Πού υποχωρεί η κυβέρνηση για να κλείσει ο νέος νόμος Κατσέλη

Όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, αναμένεται να εξαντλήσει η κυβέρνηση με τους “θεσμούς” για να επέλθει συμφωνία στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το να κλείσει η συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, είναι βασικό ζητούμενο από όλες τις πλευρές σε μία συγκυρία κατά την οποία απαιτείται να “τρέξει” η μείωση των “κόκκινων” δανείων. 

Οι αποστάσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των “θεσμών”, αν και μεγάλες μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι δεν θα οδηγήσουν σε μονομερείς κινήσεις από την κυβέρνηση. Και αυτό διότι υπάρχει το προηγούμενο της Κύπρου και του αντίστοιχου προγράμματος προστασίας των στεγαστικών δανείων (πρόγραμμα Εστία), το οποίο ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, αλλά “πάγωσε” στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp).

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή 22 Μαρτίου. Νωρίτερα, ο επικεφαλής των “θεσμών” εκ μέρους της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, κατά την παρουσίασή του στο σεμινάριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα μαζί με το ΙΟΒΕ για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, είχε δηλώσει αισιόδοξος για λύση αναφορικά με τον νέο νόμο Κατσέλη έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Μάλιστα, άσκησε κριτική για το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας, ενώ έθεσε και δημοσιονομικό ζήτημα, λόγω του κόστους των 800 εκατ. ευρώ έως το 2022, το οποίο, όπως είπε, εξετάζεται.


Eκτός συζήτησης η αλλαγή του ορίου των 130.000 ευρώ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του capital.gr, στην τελική διαπραγμάτευση είναι εκτός συζήτησης η αλλαγή του ορίου των 130.000 ευρώ για τη συνολική οφειλή του δανειολήπτη που φέρει ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία. Το κριτήριο αυτό, μαζί με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που έχει συμφωνηθεί από κυβέρνηση και τράπεζες στις 250.000 ευρώ, αποτελεί το πρώτο φίλτρο για την είσοδο δανειοληπτών στον νέο νόμο Κατσέλη. Οι “θεσμοί” ζήτησαν το όριο για το κριτήριο του συνολικού δανεισμού του οφειλέτη να κατέβει στις 100.000 ευρώ και το όριο για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να κατέβει στις 230.000 ευρώ (με αφετηρία τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο).


Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται με τους “θεσμούς”, βρίσκονται τα επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά φέρεται διατεθειμένη να αποδεχτεί μείωση στο κριτήριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας κάτω από τα επίπεδα των 200.000 ευρώ.

Τα όρια που ζήτησαν οι “θεσμοί” για τους επαγγελματίες που έχουν δανειστεί με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία τους έθεταν πλαφόν στις 50.000 ευρώ αναφορικά με το ύψος της οφειλής του επιχειρηματία και 130.000 ευρώ στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του. Σημειώνεται ότι με τα γενικά αρχικά όρια υπαγωγής στον νέο νόμο Κατσέλη (δανεισμός 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ), στο νέο πλαίσιο προστασίας θα έμπαιναν επαγγελματικά δάνεια 2 δισ. ευρώ. Με την αντικειμενική αξία να βαίνει κάτω από τα επίπεδα των 200.000 ευρώ, η περίμετρος των επιλέξιμων δανείων θα καταστεί ακόμη στενότερη, κατευνάζοντας τις αντιρρήσεις των “θεσμών” για την συμπερίληψη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Στο σκέλος των περιουσιακών κριτηρίων, επιχειρείται ακόμη ένας συμβιβασμός θέσεων. Οι “θεσμοί” έχουν ζητήσει να μπει “μαχαίρι” στα περιουσιακά κριτήρια, κατεβάζοντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον πήχη σε μόλις 20.000 ευρώ για τις καταθέσεις του οφειλέτη και 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας). Το πλαίσιο που έχει παρουσιάσει στους “θεσμούς” η κυβέρνηση κατόπιν της συμφωνίας με τις τράπεζες, δίνει στον οφειλέτη προστασία της πρώτης κατοικίας εφόσον οι καταθέσεις  του δεν υπερβαίνουν το 50% της οφειλής του (δηλ. πλαφόν στις 65.000 ευρώ) και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά το 200% της οφειλής (δηλ. πλαφόν στις 260.000 ευρώ).

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται μείωση του κριτηρίου της λοιπής ακίνητης περιουσίας (πέραν της πρώτης κατοικίας) του οφειλέτη κάτω από τις 100.000 ευρώ, ωστόσο υψηλότερα από το κατώτατο μη ρεαλιστικό όριο που ζητούν οι “θεσμοί”. Σημειώνεται ότι με το νέο πλαίσιο, τα περιουσιακά κριτήρια του οφειλέτη θα διαμορφώνουν τη συνολική ρύθμιση του δανείου του με την τράπεζα, καθορίζοντας και το εάν ο οφειλέτης θα λάβει επιδότηση της δόσης του δανείου από το κράτος. Σε κάθε περίπτωση, τα κριτήρια αυτά θα επαναξιολογούνται ανά τριετία.


Σχολιάστε εδώ