Πολύ αργά για δάκρυα κ. Τσακαλώτο

Πολύ αργά για δάκρυα κ. Τσακαλώτο

-Μετά από τέσσερα χρόνια λέει ηττηθήκαμε

Ενοχλημένοι είναι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας προχώρησε σε αυτοκριτική και αναφέρθηκε στα δύο σφάλματα της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη λέξη «ήττα».

Μιλώντας ενώπιον φοιτητών στο «Paris School of International Affairs» στο Παρίσι, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Αναφερόμενος δε στις διαπραγματεύσεις για το χρέος το πρώτο εξάμηνο του 2015, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο σημαντικά λάθη.

«Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε. Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος.
Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό: Αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα, γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος», είπε. Και συμπλήρωσε: «Το μεγαλύτερό μας λάθος ήταν ότι δεν καταλάβαμε πως αυτό το οποίο θεωρούσαμε εμείς ως μέσο άσκησης πί­εσης ήταν αυτό το οποίο ήθελαν οι
Γερμανοί [εννοώντας το Grexit]. Παρεμπιπτόντως, αυτό θα ήταν μια μόνιμη ζημιά για την Ευρωζώνη. Το δεύτερο λάθος μας ήταν πως είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας».

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε ουσιαστικά αρχηγικός και ευρωκεντρικός και, όπως έλεγαν οι πιο μυημένοι επί των παρασκηνίων στον ΣΥΡΙΖΑ, η ομιλία του είχε κάτι από δελφίνο αλλά και κάτι από μανιφέστο για τη μάχη των ευρωεκλογών, ειδικά σε μια περίοδο που οι εχθροί του αφήνουν να διαρρεύσει ότι θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.


Σχολιάστε εδώ