Παυλόπουλος προς Τουρκία: Έχουμε και τη βούληση και τα μέσα να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία
Δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε πρόκληση προσβάλλει την Ελλάδα και τους Έλληνες.
“Διπλό μήνυμα εκπέμπει διαχρονικώς η ιστορική επέτειος της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό, την 23η Μαρτίου 1821” τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος μετά την κατάθεση στεφάνου κατά τις εκδηλώσεις της ιστορικής επετείου.
“Η Ιστορική Επέτειος της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό, την 23ηΜαρτίου 1821, εκπέμπει διαχρονικώς -κατ’ εξοχήν όμως υπό την τρέχουσα, πολλαπλώς κρίσιμη, συγκυρία- το εξής διπλό μήνυμα:
- Το πρώτο μήνυμα αφορά το νόημα της Ελευθερίας. Υπενθυμίζω ότι την 23η Μαρτίου 1821 η «Μεσσηνιακή Σύγκλητος» -το πρώτο συλλογικό όργανο των Επαναστατημένων Ελλήνων- απηύθυνε προς τους Λαούς της Ευρώπης έκκληση υπέρ της Ελευθερίας των Ελλήνων.
Α. Το κείμενο αυτό επισήμαινε, «urbi et orbi», ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία δεν είναι ένα απλό δικαίωμα. Είναι αρχή και αξία υπαρξιακή για τον Λαό μας και το Έθνος μας, πολλώ μάλλον όταν για τον Έλληνα η Ελευθερία είναι σύμφυτη με την υπόσταση του Ανθρώπου.
Β. Από εδώ λοιπόν, την Καλαμάτα, όλοι οι δημοκρατικοί Έλληνες, υπό όρους αρραγούς ενότητας, δεσμευόμαστε να υπερασπιζόμαστε, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι, την Ελευθερία μας έναντι πάντων. Δεσμευόμαστε όμως να υπερασπιζόμαστε και την Ελευθερία κάθε Ανθρώπου, ακόμη και πέρα και έξω από τα σύνορά μας. Τούτο αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, δοθέντος ότι κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος έχει χρέος να υπερασπίζεται σήμερα την Ελευθερία, πρωτίστως απέναντι στα μορφώματα του λαϊκισμού και του ρατσισμού, τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, άρα την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.
- Το δεύτερο μήνυμα αφορά την γείτονα Τουρκία, με την οποία βεβαίως και επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας.
Α. Όμως ουδέποτε πρόκειται ν’ αποδεχθούμε οιαδήποτε πρόκληση -έστω και αν αυτή γίνεται προφανώς για λόγους εσωτερικής της «πολιτικής κατανάλωσης» – η οποία προσβάλλει την Ελλάδα και τους Έλληνες, παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία και παραβιάζει το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Β. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθιστούμε σαφές στην Τουρκία ότι έχουμε και την βούληση και τα μέσα να διασφαλίσουμε την Εθνική μας Κυριαρχία, συνακόλουθα δε τα Σύνορα, το Έδαφος και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Χώρας μας, που είναι και Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επίσης, καθιστούμε σαφές προς την Τουρκία ότι ο πλήρης και ειλικρινής σεβασμός του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Κεκτημένου, καθώς και του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του -συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, του Δικαίου της Θάλασσας- αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για τις μεταξύ μας σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, επιπλέον δε για οιαδήποτε θετική εξέλιξη της ευρωπαϊκής της προοπτικής”.