Μειώστε τους φόρους στον τουρισμό για να είμαστε ανταγωνιστικοί…
…ζητάει με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος. Και συγκεκριμένα ζητάει την κατάργηση του φόρου διαμονής και τη μείωση του ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, εστίαση και μεταφορές.
Ακόμη, επισημαίνει: «Η υπερφορολόγηση, οι γερασμένες υποδομές και η ελλειμματική διαχείριση προορισμών δημιουργούν ανησυχία για το πώς η χώρα θα παραμείνει ανταγωνιστική, τη στιγμή που η θωράκιση του τουρισμού, ειδικά σε αυτήν τη χρονική συγκυρία, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση».
Στην πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρείν η Ελλάδα το 2019 κατατάσσεται στην 72η θέση μεταξύ 190 χωρών!
Τι φταίει; Την απάντηση δίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ: Σε κάθε 100 ευρώ που πληρώνει ένας επισκέπτης στην Ελλάδα για μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο 4 αστέρων τα 33,4 ευρώ πάνε σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, όταν στις χώρες του ανταγωνισμού τα αντίστοιχα ποσά είναι από 16,1 ευρώ στην Κύπρο έως 28,2 ευρώ στην Κροατία.
Αέρας στα πανιά του τουρισμού…
…φυσάει και δεν πρόκειται να σταματήσει.
Το 2018 ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδιών στην Ελλάδα πέτυχε ανάπτυξη 6,9%, ήτοι 3,5 φορές παραπάνω από τον ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου της εθνικής οικονομίας, που ήταν 2%, υπογραμμίζει σε έρευνά του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού WTTC, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός αντι-
προσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας, όταν το αντίστοιχο παγκόσμιο ποσοστό είναι 10,4%.