Το ρολόι των εκλογών μετρά αντίστροφα και η ΑΠΟΧΗ απειλεί την εκλογική αναμέτρηση

Το ρολόι των εκλογών μετρά αντίστροφα και η ΑΠΟΧΗ απειλεί την εκλογική αναμέτρηση

Του
ΑΝΤΩΝΗ Π. ΑΡΓΥΡΟΥ
Δικηγόρου ΑΠ


ΒΑΙΝΟΜΕΝ ΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΑΣ…

-Οι πέντε κάλπες και η πολύωρη διαδικασία θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τους υπερήλικες

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου και αυτοδιοικητικές εκλογές την ίδια μέρα».

Αυτό και μόνο σημαίνει ότι οι Έλληνες θα κληθούν να ψηφίσουν στις 26 Μαΐου σε πέντε κάλπες ταυτόχρονα (αυτοδιοικητικές, για περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτήτων, και ευρωεκλογές).

Είναι ακόμη γνωστό ότι στις ευρωεκλογές και στην επιλογή των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων θα απαιτηθεί σταυρός στους υποψηφίους. Απαραίτητος είναι ο διπλασιασμός των εκλογικών τμημάτων από 20.000 σε 40.000, ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν όλοι εντός 12ώρου, και η παρουσία ανάλογου αριθμού δικαστικών αντιπροσώπων και Εφορευτικών Επιτροπών. Προσωπικά, φοβούμαι ότι εδώ θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα. Ακόμα κι αν υπάρξει έγκαιρη πρόβλεψη για όλα τα παραπάνω, οι πέντε κάλπες με σταυροδοσία προϋποθέτουν αρκετό χρόνο για κάθε ψηφοφόρο και ιδίως για τους μεγάλης ηλικίας ψηφοφόρους, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα με το να εκτινάξει στα ύψη την αποχή.

Υπολογίζεται ότι ο διπλασιασμός των τμημάτων θα μειώσει τον αριθμό των ψηφοφόρων σε 300 ανά εκλογικό τμήμα, ενώ θα απαιτηθεί χρόνος τουλάχιστον 8 λεπτών ανά εκλογέα κατ’ ελάχιστον. Ο υπολογισμός του συνολικού χρόνου ψηφοφορίας για 200 ψηφοφόρους θα είναι 200 x 8 =1.600 λεπτά! Τα συμπεράσματα τα αφήνω, χωρίς να υπολογίζω τον χρόνο που θα χρειασθούν οι ανάπηροι, οι αγράμματοι κ.λπ., που θέλουν ιδιαίτερη χρονική αντιμετώπιση.

Αν στις 26 Μαΐου έχουμε τετραπλές εκλογές, μέσα σε 12 ώρες οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν περισσότερες φορές από όσες έχουν ψηφίσει συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο διπλασιασμός των εκλογικών τμημάτων, του προσωπικού και των καλπών, όπως και τα πολλά επιπλέον παραβάν και ψηφοδέλτια είναι τα εργαλεία. Πόσοι έλληνες πολίτες θα δώσουν το «παρών» και πόσοι δυσαρεστημένοι ή απογοητευμένοι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την άμεση διαδικασία, με το δεδομένο της μεγάλης ταλαιπωρίας;

Ως προς τον χρόνο των αποτελεσμάτων, θα ήθελα να προβλέψω μια πολύ μεγάλη νύχτα.

Διερωτώμαι μήπως, άραγε, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θα έπρεπε να ετοιμάζονται…

Χωρίς δικηγόρους δικαστικούς αντιπροσώπους;
Οι εκλογές είναι η μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας. Και η μεγάλη, καθολική μπορώ να πω, συμμετοχή είναι αυτονόητη ως καθήκον κάθε πολίτη. Έτσι, έχουν αναφανεί μεγάλες απορίες και επιφυλάξεις για την επιτυχή ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών. Τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα και απλά αν οι ευρωεκλογές γίνονταν μαζί με τον β’ γύρο των δημοτικών, οπότε δεν θα υπήρχε σταυροδοσία. Επιλέχθηκε, φαίνεται, ο πολύ δύσκολος δρόμος της αναγκαστικής αποχής και της σταυροδοσίας.

Το πρόβλημα αφορά τη λειτουργία της Δημοκρατίας, έχει εύκολη λύση και υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών κατατέθηκε και τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα να χωριστούν τα εκλογικά τμήματα, ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα με τις ουρές που αναμένεται να δημιουργηθούν λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, ενώ σε όλες προβλέπεται σταυρός προτίμησης.

Η τροπολογία δίνει την ευχέρεια να αποφασιστεί ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν σε δύο κάλπες σε δύο διαδοχικά τμήματα, αντί σε τέσσερις σε ένα τμήμα. Επίσης, θα προβλέπεται ότι σε περίπτωση που παρουσιαστεί έλλειψη δικηγόρων, συμβολαιογράφων ή δικαστών, για να καλυφθούν οι θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων θα μπορούν να διοριστούν στη θέση αυτή και δημόσιοι υπάλληλοι, απόφοιτοι Νομικών Σχολών.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πλέον ότι μας αναμένει αφάνταστη ταλαιπωρία στις προσεχείς εκλογές. Είτε σε μία αίθουσα είτε σε δύο, οι αναγκαίες ουρές και η ορθοστασία διπλασιάζονται και το πρόβλημα της αποχής των υπερηλίκων εντείνεται, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας. Νομίζω ότι το ζήτημα αφορά τη λειτουργία της Δημοκρατίας και πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.

Πέραν αυτού, όμως, το απίθανο είναι η ιστορία του διορισμού δημοσίων υπαλλήλων ως δικαστικών αντιπροσώπων. Είμαι περίεργος και για τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων (20.000 – 40.000), των δικαστικών αντιπροσώπων αλλά και των Εφορευτικών Επιτροπών.

Κατ’ αρχάς, το ερώτημα που τίθεται είναι αν έχουν εξασφαλισθεί Εφορευτικές Επιτροπές για να καλύψουν τα διπλά εκλογικά τμήματα. Μάλλον είναι προβληματική η δέσμευση τόσο μεγάλου αριθμού προσωπικού, εν όψει και των κωλυμάτων του εκλογικού νόμου για τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών. Θα είναι προβληματική η μη χρησιμοποίηση δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών υπαλλήλων ως προέδρων των Εφορευτικών Επιτροπών, με την απασχόληση δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχει εύλογη ανησυχία για το αν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα επιτελέσουν με αξιοπιστία το ύψιστο αυτό καθήκον, εν όψει μάλιστα της καχυποψίας και των έντονων πολιτικών παθών, αλλά και για τα κριτήρια με τα οποία οι δικαστικές αρχές θα διορίσουν τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Σε απόλυτους αριθμούς, η Ελλάδα φαίνεται να διαθέτει πάνω από 42.091 δικηγόρους. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί υπάλληλοι που μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς, όπως μέχρι σήμερα, το ζήτημα των εκλογών και να μην απευθυνθούμε σε πτυχιούχους της Νομικής, κάτι που θα προκαλέσει εύλογα ζητήματα αξιοπιστίας του εκλογικού αποτελέσματος.

Πληρωμένα ταξίδια διακοπών στην Ευρώπη
Θα ήθελα, επ’ ευκαιρία, να αναφερθώ και στην «επιλογή των εκλεκτών» ως δικαστικών αντιπροσώπων, σε πληρωμένα ταξίδια διακοπών ανά την Ευρώπη. Δεν μου φαίνεται πρωτοφανές το ότι γνωστά ονόματα, που ενίοτε απασχολούν τη δημοσιότητα, «κληρώνονται» σε ταξίδια εξωτερικού ως πρόεδροι Εφορευτικών Επιτροπών. Ελπίζω αυτή η ντροπή να σταματήσει φέτος.

Παράλληλα, πέραν του χρόνου που θα διαρκέσει η ψηφοφορία (τολμώ να πω ότι θα φτάσει μέχρι τα μεσάνυχτα), η καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων θα είναι πρωτοφανής για τα σημερινά δεδομένα, με αποτέλεσμα την εύλογη διαμαρτυρία της κοινής γνώμης.

Η γιορτή της Δημοκρατίας πλησιάζει. Οι πολίτες καλούνται με την ψήφο τους να χαράξουν το μέλλον τους. Υπάρχει ακόμα χρόνος για βελτιώσεις και διορθωτικές αλλαγές ώστε να αποφευχθεί το «μπάχαλο».


Σχολιάστε εδώ