Mr. President, you’ve forgotten whom the Greeks fought with, for their liberty, in 1821!

Mr. President, you’ve forgotten whom the Greeks fought with, for their liberty, in 1821!

Let us remind you… Against the Ottoman Empire!

Kai sta Ellinika! Εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…

Πολύ κακή εντύπωση μας προξένησε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου 1821, όταν απέφυγε να αναφέρει ότι οι Έλληνες επαναστάτησαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, βέβαια ύμνησε την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό, όπως και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα λέγοντας: “Σήμερα, γιορτάζουμε τον μακροχρόνιο αγώνα των Ελλήνων για να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους από μια ξένη αυτοκρατορία”, αλλά όσοι άκουσαν τι ακριβώς είπε “πάγωσαν”.
Το θέμα “άναψε φωτιά” στα κοινωνικά δίκτυα όταν αναρτήθηκε στο Facebook και στο Twitter. Στις 25 Μαρτίου 1821, συνέχισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, οι Έλληνες πατριώτες εξεγέρθηκαν και αγωνίστηκαν για να απελευθερώσουν τη χώρα τους (Σ.Σ.: Αλλά από ποιον;), να αποκαταστήσουν την εθνική τους κυριαρχία και να καθορίσουν το πεπρωμένο τους.

Κρίμα…

Βέβαια ο λόγος του περιείχε θερμές αναφορές. «Οι ΗΠΑ έχουν βαθιά διαμορφωθεί από τον ελληνικό πολιτισμό» είπε χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως τη χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία.

Κάνοντας αναφορά για την προσφορά των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αναφερόμενος στον Όμηρο στον Αριστοτέλη και στη μεγάλη συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων σε όλες τις επιστήμες κάνοντας αναφορά στο αρχαίο ελληνικό ρητό ότι «το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία, και το μυστικό της ελευθερίας είναι το κουράγιο».

Εν τω μεταξύ, κρατώντας στα χέρια του ένα καπέλο που έγραφε στα ελληνικά «κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά», ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως «χάθηκε στην μετάφραση» και απέδωσε τη φράση ως «make Greece great again». Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την ομιλία με μια αναφορά στον αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία. Μάλιστα έκανε και μια ιστορική αναδρομή στην διαχρονική προσφορά του ελληνικού πολιτισμού με αναφορές στον Όμηρο και στον Αριστοτέλη, ενώ φάνηκε να ξεχωρίζει και ένα αρχαίο ελληνικό ρητό.

Φωτο:  hellasjournal/EPA, JIM LO SCALZO


Σχολιάστε εδώ