Το ελληνικό θαύμα…
Εκτενές αφιέρωμα στον ομογενή εστιάτορα Κώστα Σπηλιάδη (Costas Spiliadis) δημοσίευσε η εφημερίδα «The New York Times», παρουσιάζοντας τη διαδρομή του από την Ελλάδα, τη μετανάστευσή του στις ΗΠΑ, τη φυγή του στον Καναδά, ως το χτίσιμο της σημερινής του αυτοκρατορίας εστιατορίων.
Ο κ. Σπηλιάδης, γιος απόστρατου στρατιωτικού δικαστή, έφυγε στα 19 του χρόνια από την Πάτρα έχοντας μαζί του δύο βαλίτσες, μία με ρούχα και μία με δίσκους, σκοπεύοντας να σπουδάσει Εγκληματολογία στο «New York University». Ωστόσο, τα πράγματα έμελλε να εξελιχθούν διαφορετικά.
Σήμερα, ο 72χρονος Σπηλιάδης, ο οποίος δήλωσε πως έφτασε στις ΗΠΑ «νευρικός, τρομαγμένος και εντελώς φοβισμένος», είναι κάτοχος και διαχειριστής μιας διεθνούς γαστρονομικής αυτοκρατορίας, με εστιατόρια στο Μόντρεαλ, τη Νέα Υόρκη, την Αθήνα, το Λας Βέγκας, το Μαϊάμι και το Λονδίνο.
Ο κ. Σπηλιάδης άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο το 1979, όταν η τάση ήταν κατά της παραδοσιακής κουζίνας και υπέρ της καινοτόμας μαγειρικής μέσω και της μοριακής γαστρονομίας.
Η απάντησή του ήταν να αγνοήσει τα πάντα και να παραμείνει πιστός στην απλότητα και την καθαρότητα, αναφέρει η «ΝΥΤ».
Η γεύση, λέει ο ίδιος, δεν ξεκινάει από το κεφάλι, αλλά από το στόμα. Οι ίδιες αξίες διακρίνουν και τα άλλα πάθη του, από την ελληνική ιστορία ως τα έξι εγγόνια του. Η ίδια η ιστορία του εμπεριέχει μια δραματική πτυχή: Ένας σχεδόν απένταρος μετανάστης που μεταμόρφωσε την ελληνική κουζίνα στη Βόρεια Αμερική από ρουστίκ σε κλασική, βοηθώντας να αλλάξει η διαδεδομένη εικόνα που υπήρχε γι’ αυτήν.
«Ο Κώστας Σπηλιάδης έδωσε αξία στο ελληνικό φαγητό», «όταν τον έβλεπα στο αεροδρόμιο να διαλέγει μόνος του τις γλώσσες ήξερα ότι δεν θα τον ‘‘κερδίσω’’ ποτέ στο ψάρι», ανέφερε ο Ντέιβιντ Μακμίλαν, διάσημος εστιάτορας του Μόντρεαλ. «Πριν το ‘‘Milos’’, το ελληνικό εστιατόριο ήταν ένα μέρος στο οποίο δύο τύποι με χάρτινα καπέλα κάθονταν μπροστά στη σούβλα του γύρου».
Ο Κώστας Σπηλιάδης λατρεύει τις ΗΠΑ και μπορεί να περιγράψει τη σπουδαιότητά τους με γαστρονομικούς όρους. «Εδώ υπάρχει πραγματική δημοκρατία στην καθημερινή ζωή.
Όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδος πήγε στο ‘‘Milos’’ στην Αθήνα για να φάει, οι εφημερίδες έγραψαν γι’ αυτό και οι άνθρωποι εκεί είπαν: ‘‘Πρέπει να είναι σπουδαίο μέρος, αλλά δεν είναι για μένα’’. Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον είναι συχνοί επισκέπτες της Νέας Υόρκης. Εδώ το κοινό λέει: ‘‘Ο Μπιλ Κλίντον είναι στο ‘Milos’. Πρέπει να είναι σπουδαίο μέρος. Θα πάω!’’».
Καθώς η ιστορία της επιτυχίας του έρχεται στην επιφάνεια, τα εύσημα δεν ανήκουν στις ΗΠΑ, αλλά στον Καναδά, στον οποίο άνοιξε το πρώτο εστιατόριο «Milos».