Εμμ. Γούναρης: Η ελληνική υποστήριξη των τουρκικών θέσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο

Εμμ. Γούναρης: Η ελληνική υποστήριξη των τουρκικών θέσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο

Υπό του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


Οι τελευταίες εκφρασθείσες ελληνικές θέσεις αναφορικά με το Καστελλόριζο από υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνουν πλήρως τις γνωστές τουρκικές θέσεις σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και όχι μόνο!

Συγχρόνως, οι εκφρασθείσες αυτές θέσεις προκαλούν τον αποτροπιασμό όλων των Ελλήνων, οι οποίοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν μια ελληνική κυβέρνηση να αρνείται αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματά της, που της τα δίδει το Διεθνές Δίκαιο, και μάλιστα η Σύμβαση Δικαίου της Θάλασσας του 1982, η οποία ανεξάρτητα από το αν έχει υπογραφεί, επικυρωθεί ή όχι από ένα κράτος έχει εθιμική υπόσταση διεθνούς δικαίου, δεσμεύουσα όλα τα κράτη, μεταξύ των οποίων και την Τουρκία, και σωρεία άλλων διεθνών συμβάσεων!

Το κακό δε είναι ότι οι εκφρασθείσες αυτές θέσεις, οι οποίες, έστω σιωπηρώς, υποστηρίζονται από ΕΕ, ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα από τη Γερμανία, έχουν ιδιαίτερα δυσμενή επίπτωση ως προς τις οριοθετήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στο Αιγαίο, τη Νότια Αδριατική, το Ιόνιο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με Αλβανία, Αίγυπτο, Λιβύη, Κύπρο και, έτσι κι αλλιώς, με την Τουρκία. Οι εκφρασθείσες αυτές ελληνικές θέσεις, εκτός των άλλων, είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τη διατήρηση του υψηλού ηθικού των ελλήνων κομάντος και στρατιωτών που υπηρετούν στο Καστελλόριζο, στη Στρογγύλη και στα υπόλοιπα ακριτικά νησιά της χώρας μας!

Με τη δεδηλωμένη πλέον αμφισβήτηση της Ελλάδος των δικαιωμάτων του Καστελλόριζου και των υπολοίπων ελληνικών νησιών στην περιοχή αυτή, χάνουμε τεράστιες περιοχές υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων και φυσικών αερίων, το κυριότερο δε δεν μπορούν να υπάρξουν κοινά σύνορα Ελλάδος – Κύπρου, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε ότι διακυβεύεται με τις πολιτικές αυτές η ύπαρξη του Καστελλόριζου και των υπολοίπων νησιών της περιοχής αυτής.

Δημιουργείται δε μεγάλη απορία πώς είναι δυνατόν στις εκφρασθείσες αυτές θέσεις από έλληνες υπουργούς –δεν θέλω να ονομάσω τους υπουργούς αυτούς διότι ο έχων την πραγματική ευθύνη για αυτούς είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας μας– να μην υπάρχει αντίδραση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της χώρας μας, αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι αυτές που κατ’ εξοχήν υπεραμύνονται και υποστηρίζουν την ακεραιότητα του ηπειρωτικού, νησιωτικού και θαλασσίου χώρου της Ελλάδος.

Κατά τα άλλα, μετά από όλα αυτά οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν το θράσος να ζητούν την υποστήριξη των ελλήνων εκλογέων στις προσεχείς εκλογές, για να τελειοποιήσουν το «πατριωτικό» τους έργο! Οι έλληνες συνάδελφοι διπλωμάτες είναι δυνατόν να μένουν άφωνοι; Η Ένωση Διπλωματών πρέπει να αντιδράσει! Τι φοβούνται; Το ίδιο βέβαια και η δικαστική εξουσία! Μέχρι εδώ και μη παρέκει!


Σχολιάστε εδώ