Σε ξήλωμα των «χαριστικών» νόμων θα προχωρήσει ο Μητσοτάκης

Σε ξήλωμα των «χαριστικών» νόμων θα προχωρήσει ο Μητσοτάκης

Αν κερδίσει τις εκλογές

-Πρώτος στη λίστα είναι ο «νόμος Παρασκευόπουλου»

Στην ακύρωση (κατάργηση) σωρείας νομοθετημάτων που ενέκρινε και έθεσε σε εφαρμογή η σημερινή κυβέρνηση θα προχωρήσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αν μετά τις εθνικές εκλογές αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης από το 2015 μέχρι και σήμερα. Στην Πειραιώς καταγράφουν με επιμέλεια τα νομοθετήματα και τις αποφάσεις που εξασφαλίζουν την έγκριση της Βουλής και επεξεργάζονται τις επιμέρους διατάξεις. Ποιους αφορούν, αλλά κυρίως ποιους μπορεί να… διευκολύνουν ή να ευνοούν.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση (περιφρούρηση) της δημόσιας ασφάλειας αλλά και αυτές που σχετίζονται με την απονομή της δικαιοσύνης. Η διαπίστωση στην οποία έχουν καταλήξει τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι σχεδόν συστηματικά η κυβέρνηση στη διάρκεια της θητείας της προώθησε ρυθμίσεις που, αντί να αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα παραβατικότητας και παρανομίας, στην ουσία –με την άμβλυνση των ποινών– ενθαρρύνουν τις έκνομες πράξεις. Αποκορύφωμα, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίες έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις και του δικαστικού κόσμου (Ένωση Εισαγγελέων).

«Όλες αυτές οι ρυθμίσεις θα επανεξεταστούν και αρκετές από αυτές θα ακυρωθούν», τονίζουν παράγοντες της Πειραιώς. Θεωρούν δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσουν στα μαλακά περιθωριακές ομάδες πολιτών που αδιαφορούν για τους νόμους και προβαίνουν σε έκνομες πράξεις. Πρόθεση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας είναι να ενισχύσει τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, ούτως ώστε τα στελέχη της να επιτελούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το έργο τους, που είναι η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και η προστασία των πολιτών.

Από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που ως κυβέρνηση θα αναλάβει η Νέα Δημοκρατία θα είναι η κατάργηση του «νόμου Παρασκευόπουλου», με την αυστηροποίηση των διατάξεων που έχουν να κάνουν με τις άδειες των κρατουμένων. «Σκηνές με τρομοκράτες που κάθε τόσο κάνουν διακοπές εκτός φυλακής δεν θα τις βλέπουμε στο μέλλον», υπογραμμίζουν, αναφερόμενοι προφανώς στην περίπτωση του Δ. Κουφοντίνα.

Με… ανάλογη διάθεση θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία και σε άλλους τομείς, όπως αυτή των προμηθειών του Δημοσίου, όπου –κατά την άποψη της Πειραιώς– με τις ρυθμίσεις που προώθησε κατά καιρούς η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τη διαφάνεια, συσκότισε περισσότερο τις διαδικασίες, αφήνοντας έτσι ανοιχτά παράθυρα για κινήσεις εκτός πλαισίου. «Φυτώριο σκανδάλων» θεωρούν στην Πειραιώς το πεδίο των μεγάλων έργων, εξ ου και κατά καιρούς έχουν εγείρει ενστάσεις ως προς τις αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού Χρ. Σπίρτζη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα περιοριστούν στην αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά τις εγκρίσεις των έργων, αλλά θα προχωρήσουν και σε εξονυχιστικό έλεγχο όσων εγκρίθηκαν μετά το 2015.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ