Φοβούνται στη ΝΔ τη χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές

Φοβούνται στη ΝΔ τη χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές

-Ξεκινούν εκστρατεία για να σηκωθεί ο κόσμος από τους καναπέδες

Προβληματισμό και ως έναν βαθμό ανησυχία προκαλεί στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας η έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς πολιτών για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Παρότι απομένουν δύο μήνες από την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες το κλίμα είναι υποτονικό, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται πολύ ψηλά, κοντά στο 20%. Δεδομένου δε ότι μεσολαβεί η εορταστική περίοδος του Πάσχα, ο καθαρός χρόνος για προεκλογική εκστρατεία περιορίζεται έτι περισσότερο.

Η υποτονικότητα αυτή και η αδιαφορία των πολιτών (ψηφοφόρων) λειτουργεί –προς το παρόν τουλάχιστον– ανασταλτικά στις προσπάθειες του Κυρ. Μητσοτάκη να αναβαθμίσει τη σημασία της αναμέτρησης και να αναδείξει την κρισιμότητα του αποτελέσματος. Και να δώσει, όπως είναι ο στόχος του, στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση. Σε όλες τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του (ομιλίες, συνεντεύξεις) επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι το πρώτο βήμα για την ανατροπή της κυβέρνησης. Καλεί, δε, τον ελληνικό λαό να αποδοκιμάσει με την ψήφο του τα πεπραγμένα της περιόδου 2015 – 2019.

Στην Πειραιώς αντιλαμβάνονται ότι ο βαθμός συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το τελικό αποτέλεσμα. Ανάλογα ισχυρό θα είναι και το μήνυμα. Στη διάρκεια ομιλίας του την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες με θέμα την «ψήφο των αποδήμων» παρομοίασε τις ευρωεκλογές με το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα. Όπου –όπως χαρακτηριστικά είπε– η ΝΔ «πρέπει να πετύχει μια ξεκάθαρη πολιτική νίκη, τόσο ισχυρή που την επόμενη ημέρα κανείς να μην αμφισβητεί ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών».

Στο επιτελείο του δεν αποκλείουν, στην περίπτωση που η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαριά (μη αναστρέψιμη), ο Αλ. Τσίπρας να προκηρύξει άμεσα –τον Ιούνιο– εθνικές εκλογές προκειμένου να σταματήσει την κατάρρευση. Είναι ένα σενάριο που έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται, χωρίς πάντως να εγκαταλείπουν την πάγια θεωρία τους ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να αφυπνίσει σε πρώτο επίπεδο τη βάση της Νέας Δημοκρατίας (η κινητικότητα είναι περιορισμένη) και σε δεύτερο επίπεδο το σύνολο των πολιτών. «Αν καταφέρουμε να τους σηκώσουμε από τους καναπέδες θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για μια ευρεία νίκη», τονίζουν παράγοντες της Πειραιώς. Με το σκεπτικό ότι όσοι αναποφάσιστοι επιλέξουν να προσέλθουν στις κάλπες, στη μεγάλη τους πλειονότητα, δεν θα είναι για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές (Μάιος 2014) η αποχή ήταν 40%, ενώ στις εθνικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) ανέβηκε στο 43%.

Στο διάστημα που απομένει μέχρι να στηθούν οι κάλπες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να ανατρέψει και την παράδοση, που θέλει στις ευρωεκλογές οι πολίτες να κινούνται με τη λογική της χαλαρής ψήφου και να στρέφονται προς τα λεγόμενα μικρότερα κόμματα. Για τον λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία την κρισιμότητα και το διακύβευμα των ευρωεκλογών.

Κάθε άλλο παρά… ζωηρό είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα στελέχη του κόμματος, με εξαίρεση τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση αυτή. Στην Πειραιώς επεξεργάζονται ένα πρόγραμμα περιοδειών όλων των βουλευτών ανά την επικράτεια, με τις σαφείς οδηγίες του κ. Μητσοτάκη να δώσουν μάχη για να πείσουν τους πολίτες.

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ