις εθνικές εκλογές (Ιανουάριος 2015) είχε ανεβάσει το ποσοστό του στο 36,3%. Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 2009 είχε πάρει 36,3% και έξι μήνες μετά στις εθνικές πήγε στο 43,9%. Προφανώς οι καταστάσεις δεν είναι ίδιες, αλλά στην Πειραιώς θεωρούν ότι μια καθαρή και μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές θα ενισχύσει κι άλλο τη δυναμική της παράταξης.

Δύσκολο στοίχημα οι περιφέρειες
Σαφώς πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα για τη Νέα Δημοκρατία στο πεδίο των αυτοδιοικητικών εκλογών, και δη των περιφερειών, καθώς πρόκειται για 13 διαφορετικές αναμετρήσεις. Το τελικό αποτέλεσμα σε αυτές δεν θα κριθεί από το ευρύτερο πολιτικό κλίμα, καθώς θα διαδραματίσουν ρόλο πολλοί ακόμη λόγοι, προσωπικής και τοπικής φύσεως, που έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιφέρεια ξεχωριστά.

Ο στόχος που θέτει ο κ. Μητσοτάκης –νίκη και στις 13 περιφέρειες– είναι υπέρ το δέον φιλόδοξος, κατά πολλούς ανέφικτος. Πολλοί μάλιστα επισημαίνουν ότι τίθεται απλώς για την περαιτέρω ανύψωση του ηθικού των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Στις εκλογές του 2014 είχε επικρατήσει σε έξι περιφέρειες: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Είχε στηρίξει τον Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο, ενώ την Κεντρική Μακεδονία είχε κερδίσει ως «αντάρτης» ο Απ. Τζιτζικώστας. Η Νέα Δημοκρατία έχει ισχυρές πιθανότητες να κερδίσει την Περιφέρεια Αττικής, όπου ο Γ. Πατούλης έχει σαφές προβάδισμα, αλλά και την Κεντρική Μακεδονία, όπου λόγω και Σκοπιανού αναμένεται να εκφρασθεί η δυσαρέσκεια των πολιτών στο πρόσωπο του νυν περιφερειάρχη, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αισιοδοξία υπάρχει στην Πειραιώς και για την Πελοπόννησο, όπου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο φθοράς του νυν περιφερειάρχη Π. Τατούλη, ο οποίος δεν έχει τη στήριξη κανενός από τα μεγάλα κόμματα, φανερά τουλάχιστον. Σαφώς πιο δύσκολη θα είναι η μάχη σε Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα και πολύ περισσότερο στην Κρήτη, όπου οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ή αυτοί που στήριξε το κυβερνών κόμμα είχαν επικρατήσει με μεγάλες διαφορές.

Τρεις ίσον… δύο!
Για νίκη και στους τρεις μεγάλους δήμους έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης, στην ουσία όμως μιλούσε για τους δύο εξ αυτών, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς στον Πειραιά πολύ δύσκολα μπορεί να εκθρονιστεί ο σημερινός δήμαρχος Γ. Μώραλης, τουλάχιστον σε αυτές τις εκλογές. Άλλωστε και ο υποψήφιος που κατεβάζει η Πειραιώς δεν είναι για να διεκδικήσει τον δήμο. Σαφώς πιο καθαρό είναι το τοπίο στην Αθήνα, όπου ο Κ. Μπακογιάννης έχει ένα μεγάλο προβάδισμα και το ερώτημα δεν είναι αν θα αναδειχθεί νικητής στον πρώτο γύρο, αλλά ποιο ποσοστό θα συγκεντρώσει.

Οι αντίπαλοί του, Ν. Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Π. Γερουλάνος (Κίνημα Αλλαγής), θα δώσουν μάχη για τη δεύτερη θέση. Ρευστή αντίθετα είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Ν. Ταχιάος προηγείται με σημαντική διαφορά, αλλά όχι τέτοια που να προεξοφλεί το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Ένας από τους λόγους είναι ότι και ο αντάρτης πρώην βουλευτής Γ. Ορφανός καταγράφει ικανοποιητικά ποσοστά (διψήφια).
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ