-Γυναίκες το 30% των επιχειρηματιών και στελεχών του τουρισμού στην Ελλάδα
Άρθρο για το ρόλο του τουρισμού ως δύναμη κοινωνικής αλλαγής και προόδου για τις γυναίκες δημοσίευσε η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, στην Εφημερίδα των Συντακτών. Η Έλενα Κουντουρά που πρόσφατα βραβεύτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας από το Ινστιτούτο Γυναικών της Νότιας Ασίας (ISAW), με το βραβείο “Woman Αchiever”, ως κορυφαία γυναίκα-ηγέτης στην ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού και για την έντονη κοινωνική της δράση σε θέματα γυναικών και παιδιών, βλέπει τον τουρισμό ως μέσο για την άρση των ανισοτήτων και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ενώ, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα το 30% των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ή των στελεχών που εργάζονται σε ανώτατες διοικητικές θέσεις είναι γυναίκες, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως. Γεγονός που σε συνδυασμό με την τουριστική στρατηγική της Ελλάδας που έχει αποδώσει εκπληκτικές επιδόσεις την τελευταία τετραετία, μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλες χώρες στο άμεσο μέλλον. Ήδη, σύμφωνα με την Έλενα Κουντουρά, η Ελλάδα συμμετέχει σε μία νέα διεθνή πρωτοβουλία του Mediterranean Tourism Foundation για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στις κοινωνίες της Μεσογείου μέσα από τον τουρισμό.
Διαβάστε το άρθρο της Υπουργού Τουρισμού για την επιρροή των γυναικών στον ελληνικό τουρισμό:
“Η σύγχρονη Ελληνίδα είναι τελείως διαφορετική από εκείνη των προηγούμενων δεκαετιών. Εχει γνώση, επιδεξιότητα, δυναμισμό και ανεξαρτησία. Πρωταγωνιστεί στην αγορά εργασίας και την παραγωγική διαδικασία. Εχει ενεργή συμμετοχή στα κοινά και ανταποκρίνεται επάξια σε όλους τους ρόλους, ξεχωρίζει και διακρίνεται. Με σκληρή δουλειά, αγωνίζεται και διεκδικεί ένα μέλλον προόδου και ευημερίας για τις επόμενες γενιές.
Πρέπει να αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση για τις κοινωνικές κατακτήσεις που έχουμε πετύχει τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν μας χαρίστηκε τίποτε. Εχουμε όνειρα και φιλοδοξίες που θέλουμε να κατακτήσουμε και οφείλουμε να συνεχίσουμε με πάθος τον αγώνα απέναντι σε όλες τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, τα φαινόμενα σεξισμού και βίας και να εξαλείψουμε τις ανισότητες εις βάρος των γυναικών, με συμμάχους το άλλο μισό του πληθυσμού, τους άνδρες.
Παρά όμως την πρόοδο που έχει συντελεστεί, οι γυναίκες υστερούν σημαντικά στις επαγγελματικές ευκαιρίες, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, την εκπαίδευση, την πολιτική και τις ηγετικές θέσεις. Ελάχιστοι είναι οι τομείς όπου οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν μισθολογικές ή ασφαλιστικές διακρίσεις.
Ο τουρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην άρση των ανισοτήτων και στη δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους. Η δυναμική παρουσία των γυναικών στον τουρισμό επιβεβαιώνεται καθημερινά μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες που κερδίζουν.
Στη χώρα μας το 30% των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ή των στελεχών που εργάζονται σε ανώτατες διοικητικές θέσεις είναι γυναίκες, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.
Η επαγγελματική δραστηριοποίηση των γυναικών στον τουρισμό και η προστιθέμενη αξία που δημιουργείται ωφελούν σημαντικά την καινοτομία, το περιβάλλον εργασίας, την εταιρική υπευθυνότητα και τις προσπάθειες για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.
Από το ξεκίνημα της θητείας μου ως υπουργού Τουρισμού, το βασικό μου διακύβευμα ήταν τα οφέλη της τουριστικής ανάπτυξης που κινητοποιήσαμε να διαχέονται ισόρροπα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες της χώρας μας. Ταυτόχρονα όμως να ωφεληθούν και όλες οι κοινωνικές ομάδες, και ιδιαίτερα οι γυναίκες και οι νέοι στην εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην απασχόληση, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, νέα έσοδα, νέες θέσεις εργασίας και νέα προοπτική.
Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον τουρισμό, συμβάλλει ενεργά στη χάραξη πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο και συμμετέχει δυναμικά σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Μεσόγειο. Ύστερα από πρόσκληση της πρόεδρου της Μάλτας, ΑΕ Marie-Louise Coleiro Preca, συμμετέχω στο Mediterranean Tourism Foundation με κοινό μας όραμα τις συνεργασίες, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία στη Μεσόγειο, αλλά και στη νέα πρωτοβουλία του ιδρύματος, που στόχο έχει να αναδείξουμε τον σημαντικό ρόλο της γυναίκας στον τουρισμό.
Παράλληλα, διεκδικούμε και πιέζουμε στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ο τουρισμός να ενταχθεί ως προτεραιότητα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ενισχυθεί με πόρους μέσα από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2020, αλλά και να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για τον τουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο με έμφαση στην εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, με ειδικά προγράμματα για τη στήριξη των γυναικών και των νέων.
Με κάθε πολιτική που θεσπίζουμε και κάθε δράση που ξεκινάμε για να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια και κατ’ επέκταση της εθνικής μας οικονομίας, οφείλουμε εξ αρχής να μεριμνούμε ώστε να ωφεληθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες και να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ των φύλων.
Ο ρόλος του τουρισμού ως δύναμης κοινωνικής αλλαγής και προόδου είναι πολύ ισχυρός. Αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία των πολιτών.
Με επίκεντρο πάντοτε τον άνθρωπο μπορούμε μέσα από τον τουρισμό να εξασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας, να δημιουργήσουμε ίσες ευκαιρίες για όλους και ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.“