Οι Νορβηγοί, ακόμη και οι Βούλγαροι, βρήκαν  το κλειδί και λειτουργεί σωστά η χώρα τους…

Οι Νορβηγοί, ακόμη και οι Βούλγαροι, βρήκαν το κλειδί και λειτουργεί σωστά η χώρα τους…

Έχουμε γίνει ρεζίλι στη γειτονιά μας…

-Οι πολιτικοί μας ακόμη το ψάχνουν…

Είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως… Παρά τις υποδείξεις που μας κάνουν οι γείτονες, οι εταίροι μας, ακόμη και οι Νορβηγοί, με τον εδώ πρέσβη τους Γιορν Γκέλσταντ (φωτο), που δεν κρύβει την αγάπη του για την Ελλάδα, να μας τα ψάλλει.

«Τώρα που βγήκατε από τα Μνημόνια, πρέπει να γράψετε το επόμενο κεφάλαιο. Χρειάζεστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο, που θα “παίζει” με τους κανόνες του ιδιωτικού τομέα. Ένα δικαστικό σύστημα που θα λειτουργεί σε σωστούς χρόνους. Τους CEO μεγάλων νορβηγικών εταιρειών τούς ανησυχεί η γραφειοκρατία του δημόσιου τομέα ή οι φόροι – όχι το πόσο υψηλοί είναι αλλά η αβεβαιότητα για το πώς θα διαμορφωθούν την επόμενη χρονιά», λέει σε συνέντευξή του.

Πώς δουλεύουν οι Νορβηγοί; Πολύ απλά, από τη στιγμή που είναι οργανωμένοι. Το εξηγεί ο πρέσβης τους: «Ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι πλέον στο DNA μας. Και το κάνουμε αυτό με: την εθνική στατιστική αρχή, τις ΜΚΟ, τα ερευνητικά κέντρα. Αυτοί βοηθούν τους πολιτικούς να κάνουν προβλέψεις και να σχεδιάσουν το μέλλον της χώρας. Αυτό πρέπει να κάνετε και εσείς».

Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να διαφωνεί με αυτά τα αυτονόητα; Δυστυχώς, όμως, το… προτέρημα των πολιτικών μας, αδιακρίτως κομματικής ταυτότητας, είναι ότι κάνουν τους… ξε­ρόλες. Και το αποτέλεσμα το ζούμε σήμερα, όπως το ζούσαμε και χθες…

Μας τα ψάλλει, όμως, και ο… γείτονας, ο 48χρονος βούλγαρος οικονομολόγος Σιμεόν Τζάνκοφ, πρώην υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυ- πουργός στην κυβέρνηση Μπορίσοφ, ο οποίος εξάλειψε το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνοντας τους φόρους και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

«Το κλειδί είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Η επιτυχημένη δημοσιονομική πολιτική προϋποθέτει μια ανθεκτική οικονομία. Η ελληνική οικονομία παραμένει καθηλωμένη εξαιτίας του αναποτελεσματικού κανονιστικού πλαισίου».

Φωτο: myportal


Σχολιάστε εδώ