Ψηλά τον πήχη βάζει ο Κυριάκος

Ψηλά τον πήχη βάζει ο Κυριάκος

Ευρεία νίκη και με υψηλό ποσοστό είναι ο στόχος που έχουν θέσει από τη Νέα Δημοκρατία για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου – αν κι εφόσον δεν διεξαχθούν παράλληλα με τις εθνικές εκλογές. Από την Πειραιώς αποφεύγουν «όπως ο διάβολος το λιβάνι», για ευνόητους λόγους, να μιλήσουν για αριθμούς και ποσοστά (εξαίρεση το… φάλτσο του Άδ. Γεωργιάδη). Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη έχουν βάλει ψηλά τον πήχη. Στοχεύουν σε ένα ποσοστό κοντά στο 30% και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερβαίνει τις πέντε μονάδες, εκτιμούν δε, με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός.

Στην περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας επιλέξει να μεταθέσει τις εθνικές εκλογές για το φθινόπωρο η Νέα Δημοκρατία θα ρίξει όλο το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας στις ευρωεκλογές. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει προ πολλού υπογραμμίσει την απόφασή του να προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προεκλογικά θα καλέσει τον ελληνικό λαό να στείλει ένα μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση, ενώ ένα από τα βασικά σλόγκαν της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι η λέξη «φύγετε».

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι μια νίκη με ευρεία διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα προδιαγράψει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των πραγμάτων καθώς και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών το φθινόπωρο. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί μια βαριά ήττα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, να καταφέρει να ανακάμψει», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούν δεδομένο πως ύστερα από μια βαριά ήττα η ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβει κατακόρυφα, θα δημιουργήσει κλίμα εσωστρέφειας και ηττοπάθειας, ενώ θα παγιωθεί η αίσθηση στους πολίτες ότι είναι πλέον δεύτερο κόμμα και με απόσταση από τη ΝΔ. Από την άλλη θα δώσει τη δυνατότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση να αναπτύξει το αφήγημά της, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει την αποδοχή του ελληνικού λαού και πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ακόμη ότι μέχρι τις εθνικές εκλογές μεσολαβεί το καλοκαίρι νεκρό διάστημα για τα πολιτικά πράγματα, ενώ το φθινόπωρο είναι κατά κανόνα η πιο δύσκολη περίοδος για κάθε κυβέρνηση. Φέρνουν μάλιστα ως ακαταμάχητο παράδειγμα τον… ΣΥΡΙΖΑ. Στις ευρωεκλογές του 2014 είχε συγκεντρώσει 26,56% και στις εθνικές εκλογές, λίγους μήνες αργότερα, ανέβηκε στο 36,34%, δηλαδή, δέκα μονάδες πάνω.

Τι θα γίνει αν η Νέα Δημοκρατία μείνει μακριά από τους στόχους της, αν, δηλαδή, τα αποτελέσματα των εκλογών δεν δικαιώσουν τις προσδοκίες τους; Μια «πύρρειος νίκη» και με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφέρει το πρόβλημα –μαζί και την γκρίνια– στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση θα αναθαρρήσει εν όψει των εθνικών εκλογών και θα εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου να καλύψει τη διαφορά. Υπό αυτό το πρίσμα, κανείς δεν θα μπορεί πλέον να προδικάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Όλα αυτά περιγράφουν το κακό σενάριο για τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που στην Πειραιώς δεν θέλουν ούτε να το συζητάνε!

Γ.Ζ.


Σχολιάστε εδώ