«Μεγάλες προοπτικές για συνέργειες»: Οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα με την πρωθυπουργό της Ρουμανίας Β. Νταντσίλα (βίντεο)
Στην έδρα της ρουμανικής κυβέρνησης (Palatul Victorei), στο Βουκουρέστι, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε συνάντηση με τη Ρουμάνα ομόλογό του Βιόριτσα Νταντσίλα.
Οι κοινές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα με την πρωθυπουργό της Ρουμανίας Β. Νταντσίλα:
Στις κοινές δηλώσεις του με την πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, στο Βουκουρέστι, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρουμανία από το 2008.
Σημείωσε ότι σε αυτά τα έντεκα χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξαν «χρόνια δύσκολα και για την Ευρώπη και την Ελλάδα που πέρασε μια κρίση οικονομική, από την οποία όμως εξήλθε και σήμερα με περισσότερη δύναμη και πολύ περισσότερη αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον και ανακτά έναν σημαντικό ρόλο που πάντοτε είχε στην περιοχή των Βαλκανίων» και ο οποίος περνούσε πάντα από τη συνεργασία.
Η Ρουμανία και η Ελλάδα αποτελούν τις δύο πιο ισχυρές οικονομικά χώρες στη ΝΑ Ευρώπη
«Η Ρουμανία και η Ελλάδα αποτελούν τις δύο πιο ισχυρές οικονομικά χώρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη και η συνεργασία μας που παίζει κομβικό ρόλο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία στην επιχειρηματική ζώη στη Ρουμανία καθώς η ελληνική επιχειρηματικότητα, όπως είπε, έχει έως σήμερα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας, με επενδύσεις 4 δισ. ευρώ σε τομείς κλειδιά της οικονομίας, όπως οι επικοινωνίες, οι υποδομές και ο τραπεζικός τομέας. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος είναι η ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας. Αναφέρθηκε και στον μεγάλο τουρισμό προς την Ελλάδα, καθώς περίπου 1 εκατ. Ρουμάνοι πολίτες επισκέπτονται την Ελλάδα.
«Συμφωνήσαμε ότι στον τομέα της εκπαίδευσης, μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε την ακαδημαϊκή και ερευνητική μας συνεργασία με σχέδια κοινού ενδιαφέροντος σε αντικείμενα όπως η περιβαλλοντική προστασία, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η τουριστική ανάπτυξη και η βιώσιμη ενέργεια. Μιλήσαμε για τη συνεργασία στην ψηφιακή πολιτική όπου έχουμε μεγάλες προοπτικές για συνέργειες», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την έξοδο από τα Μνημόνια έδωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας
Τα συγχαρητήρια της στην Ελλάδα γιατί κατάφερε να βγει από τα Μνημόνια και βρίσκεται πλέον σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης, έδωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η κ. Ντάντσιλα είπε ότι είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρουμανίας σε όλους τους τομείς, αρχίζοντας από τις παραδοσιακές σχέσεις, όπως και για τη συνεργασία σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ελλάδα και Ρουμανία έχουν κοινούς σκοπούς σε ό,τι αφορά την ενέργεια και στα σχέδια για την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας. «Η ενέργεια έχει προτεραιότητα στην ατζέντα στης Ρουμανίας, υποστηρίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό επίπεδο», τόνισε η ίδια.
Σε ότι αφορά στον τουρισμό εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν αντίστοιχα οι Ρουμάνοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα και οι Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται τη Ρουμανία.
Σημείωσε, ακόμα, πως είναι εξαιρετικός ο διάλογος για συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βουκουρέστι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, οι γενικοί γραμματείς Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννης Μπράχος, επίσης ο γ.γ. του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Μιχάλης Βερροιόπουλος.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που άπτονται των διμερών οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων, των μεταφορών, της ψηφιακής πολιτικής και της διασυνδεσιμότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επ’ ευκαιρίας της ρουμανικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, οι δύο πρωθυπουργοί θα ενισχύσουν τον συντονισμό τους ως προς τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, τη μετανάστευση και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της ρουμανικής Βουλής Λίβιου Ντραγκνέα, ενώ το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην Τετραμερή Συνάντηση Ελλάδας-Ρουμανίας-Σερβίας-Βουλγαρίας και το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο, με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Επί τάπητος αναπτυξιακά θέματα
Κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης με την πρωθυπουργό της Ρουμανίας αναμένεται να τεθούν επί τάπητος θέματα που άπτονται της ανάπτυξης και της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στις διμερείς οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις και στους τομείς των μεταφορών, της ψηφιακής πολιτικής και της διασυνδεσιμότητας.
Δεδομένου, δε, ότι η Ρουμανία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι δύο πρωθυπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενισχύσουν τον συντονισμό τους ως προς τα ζητήματα της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, της μετανάστευσης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Ρουμανίας καταγράφονται ιδιαίτερα σημαντικές, με το διμερές εμπόριο να ανέρχεται στο 1,940 δισ. ευρώ το 2018 και να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Μάλιστα, η Ρουμανία είναι ένας από τους πλέον βασικούς προορισμούς ελληνικών ξένων επενδύσεων και η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση στον κατάλογο με τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως την περίοδο 2015-2017, η Ελλάδα αποτέλεσε τον πρώτο προορισμό Ρουμάνων τουριστών στο εξωτερικό.
Περιφερειακά ζητήματα και …μπάλα στην ατζέντα της Τετραμερούς
Σήμερα το απόγευμα, εξάλλου, θα διεξαχθεί και η 7η Τετραμερής Συνάντηση Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και οι υπουργοί Μεταφορών των τεσσάρων χωρών, με «οικοδέσποινα» την κ. Νταντσίλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της Τετραμερούς πρόκειται να συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, η συνεργασία των χωρών στην οικονομία, θέματα διασυνδεσιμότητας με έμφαση στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις υποδομές καθώς και η ένταξη της Σερβίας και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην ΕΕ. Επί τάπητος θα τεθεί και η περαιτέρω συνεργασία των τεσσάρων χωρών για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2028 καθώς αναμένεται να υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατόπιν πρότασης της Ελλάδας αναμένεται να συμφωνηθεί η σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών, στον οποίο καθοριστικό ρόλο προορίζεται να διαδραματίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης.
Πηγη: kontranews.gr