Αλ. Τσίπρας : Κρίσιμο να υπάρχει πάντοτε ανοιχτή η πόρτα της επιστροφής για κάθε επιστήμονα (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας : Κρίσιμο να υπάρχει πάντοτε ανοιχτή η πόρτα της επιστροφής για κάθε επιστήμονα (βίντεο)

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, και τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη.

Στην ομιλία του προς τους επιστήμονες ο Πρωθυπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει γιατί για τον ΣΥΡΙΖΑ η καινοτομία και η έρευνα αποτελούν βασικές στρατηγικές επιλογές για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της ελληνικής οικονομίας και της νέας γενιάς.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική σε προηγούμενες κυβερνήσεις και ιδίως σε αυτές που είχαν δημοσιονομική δυνατότητα αλλά δεν είχαν την πολιτική βούληση να αυξήσουν τις δαπάνες για την έρευνα, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες.

«Η κυβέρνησή μας ξεκίνησε αμέσως τη μάχη για την αναστροφή του Brain Drain, παρά τις συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας.Το 2015, στην επιστημονική έρευνα κατευθυνόταν μόλις το 0,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,4 δισ. Σήμερα έχουμε ξεπεράσει συνολικά το 1,13% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 2 δισ.».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την επίσκεψή του στον «Δημόκριτο» πριν πέντε χρόνια, το 2014, θέλοντας να αναδείξει το πρόβλημα του «brain drain». «Ένα ακόμα βήμα για την αναστροφή του Brain Drain ήταν η δημιουργία 150 νέων θέσεων εργασίας στα ερευνητικά κέντρα της χώρας & η δημιουργία του ΕΛΙΔΕΚ, το 2016. Έχει ήδη διαθέσει 111 εκατ. σε περισσότερους από 1000 επιστήμονες ενώ στο τέλος του 2018 ενισχύθηκε με επιπλέον 60 εκατ.».

Προχωράμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός, το επόμενο διάστημα, στην προκήρυξη του β’ κύκλου του προγράμματος «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», με συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, όπου θα δοθεί έμφαση στη στήριξη του στελεχιακού δυναμικού Τμημάτων R&D καινοτόμων επιχειρήσεων.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ της ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» και άλλες ερευνητικές εγκαταστάσεις στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Με «ξεναγό» τον διευθυντή και πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Φυσικών Επιστημών, Γιώργο Νούνεση, ο κ. Τσίπρας περιηγήθηκε σε εργαστηριακές εγκαταστάσεις εταιρειών όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με επιστήμονες και να ενημερωθεί για το ερευνητικό έργο και το αντικείμενο τους, αλλά και τις ευκαιρίες που τους παρέχονται μέσα από την εγκατάσταση τους στον Δημόκριτο. Του μίλησαν για τις σπουδές τους, την έως τώρα εμπειρία τους στον Δημόκριτο, ακόμα και το πώς ορισμένοι εξ αυτών γνωρίστηκαν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, για να φτάσουν τελικά στο σημείο να συνεργαστούν και να συστήσουν εταιρεία.

Στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» στον Δημόκριτο, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε εργαστηριακούς χώρους 4 εταιρειών του Πάρκου και συγκεκριμένα των:

-FASMATECH (Επιστημονικά όργανα – βραβείο Top 10 Innovations παγκοσμίως το 2018)

-PROTATONCE (Βιοτεχνολογία, εξαγωγές σε όλο τον κόσμο)

-PLINIOS (Περιβαλλοντικές τεχνολογίες αμιάντου). Πρόκειται για την εταιρεία που έκανε τις μετρήσεις για τα ποσοστά αμίαντου στο Μάτι μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ για αλλά βλαβερά στοιχεία την έρευνα είχαν διεξάγει ερευνητικές ομάδες του Δημόκριτου.

-FUTUREINTELLIGENCE(Τεχνητή Νοημοσύνη, αισθητήρες, έξυπνα κτήρια και πόλεις).

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Tesla Greece, όπου από τους υφιστάμενους εργαζόμενους οι περισσότεροι είναι Έλληνες που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό (Αγγλία, Σουηδία, Αμερική) και οι υπόλοιποι συνεργαζόμενοι φοιτητές του ΕΜΠ.

Φωτο: twitter.com/primeministergr


Σχολιάστε εδώ