Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για το brain drain στο Second Youth Summit του Economist

Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για το brain drain στο Second Youth Summit του Economist

-Γ. Πατούλης: « Αν θέλουμε να σταματήσουμε την αιμορραγία των νέων στο εξωτερικό πρέπει να φτιάξουμε ένα κράτος φιλικό στον πολίτη και θεσμούς αξιοκρατίας και διαφάνειας»

Την ανάγκη να κάνει η χώρα μας μία πολιτική, οικονομική και θεσμική επανεκκίνηση προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις που θα βάλουν φρένο στην επαγγελματική μετανάστευση των νέων της χώρας και θα τους κρατήσουν στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Σε ομιλία που απεύθυνε στο Second Youth Summit του Economist με θέμα το ελληνικό brain drain, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως το ζήτημα έχει πάρει κρίσιμες εθνικές διαστάσεις, με κόστος οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό καθώς όπως ανέφερε, «η τάση συμβολίζει μια Ελλάδα μειωμένης αυτοπεποίθησης».

Στο θεματικό πάνελ συμμετείχαν επίσης η γιατρός-εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας  brain-gain Π. Καλαιτζή και οι επιχειρηματίες Γ.Παγουλάτος. Ρ.Ποτηρόπουλος και Ρ.Μπαχταλιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε:

• Το 75% των ανθρώπων που έφυγαν βρίσκονται μεταξύ 30-50 ετών. Στις πιο παραγωγικές ηλικίες δηλαδή.
• Το 61% διαθέτει μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Συνεπώς χάνουμε ανθρώπους με υψηλά προσόντα.
• Το 74% ειδικεύεται σε Θετικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μαθηματικά, Οικονομικά και Management και φυσικά Ιατρική, δηλαδή σε δυναμικά γνωστικά πεδία.
• Το 44% δηλώνει ως αιτία φυγής την έλλειψη αξιοκρατίας και τη διαφθορά και το 36% την οικονομική κρίση και φυσικά την αναζήτηση καλύτερων ατομικών προοπτικών.
• Και το 70% για να γυρίσει πίσω θέλει Καλύτερες δουλειές, με καλύτερες αποδοχές, χαμηλότερη φορολόγηση και ένα περιβάλλον καλύτερων θεσμών και αξιοκρατίας.

«Χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις»

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως απαιτούνται:

-Πρώτον ένα κράτος φιλικό στον πολίτη και θεσμούς αξιοκρατίας και διαφάνειας. Σε όλα τα επίπεδα. Από την κεντρική διοίκηση μέχρι την αυτοδιοίκηση.

-Δεύτερον, δουλειές. Νέες και καλύτερες δουλειές. Που θα έρθουν μόνο με υγιείς ιδιωτικές επενδύσεις.

-Και χρειαζόμαστε και αυτοπεποίθηση. Να σταματήσουμε να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα, να κόψουμε τις δικαιολογίες και να αρχίσουμε τις δουλειές.

Όπως σημείωσε είναι ανάγκη να υπάρχει μια νέα Κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις για να πάρει η χώρα μπροστά, ενώ τόνισε πως τα μη-κρατικά πανεπιστήμια, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για Έλληνες πανεπιστημιακούς που σήμερα ζουν στο εξωτερικό. Ωστόσο εξέφρασε τον φόβο πως «την ευκαιρία αυτή φαίνεται να χάνουμε με την εν εξελίξει αναθεώρηση του Συντάγματος που δεν περιλαμβάνει αναθεώρηση του άρθρου

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης

Αναφερόμενος στη συμβολή της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού στην προσπάθεια πάταξης του φαινομένου ο κ. Πατούλης εστίασε στο ρόλο που έχει στην έγκριση μελετών και στην παροχή αδειοδοτήσεων, επιταχύνοντας την κατασκευή των έργων, στην εκπόνηση προγραμμάτων  κοινωνικής στήριξης, στα οποία δουλεύουν γιατροί νοσηλευτές, νηπιοβρεφοκόμοι, αλλά και στη δρομολόγηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.

«Ένας τρίτος τομέας είναι τα μεγάλα εμβληματικά έργα στα όρια κάθε περιφέρειας» τόνισε και πρόσθεσε:

«Εδώ στην Αττική έχουμε το παράδειγμα του Ελληνικού το οποίο έχει κολλήσει με ευθύνη όχι μόνο της σημερινής Κυβέρνησης αλλά και ορισμένων στελεχών της Αυτοδιοίκησης. Θα θυμάστε όλοι εξάλλου τη σημερινή περιφερειάρχη να διαδηλώνει κατά της αξιοποίησης φωνάζοντας «δεν πωλείται».

Στο Ελληνικό σήμερα θα έπρεπε να δουλεύουν ήδη 50.000 άνθρωποι, αντί να μαραζώνει. Θα έπρεπε να είναι το σύμβολο μιας νέας φωτεινής, αισιόδοξης Ελλάδας που θα δώσει παντού το μήνυμα ότι η χώρα κοιτάζει μπροστά. Και που θα έχει δημιουργήσει μόνιμες και καλές θέσεις εργασίας για πολλούς από τους συμπατριώτες μας που έφυγαν στο εξωτερικό. Τόσα χρόνια και δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα».

Επιπρόσθετα επικαλούμενος τις συνέργειες που αναπτύσσονται αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία δράσεων που ανέλαβε με στόχο την ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και πρόσθεσε πως ανάλογες δράσεις μπορούν να αναληφθούν και σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός και ο αθλητισμός.

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω σήμερα, σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα από τις 500 χιλιάδες που έφυγαν αυτά τα χρόνια και τις οικογένειές τους είναι ότι το στοίχημα μπορούμε και πρέπει να το κερδίσουμε» ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του.


Σχολιάστε εδώ