Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις «θερίζουν» και αυξάνουν το κόστος νοσηλείας
Oι νοσοκομειακές λοιμώξεις όχι μόνο «θερίζουν» ασθενείς, αλλά οδηγούν στη σημαντική αύξηση του κόστους νοσηλείας και θεραπείας, το οποίο βαρύνει τόσο τον κρατικό ασφαλιστικό φορέα και τις ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και τους ίδιους τους ασθενείς. Αυτό το μήνυμα στέλνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων με αφορμή τη διοργάνωση του 19ου Πανελλήνιου Συνέδριου Λοιμώξεων.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων: Γαργαλιάνο-Κακολύρη Παναγιώτη (Διευθυντή Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων), Γκίκα Αχιλλέα (Καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής Πα.Γ.Ν.Η), Πεφάνη Άγγελο, Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Συντονιστή Διευθυντή, Παθολογική Κλινική, Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η Σωτηρία») και Σκουτέλη Αθανάσιο (Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Διευθυντή Β’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «Υγεία»), το κυρίαρχο θέμα των ελληνικών νοσοκομείων είναι η ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα των νοσοκομειακών λοιμώξεων που οδηγούν σε βαρύτατες νοσήσεις και θανάτους, όπως προσφάτως δημοσιεύθηκε στο μεγάλο επιστημονικό περιοδικό The Lancet στις 5/10/2018 και αφορούσε με συγκριτικά στοιχεία όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό να κατέχουμε την πρώτη ή δεύτερη θέση, σε συχνότητα, προβληματικών νοσοκομειακών λοιμώξεων με δραματικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία. Για το προαναφερθέν πρόβλημα φέτος οργανώθηκε ειδικό πρόγραμμα – κλινικό φροντιστήριο για γιατρούς και νοσηλευτές με θέμα “Πρόληψη και έλεγχος των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στα Ελληνικά Νοσοκομεία” όπου συζητήθηκαν τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος (συστηματική καταγραφή, εκπαίδευση προσωπικού, μέτρα πρόληψης, νομοθετικό πλαίσιο κ.λπ.).
Επίσης συζητήθηκαν οι ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπιση προβληματικών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, και η αντιμετώπιση λοιμώξεων σε ειδικούς πληθυσμούς (π.χ. σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή).
Έμφαση δόθηκε επιπλέον στην παρουσίαση νεότερων αντιβιοτικών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Λόγω της αυξανόμενης αντοχής των μικροβίων στα διαθέσιμα αντιβιοτικά υπάρχει ανάγκη για νέα και ασφαλή φάρμακα, τα οποία μπορεί πραγματικά να σώσουν ασθενείς.
Αρκετά νέα αντιβιοτικά διαφορετικών ομάδων όπως νεογλυκοσίδες, συνδυασμοί β-λακταμικών με αναστολείς, άλλα β λακταμικά, τετρακυκλίνες έχουν ήδη κυκλοφορήσει και άλλα που αναμένονται σύντομα. Είναι όμως απαραίτητη η εκπαίδευση των ιατρών στη σωστή χρήση των νέων αυτών φαρμάκων, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση εκεί όπου είναι πραγματικά απαραίτητα, γιατί διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν και αυτά τη δραστικότητά τους λόγω περαιτέρω αύξησης της μικροβιακής αντοχής.
Φωτό: alfavita.gr