Γ. Κατρούγκαλος στο Ανατολού: Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια – Θετική η συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά της αν. Μεσογείου

Γ. Κατρούγκαλος στο Ανατολού: Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια – Θετική η συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά της αν. Μεσογείου

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων “Αναντολού” μια μέρα πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε μήνυμα πως η Ελλάδα βλέπει «θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου».

Χαρακτηριστικά σε ερώτηση πως βλέπει η Ελλάδα την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε:  «ασφαλώς βλέπουμε θετικά την συμμετοχή της Τουρκίας. Πως μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».

Στην συνέντευξη τόνισε ότι η ΑΟΖ ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στο κοινό ταμείο που έχει εγκρίνει η κυπριακή Βουλή και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές για να αξιοποιηθούν και προς όφελος των Τουρκοκυπρίων μετά την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

«Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση χωρικών υδάτων»

Αναφερόμενος στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος ως μέρος του καθορισμού της ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία. Και στις άλλες περιοχές πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Αλλά ξεκινήσαμε από τα δυτικά της χώρας γιατί υπήρχε ένας πρακτικός και επείγον λόγος. «Αυτό που συμφωνήσαμε με το φίλο μου τον Μεβλούτ είναι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις των δύο ηγετών. Και αυτό θα γίνει εργαζόμενοι μαζί για να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε σοβαρές συνομιλίες για θέματα όπως το ζήτημα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας» είπε και συνέχισε: «Είναι αλήθεια ότι θέλουμε και οι δύο πλευρές να μειώσουμε την  ένταση στο Αιγαίο που αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα».

«Θέλουμε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις»

«Η πόρτα της Ευρωπης πρέπει να μείνει ανοιχτή στην Τουρκία με τον όρο του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Είναι προς το συμφέρον και της Ευρώπης και της Τουρκίας κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα μεταβεί στην Αττάλεια, την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu.
Κατά τη συνάντηση εργασίας που θα έχουν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, θα συζητηθούν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Φωτο: twitter.com/greecemfa


Σχολιάστε εδώ