Πόλη φιλική για επισκέπτες είναι η πόλη που σέβεται πρώτα τους κατοίκους της
Του
ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ
Υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων
Ο τουρισμός της Αθήνας, όπως και όλης της Ελλάδας, θα μπορούσε να είχε πληγεί σοβαρά στην αρχή της κρίσης. Καταφέραμε όμως, φέρνοντας όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που μπορούσαν να βοηθήσουν στο τραπέζι, να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και έτσι να ξεκινήσει το 2010, μέσα στην κρίση, η άνοδος του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Μια άνοδος που συνεχίζεται αδιάκοπα έως σήμερα.
Τρία ήταν τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν στην επιτυχία: Η συνεργασία φορέων, η πολιτική συνέπεια και η στρατηγική συνέχεια όλη αυτήν την περίοδο, ανεξαρτήτως κυβέρνησης ή υπουργού. Σήμερα, με πολλά εκατομμύρια επισκεπτών όλο τον χρόνο και με ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαρκώς εκσυγχρονίζονται, η Αθήνα καθίσταται πλέον βασικός προορισμός και όχι αποκλειστικά ενδιάμεση στάση.
Ποια πρέπει όμως να είναι η στρατηγική μας για την επόμενη μέρα του τουρισμού της πόλης μας, ώστε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα; Εμείς και οι φορείς του τουρισμού συμφωνούμε: Πόλη πραγματικά ελκυστική και φιλική για τους επισκέπτες είναι η πόλη που σέβεται πρώτα τους κατοίκους της.
Ακόμη λοιπόν και για τον τουρισμό οι βασικές μας προτεραιότητες πρέπει να είναι αυτές που αφορούν πρώτα τους κατοίκους της πόλης: Η ασφάλεια, η καθαριότητα και η ποιότητα του δημόσιου χώρου, ο πολιτισμός.
Για το ζήτημα της ασφάλειας δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Θεωρώ αυτονόητο πως δεν πρέπει να υπάρχουν ζώνες ανομίας και παραβατικότητας μια ανάσα από το Μοναστηράκι, το Θησείο, την Ακαδημία Πλάτωνος, όπως δεν νοείται να υπάρχουν γενικότερα σε μια πόλη που θέλει να είναι σύγχρονη και φιλική για τους κατοίκους της. Συχνά σκέφτομαι τη σύγχυση του τουρίστα στην Αθήνα, που μένει σε ένα ανακαινισμένο ξενοδοχείο στην Ομόνοια και περιπλανιέται με τον χάρτη στα χέρια για να βρει, για παράδειγμα, ένα εστιατόριο. Από πού θα περάσει. Τι θα συναντήσει. Αν θα κινδυνέψει. Μόνο λύπη προκαλεί αυτή η σκέψη και πείσμα ώστε αυτή η εικόνα της πόλης μας να αλλάξει, να πάψει να θεωρείται δεδομένη.
Αναφορικά με την καθαριότητα και την ποιότητα του δημόσιου χώρου, θεωρώ εξίσου αυτονόητο ότι μια πόλη-τουριστικός προορισμός είναι καθαρή και περιποιημένη. Κάτι που η Αθήνα μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει στον βαθμό που το θέλουμε και το έχουμε ανάγκη. Περιποιημένη όχι μόνο ως προς την αισθητική αλλά και ως προς τη φιλικότητα προς τον δημότη και τον επισκέπτη. Το Πεδίον του Άρεως, ο κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου, η περιοχή γύρω από την Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο σήμερα διώχνουν όποιον επιχειρήσει να τα απολαύσει. Εμείς θέλουμε το αντίθετο, να λειτουργούν σαν μαγνήτης. Με αυτόν τον στόχο θα εργαστούν τα επιμέρους Συμβούλια Γειτονιάς και οι Πράσινες Ομάδες Δράσης και με αυτόν τον στόχο θα θεσμοθετηθεί το πρόγραμμα των Υιοθεσιών Δημόσιων Χώρων.
Τρίτος παράγοντας, στον οποίο θα πρέπει να επενδύσουμε συγκροτημένα για να αυξήσουμε τη δυναμική της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, δεν είναι άλλος από ένα διαρκές και αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και της πόλης μας: τον πολιτισμό. Η ανάδειξη ιστορικών μνημείων και αρχαιοτήτων της πόλης είναι η πρώτη προτεραιότητα. Η Ακαδημία Πλάτωνος μπορεί να γίνει σπουδαίο τοπόσημο, ένας χώρος παγκόσμιας εμβέλειας, που θα αλλάξει τη μοίρα όλων των όμορων γειτονιών της περιοχής.
Ταυτόχρονα όμως η Αθήνα έχει γίνει μια μεγάλη δεξαμενή καλλιτεχνικών τάσεων, ρευμάτων, ιδεών. Ακούω συχνά να λένε: «Η Αθήνα είναι το νέο Βερολίνο». Μου αρέσει το «η Αθήνα είναι η νέα Αθήνα». Σημαντικά δρώμενα και γεγονότα συμβαίνουν στην πόλη, φρέσκα και πρωτότυπα. Αυτά οφείλουμε να στηρίζουμε και να αναδεικνύουμε. Βασικό: Κάθε γειτονιά έχει δικαίωμα στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την ανάπτυξη. Δεν γίνεται πλέον αυτά να αφορούν μόνο κάποιες γειτονιές στο κέντρο.
Όπως με συνέργειες αντιμετωπίσαμε την απειλή της κρίσης για τον ελληνικό τουρισμό, μόνο με συνέργειες θα κάνουμε τα βήματα που πρέπει και στα τρία καθοριστικής σημασίας θέματα για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας. Τέτοιες συνέργειες θα μας βοηθήσουν συν τοις άλλοις να ξεπεράσουμε επικίνδυνα φαινόμενα, όπως αυτό του υπερτουρισμού λόγω της επέκτασης του Airbnb και της Χρυσής Βίζας. Είναι θετικό το γεγονός ότι μέσω του Airbnb συμπολίτες μας κατάφεραν να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε όμως είναι η ισόρροπη ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας σε όλη την Αθήνα, όχι μόνο σε μεμονωμένες περιοχές.
Αν χάσουν οι γειτονιές τον χαρακτήρα τους θα χαθεί ο ίδιος ο λόγος που φέρνει τους ενοίκους των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην πόλη μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τις γειτονιές μας με τον χαρακτήρα τους αναλλοίωτο. Και θα το πετύχουμε βάζοντας κανόνες.