Γιατί δεν πήγε υπουργός στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο;

Γιατί δεν πήγε υπουργός στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο;

Η πρόσδεση της κατ’ όνομα αριστερής διακυβέρνησης στο αμερικανικό άρμα είχε ε­ντυπωσιάσει ακόμη από τη στιγμή του καλοκαιριού του 2015, πριν από τη μεγάλη στροφή της κυβέρνησης προς τα Μνημόνια. Βεβαίως, προς το παρόν, οι βαρύγδουπες δηλώσεις για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με πολεμικό υλικό, η αναβάθμιση με προνομιακούς όρους των F-16, η παραχώρηση αντιτορπιλικών έμειναν στα δημοσιεύματα…

Θυμηθείτε τη θερμή υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα από τον Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο, που όλοι μετέφρασαν ως το πρώτο βήμα εγκαθίδρυσης στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Επί της ουσίας, αυτή η στροφή μετατρέπει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην πιο φιλοαμερικανική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, αν και για το περιεχόμενο αυτής της πρόσδεσης μπορούν να γραφτούν πολλά.

Όμως, είναι δυνατόν να μην υπάρχει εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης στην ετήσια εκδήλωση που διοργανώνεται για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στον Λευκό Οίκο, παρουσία γνωστών ομογενών αλλά και του Προέδρου των ΗΠΑ; Όχι φυσικά ότι αν πήγαινε κάποιος υπουργός θα είχε την ευκαιρία να… διαπραγματευθεί με τον Τραμπ, αλλά η απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης δείχνει υποβάθμιση μιας σημαντικής εκδήλωσης, που ακόμη και ο πιο αναξιόπιστος αμερικανός Πρόεδρος αναφέρεται στις ελληνικές υποθέσεις. Και φυσικά είναι και αρκετά περιφρονητική η στάση προς την ομογένεια.

Εκτός, βεβαίως, εάν η απουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης –πολλοί εκ των οποίων, όπως φαντάζομαι, θα ήθελαν μια φωτογραφία δίπλα στον πλανητάρχη– οφείλεται στο ότι φοβούνται τις αντιδράσεις των ομογενών για τη Συμφωνία των Πρεσπών… Να δούμε σε ποιον θα πέσει ο κλήρος, εάν τελικά βρεθεί υποψήφιος, να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση και στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ