Στις 20 Μαρτίου υπογράφουν Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος για τον EastMed – Απούσα η Ιταλία…
-Προβληματίζει η απουσία της… Ιταλικής κυβέρνησης
Την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στο Τελ Αβίβ αντί της Κνωσού, προκειμένου να παραστεί και ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που θα βρίσκεται καθ’ οδόν για επίσκεψη στα Αραβικά Εμιράτα, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας που αφορά τον αγωγό EastMed.
Η συμμετοχή του Aμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη συνάντηση αποτελεί μια ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό ΕastMed και παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα προς Ρωσία και Τουρκία, στήριξης του άξονα συνεργασίας των τριών χωρών και της Αιγύπτου για την ασφάλεια της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετά και την εδραίωση των συμφερόντων τους στην περιοχή, που σηματοδότησαν οι νέες ανακαλύψεις της ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος» στην Κύπρο και τα πιθανά επιτυχή αποτελέσματα των προγραμματισμένων γεωτρήσεων στη Μεγαλόνησο αλλά και των νέων ερευνών σε παραχωρήσεις στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και στην Ελλάδα, νοτιοδυτικά της Κρήτης, δημιουργούν μια νέα δυναμική στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που διευκολύνει σημαντικές αποφάσεις για νέες οδούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως ο αγωγός ΕastMed.
Οι προσδοκίες για τον μετασχηματισμό της περιοχής σε μεγάλο εξαγωγέα φυσικού αερίου και βασική πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης δείχνουν να επιβεβαιώνονται, και μαζί οι προσδοκίες για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου ΕastMed μέσω του οποίου η Ελλάδα θα ενισχύσει τον ρόλο της ως διαμετακομιστικού ενεργειακού κέντρου, που εγκαινίασε με τον αγωγό Τap. Eλλάδα – Κύπρος και Ισραήλ, αλλά και Αίγυπτος, επιβεβαίωσαν χθες το ενδιαφέρον τους για τον ΕastMed σε συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Ενέργειας στο περιθώριο του συνεδρίου CERAWeek στο Χιούστον των ΗΠΑ. Στη συνάντηση παρευρέθη και ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Μαρκ Μενέζες.
Η διεύρυνση της διακρατικής συμμαχίας Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου για τη στήριξη του ΕastMed με τη συμμετοχή της Αιγύπτου ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις βασικές επιδιώξεις της άτυπης αυτής συνάντησης των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών στο Χιούστον. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στον τομέα του φυσικού αερίου απασχόλησαν ειδικό πάνελ του παγκόσμιου ενεργειακού συνεδρίου στο οποίο συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο αγωγός EastMed, που θα συνδέσει την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με την καρδιά της ευρωπαϊκής αγοράς, είναι μια τεχνικά και εμπορικά βιώσιμη λύση που θα συνεισφέρει στην εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και θα ενίσχυση την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης». Το έμπρακτο ενδιαφέρον της προς τον αγωγό ΕastMed εξέφρασε εξάλλου και η Ε.Ε. εγκρίνοντας κονδύλι ύψους 34,5 εκατ. ευρώ για τις τελικές μελέτες και τον σχεδιασμό του έργου.
Καθ’ οδόν προς την τριμερή συνάντηση κορυφής του Τελ Αβίβ, όμως, τα νέα γύρω από τον αγωγό EastMed δεν είναι μόνο θετικά. Η απουσία της Ιταλίας, που είναι η χώρα στην οποία θα καταλήγει ο αγωγός, είναι μια εστία προβληματισμού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, η κυβέρνηση υπό την πίεση του Κινήματος 5 Αστέρων ζήτησε το «πάγωμα» της συμμετοχής στο έργο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιταλίας έδωσε εντολή για νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή Οτράντο όπου θα καταλήγει ο αγωγός, όπως και ο Τap.
Η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να μην έχει εκφράσει αντιρρήσεις στο να υπογράψουν Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος το κείμενο της διακρατικής, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει τη στάση της μετά τις ευρωεκλογές. Την τριμερή της 20ής Μαρτίου σκιάζει, τέλος, και ο θόρυβος από την πρόσφατη παρέμβαση του Λιβάνου. Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Γκέμπραν Μπασίλ, με επιστολές του προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, την επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και τους υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, ζήτησε να διασφαλίσουν ότι ο αγωγός δεν θα παραβιάσει τα θαλάσσια σύνορά του.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ