Ποιοι έβαλαν πλάτη και αποτράπηκε η πτώχευση της Ελλάδας
-Η παρέμβαση Ομπάμα μετά την επιστολή Πικραμμένου, τα τηλεφωνήματα του αμερικανού υπουργού Οικονομικών στον Αλέξη Τσίπρα και οι νουθεσίες του Κλίντον «μη φύγεις από το δωμάτιο», ενώ το ΔΝΤ ήθελε να διευθετήσει τα πάντα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Από σαράντα κύματα σε φουρτουνιασμένες θάλασσες άφησαν οι κυβερνήσεις μας να περάσει η δύσμοιρη Ελλάδα από τη στιγμή που ξέσπασαν οι μνημονιακοί κεραυνοί, που δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Πίσω από κλειστές πόρτες παιζόταν το «αύριο» της πατρίδας μας και των παιδιών μας, αλλά κανένας από τους τότε κυβερνώντες δεν βγήκε να πει στον ελληνικό λαό τι συνέβαινε.
Τώρα, μετά από επτά και παραπάνω χρόνια, ανοίγουν τα στόματα εκείνων που χειρίζονταν τις τύχες του ελληνικού λαού, ενώ το 2012 είχε… επιστρατευθεί μέχρι και ο τότε Πρόεδρος της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, για να αποφευχθεί το μοιραίο…
Γεγονότα άγνωστα μέχρι σήμερα ήρθαν στο φως στην εκδήλωση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο «American College of Greece» με θέμα τον αμερικανικό ρόλο στην ελληνική κρίση χρέους, στην οποία μετείχαν ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γκίκας Χαρδούβελης, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς και η Κατερίνα Σώκου, ανταποκρίτρια τότε της «Καθημερινής».
Ο κ. Πικραμμένος αποκάλυψε ότι το Σάββατο πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012 έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας του να παρέμβει για να αποτραπεί η επιβολή capital controls. Είχε προηγηθεί η ενημέρωσή του από τον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο για το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε απορρίψει την περαιτέρω αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες και είχαν συντάξει επιστολή προς τον αμερικανό Πρόεδρο, την οποία εκλήθη να παραλάβει ο αμερικανός πρέσβης το Σάββατο το πρωί και ο Ομπάμα την έλαβε μπαίνοντας στο Air Force One για να πάει στη Σύνοδο των G20 στο Μεξικό.
Στην τοποθέτησή της, η Κατερίνα Σώκου χαρακτήρισε τις ΗΠΑ έναν «πραγματικό διαμεσολαβητή» μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, που διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην αποτροπή του Grexit. Αντίστοιχη ήταν η πίεση προς την ελληνική πλευρά με τα συχνά τηλεφωνήματα του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τις ανεπίσημες νουθεσίες του Μπιλ Κλίντον προς τον πρωθυπουργό, εν όψει της Συνόδου της 12ης Ιουλίου 2015, να μη φύγει από το δωμάτιο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε στο πόσο καλά ενημερωμένοι ήταν οι Αμερικανοί για την κατάσταση στην Ελλάδα την περίοδο 2015 – 2016, επισημαίνοντας ότι «η αμερικανική διοίκηση ήθελε μεγαλύτερη αναδιάρθρωση και λιγότερη λιτότητα, αλλά πίεζε περισσότερο για μεταρρυθμίσεις».
Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι ΗΠΑ ήταν «σύμμαχος» στην ελληνική προσπάθεια να πειστούν οι Ευρωπαίοι να εγγυηθούν τη μη πτώχευση της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία της Lehman Brothers οδήγησε στην αρνητική στάση τού τότε υπουργού Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης, υπουργός Οικονομικών στην τελική φάση της κυβέρνησης Σαμαρά… κάρφωσε το ΔΝΤ ότι «σκλήρυνε τη θέση του στις διαπραγματεύσεις (τέλη του 2014) γιατί δεν ήθελε να κλείσει η αξιολόγηση, καθώς έβλεπε ότι ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ήθελε να διευθετήσει τα πάντα με τη νέα κυβέρνηση».