Οι θηλιές που βάζουν οι θεσμοί στην πρώτη κατοικία
-Πάνω από 5.000 ευρώ κατάθεση του οφειλέτη πάει στην τράπεζα στην οποία χρωστάει, είναι το τελεσίγραφο
-Τι αντιπροτείνει η κυβέρνηση – Στο Eurogroup της 5ης Απριλίου οι τελικές αποφάσεις
Στον… γύρο του θανάτου έχουν βάλει οι «θεσμοί» την πρώτη κατοικία, με τα… βέλη που πετούν να μην αφήνουν περιθώρια επιβίωσης στην οικογένεια που έχει πάρει δάνειο για την πρώτη κατοικία της.
Ωμά, στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας τα… αφεντικά κατέθεσαν το τελεσίγραφό τους, που έχει δύο όρους:
• το ύψος των καταθέσεων σε τράπεζες και
• το όριο για την αξία της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται, πάνω από το οποίο ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει τις δόσεις.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η κατάθεση του οφειλέτη δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 5.000 ευρώ.
Ό,τι ποσόν υπερβαίνει το όριο θα πηγαίνει στην πληρωμή της δόσης. Αν ο δανειολήπτης έχει καταθέσεις σε διάφορες τράπεζες, τα ποσά θα προστίθενται και ό,τι είναι πάνω από τα 5.000 ευρώ θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του δανείου. Π.χ., αν οι συνολικές καταθέσεις είναι 50.000 ευρώ, τα 45.000 ευρώ θα πηγαίνουν για την πληρωμή της οφειλής.
Ο δεύτερος όρος που βάζουν οι «θεσμοί» αφορά το ύψος της αξίας μέχρι το οποίο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Αν, π.χ., το ποσό μέχρι το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση και πλειστηριασμός είναι 100.000 ευρώ και η αξία της κατοικίας είναι 300.000 ευρώ, τα μέτρα δέσμευσης (πλειστηριασμός κ.ά.) θα λαμβάνονται κατά των 200.000 ευρώ.
Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει τρία σπίτια, η αξία των οποίων είναι π.χ. 500.000 ευρώ, θα πρέπει να πουλήσει τα δύο για να πληρώσει το υπόλοιπο του δανείου του, αλλιώς η τράπεζα θα προχωράει σε αναγκαστικά μέτρα για τα 400.000 ευρώ, από τη στιγμή που η πρώτη κατοικία προστατεύεται μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.
«ΟΧΙ» από Τσακαλώτο
Στο τελεσίγραφο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μετείχε στο Eurogroup, ήταν κατηγορηματικά αντίθετος. Δεν δεχόμαστε αυτούς τους όρους, ήταν η θέση που εξέφρασε στην πρόταση-θηλιά για τους δανειολήπτες.
Κατόπιν αυτού, το πράσινο φως θα δοθεί από το EuroWorking Group, το οποίο θα συνεδριάσει ανήμερα της 25ης Μαρτίου, και την τελική απόφαση θα λάβει το Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 5 Απριλίου. Ήταν η μοναδική εκκρεμότητα που δεν έκλεισε στο προηγούμενο Eurogroup. Σε όλα τα άλλα θέματα πάρθηκαν αποφάσεις. Να σημειώσουμε ότι από τη συμφωνία-λύση για την πρώτη κατοικία εξαρτάται η εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι δεσμεύσεις των τραπεζών
Εν όψει του νόμου που θα αντικαταστήσει τον «ν. Κατσέλη», ο οποίος κράτησε στη ζωή δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί απέναντι στον SSM να μειώσουν μέχρι το 2021 κατά 50 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια, που ανέρχονταν σε 84 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2018.
Συγκεκριμένα:
• Η Alpha Bank έχει δεσμευθεί για μείωση στα 8 δισ. ευρώ από 22,5 δισ. ευρώ.
• Η Εθνική για μείωση στα 6 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ.
• Η Eurobank για μείωση στα τέλη του 2019 στα 6,6 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ, με στόχο τα 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021.
Η Τράπεζα Πειραιώς για μείωση στα 13 δισ. ευρώ από 27,6 δισ. ευρώ.
Φώφη: Πάγωμα των υποχρεώσεων των ευπαθών ομάδων
Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ανακούφιση των ευπαθών κατηγοριών δανειοληπτών υπογράμμισε η Φ. Γεννηματά στη συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου».
Ζήτησε μάλιστα να δοθεί έμφαση στους μικρούς και μεσαίους δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσουν, ενώ τόνισε ότι οι τράπεζες από την πλευρά τους πρέπει να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Διότι, όπως σημείωσε, ένα από τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυτήν τη στιγμή είναι ότι δεν μπορούν να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρότεινε να υπάρξει «πάγωμα» των υποχρεώσεων των ευπαθών ομάδων ή ακόμη και μείωση του ύψους του δανείου στην περίπτωση που είναι ενήμερο και έχει μπει σε ρύθμιση. Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, πρότεινε να δημιουργηθεί μια bad bank, με τη συμμετοχή του Δημοσίου, των τραπεζών και ιδιωτών, με σκοπό να γίνει μια προσπάθεια ανασυγκρότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να μπορέσουν να προχωρήσουν όσες άντεξαν μέσα στην κρίση.
Η κ. Γεννηματά άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη για αδράνεια καθώς και για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να περάσει έναν νόμο, με συνέπεια να καταργηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας. «Θεωρώ ότι είναι απάνθρωπο να χάνει μια οικογένεια το σπίτι της και μάλιστα άνθρωποι που πραγματικά δεν μπορούν, που χτυπήθηκαν από την κρίση και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν», τόνισε.