Η πάλη των… τάξεων στη ΝΔ φέρνει αναταράξεις
-Κεντρώοι κατά των σκληρών
-Μάχη μεταξύ των δελφίνων
Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να οδεύει σε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, υπό ευνοϊκούς όρους –όπως τουλάχιστον καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις–, ωστόσο στο παρασκήνιο λαμβάνουν χώρα… μη αναμενόμενες διεργασίες. Για την ακρίβεια, εξελίσσεται μια… πάλη των τάξεων από τις δύο βασικές πτέρυγες (κεντρογενείς – δεξιοί), που επιδιώκουν να ορίσουν το πολιτικό πρόσημο και να βάλουν τη σφραγίδα τους στη ιδεολογική φυσιογνωμία της παράταξης.
Και όλα αυτά ενδεχομένως (ή πολύ πιθανόν) με το βλέμμα τους στραμμένο στην επόμενη ημέρα, που μπορεί να αργήσει, μπορεί όμως και όχι. Τριβές, εντάσεις, υπόγειες και μη αντιπαραθέσεις, που συχνά πυκνά έρχονται στην επιφάνεια και τροφοδοτούν το… τέρας της εσωστρέφειας. Με τον Κυρ. Μητσοτάκη να παρακολουθεί… εξ αποστάσεως τα δρώμενα. Προς το παρόν τουλάχιστον…
Τελευταίο κρούσμα οι διαδοχικές παρεμβάσεις των Β. Μεϊμαράκη, Ν. Δένδια και Γ. Κουμουτσάκου, οι οποίοι σε ανύποπτο πολιτικά χρόνο (χωρίς να έχει προηγηθεί συγκεκριμένο γεγονός) έσπευσαν να υπερασπιστούν το κεντρώο πρόσημο της παράταξης και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας της: Τη μετριοπάθεια και τους χαμηλούς τόνους. Τοποθετήθηκαν έτσι απέναντι στην πτέρυγα των «σκληρών» (Αντ. Σαμαρά, Άδ. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη κ.ά.), που ασπάζονται τις αρχές του (νεο)φιλελευθερισμού και προκρίνουν τους υψηλούς τόνους και την πόλωση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καθ’ οδόν προς τις εκλογές. Αίσθηση ωστόσο προξένησε η κίνηση του κ. Μεϊμαράκη να… επιστρέψει στο 2016 και να αποδοκιμάσει την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να ορίσει αντιπρόεδρο του κόμματος τον Άδ. Γεωργιάδη.
Και αν για τον κ. Μεϊμαράκη έχει κλείσει ο κύκλος του όσον αφορά τα ηγετικά κλιμάκια της παράταξης –όπως δηλώνει ο ίδιος–, δεν ισχύει το ίδιο για μια σειρά στελέχη. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι η υπερδραστηριότητα του Άδ. Γεωργιάδη, η στρατολόγηση βουλευτών και στελεχών από όλες τις βαθμίδες της κομματικής ιεραρχίας έχει ως στόχο την… πρωτιά σε ψήφους στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εντός των τειχών που θεωρούν ότι θα είναι… ο επόμενος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να ασπαστεί τη θεωρία ότι οι διαδοχικές παρεμβάσεις του Ν. Δένδια με το συγκεκριμένο περιεχόμενο έχουν μοναδικό σκοπό την προάσπιση της τιμής και της υπόληψης της παράταξης.
Αποτελεί κοινό μυστικό στα ενδότερα της παράταξης ότι τρέφει αρχηγικές φιλοδοξίες και στη δεδομένη χρονική στιγμή θα επιχειρήσει να τις υλοποιήσει. Συνομιλητές του δε επιμένουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι πιο κοντά στις δικές του θέσεις και απόψεις, παρά σε αυτές του κ. Σαμαρά ή του κ. Γεωργιάδη.
Γαλάζια στελέχη θεωρούν αιτία του κακού για όλες αυτές τις διεργασίες και την αναστάτωση που προκαλούν το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταφέρει ως τώρα να διαμορφώσει κλίμα σαρωτικής νίκης στις εκλογές. Ότι μέχρι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε απόσταση –μικρή ή μεγάλη– από την πολυπόθητη αυτοδυναμία, με συνέπεια να είναι ρευστό το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό. Πόσω μάλλον όταν οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, αν κι εφόσον η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την ψήφο 180 βουλευτών προκειμένου να καταργήσει τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ