Σάλος από την τροπολογία Κουντουρά

Σάλος από την τροπολογία Κουντουρά

-Εξαργυρώνονται τα γραμμάτια

Η πρωτοβουλία (νομοθετική) της κυβέρνησης να άρει το ασυμβίβαστο βουλευτή – υποψηφίου ευρωβουλευτή, εκτός του ότι προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, εδραίωσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «πολιτικής συναλλαγής» με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η θέση της κυβέρνησης κατέστη περαιτέρω δυσχερής μετά την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να μην κάνει χρήση της τροπολογίας, με αποτέλεσμα να παραιτηθούν τις επόμενες ημέρες οι Β. Μεϊμαράκης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Κ. Μάρκου από το βουλευτικό αξίωμα προκειμένου να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Δεδομένου ότι η ρύθμιση διευκολύνει πρωτίστως την Ελ. Κουντουρά να μεταπηδήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (δευτερευόντως τον Σπ. Δανέλλη), η οποία είχε υπερψηφίσει τη Συμφωνία, τα κόμματα έκαναν λόγο για «τροπολογία Κουντουρά».

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, καθώς αν ίσχυε ο προηγούμενος νόμος η κ. Κουντουρά θα έπρεπε να παραιτηθεί. Τη θέση της δε στο Κοινοβούλιο θα καταλάμβανε από τους ΑΝΕΛ ο Ντ. Αργυρόπουλος, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό του Π. Καμμένου. Με… συνέπεια η κυβέρνηση να βρεθεί με 150 βουλευτές.

Η επιχειρηματολογία του υπουργού Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση περί ρύθμισης που αφορά όλα τα πολιτικά κόμματα και ανάγκης διορθωτικών κινήσεων στο ισχύον σύστημα κάθε άλλο παρά πειστική ήταν. Για «βαθιά ανήθικη τροπολογία» έκανε λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης, που –όπως είπε– επιβεβαιώνει ότι υπήρξε πολιτική συναλλαγή για να εξασφαλιστεί η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. «Τώρα εξαργυρώνονται τα γραμμάτια», σημείωσε.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Εύη Χριστοφιλοπούλου μίλησε για «ωμή και κυνική συναλλαγή» με σκοπό να διατηρηθεί η πλασματική δεδηλωμένη της κυβέρνησης. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν εμφανώς αμήχανη, καθώς υποστήριξε ότι η απόφαση της ΝΔ να παραιτηθούν οι τρεις εν ενεργεία βουλευτές είναι για λόγους εντυπώσεων και μόνο, ενώ τόνισε ότι όλα έγιναν εκ του ασφαλούς, διότι –όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες– ο Β. Μεϊμαράκης έχει εξασφαλισμένη την εκλογή του στην Ευρωβουλή, ενώ η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου θα στηριχθεί από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Τις θέσεις των τριών στη Βουλή θα καταλάβουν, ως προβλέπεται, οι πρώτοι επιλαχόντες στα ψηφοδέλτια. Τη θέση της κ. Ασημακοπούλου θα πάρει η Ζ. Ράπτη, ωστόσο με αυτήν του κ. Μεϊμαράκη έχει προκύψει ένα μπέρδεμα. Πρώτος επιλαχών είναι ο Αργ. Ντινόπουλος, ο οποίος όμως κατέρχεται υποψήφιος δήμαρχος στα Βριλήσσια. Την Παρασκευή επρόκειτο να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Αν δεν αποδεχθεί, αμέσως επόμενος είναι ο Γ. Μιχελάκης, ο οποίος ωστόσο έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό έχει δικαίωμα να καταλάβει την έδρα, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν το λιγότερο παράδοξο. Αμέσως επόμενος στους επιλαχόντες είναι ο Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές και δη στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών. Τη θέση της Κ. Μάρκου, η οποία είχε εκλεγεί με το Ποτάμι, θα καταλάβει ο Ν. Νυφούδης. Ως συνεπεία των… ανακατατάξεων η ΝΔ θα χάσει μία έδρα, ενώ το Ποτάμι θα αυξήσει κατά μία τις έδρες του.


Σχολιάστε εδώ