Π. Πολάκης: Με καταλογισμό στην Εφορία ή συμψηφισμό με τον ΕΟΠΥΥ, οι φαρμακευτικές θα πληρώσουν τα χρωστούμενα κι ας μην είναι η… καλύτερή τους
-Ο αναπλ. υπ. Υγείας Π. Πολάκης στον 105,5 Στο Κόκκινο
Τα 241 εκατ. ευρώ από το 2006 που καθιερώθηκε ως μέτρο το rebate ως το 2010 «κάποιοι επέλεξαν να μην τα εισπράξουν … τα πρώτα δύο χρόνια … βγήκε υπουργική απόφαση, που κακοφάνηκε στους φαρμακοβιομήχανους, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας … τις πρώτες δύο χρονιές τα χρήματα δεν εισπράχθηκαν. Και δεν είναι ότι προσέφυγαν στο ΣτΕ … από την στιγμή που δεν ήρθαν να τα καταβάλουν, έπρεπε να γίνει καταλογισμός και να εισπραχθούν αυτόματα μέσω της εφορίας. Αυτό δεν έγινε», είπε ο κ. Πολάκης.
«Το 2008 δεν βγήκε καν υπουργική απόφαση (γιατί έπρεπε να βγαίνει κάθε χρόνο, ετησίως», συνέχισε. Νομική βάση για αυτό «δεν υπάρχει. Δεν την έβγαλαν. Προφανώς, υπήρξαν πολιτικές πιέσεις από την φαρμακοβιομηχανία προς τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας».
Ακολούθως, «το 2009 βγήκε απόφαση, εισπράχθηκαν από κάποιες φαρμακοβιομηχανίες, σε άλλες όμως όχι απλώς δεν εισπράχθηκαν, αλλά δεν έγινε και ο καταλογισμός -ο καταλογισμός που τώρα κάνει η κ. Αχτσιόγλου», όπως διευκρίνισε.
Για τον χρόνο στον οποίο έγινε αυτή η κίνηση, ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι «δεν μας ενημέρωσε κανένας, υπηρεσιακός μηχανισμός των υπουργείων ή μέσω ενημέρωσης στην παράδοση-παραλαβή. Πράγματι, “τώρα το ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ”, δυστυχώς δεν έχουμε την πληροφόρηση που θα έπρεπε να έχουμε από τον κρατικό μηχανισμό, γιατί κάποιοι από το “βαθύ κράτος” συμπεριφέρονται απέναντί μας σαν να είμαστε “προσωρινοί ενοικιαστές της εξουσίας” όπως λέει και ο κ. Σημίτης δείχνοντας τον πόνο του. Την έχουν δει “νόμιμοι ιδιοκτήτες”, λες και είναι κληρονομικό δικαίωμα των οικογενειών που κυβέρνησαν την χώρα».
Το θέμα εντοπίστηκε «λόγω του ελέγχου που γίνεται στο πλαίσιο του σκανδάλου της Novartis, ήταν “παράπλευρο επεισόδιο, παράπλευρη ωφέλεια συγκεκριμένη” … είδαμε τι δεν μπήκε στην τσέπη του ελληνικού κράτους», συνέχισε. «Για την ακρίβεια, οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο του ελέγχου για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την εντολή της Εισαγγελίας Διαφθοράς την δεκαετία του 2000 και ως το 2014 (γιατί το rebate είναι παράμετρος της τιμολόγησης, π.χ. για φάρμακο 100 ευρώ με rebate 4% η τελική τιμή για το κράτος είναι 96 ευρώ), σε κάποια φάση βλέπουν ότι από κάποιες φαρμακοβιομηχανίες δεν υπήρχε η επιστροφή αυτή και έγινε το πρώτο ερώτημα στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί, μετά από ενδελεχή έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ”τρύπα” τελικά και αθροιστικά 241 εκατ. ευρώ που οφείλουν διάφορες φαρμακοβιομηχανίες από το 2006 ως το 2010 και εννοείται θα επιστραφούν», τόνισε ο κ. Πολάκης.
Περιέγραψε μάλιστα τα βήματα για την επιστροφή, λέγοντας ότι «για το 2009 και 2010 … θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι αυτές που προφυλάχθηκαν και δεν τους έγινε καταλογισμός στην εφορία. Αυτό γίνεται τώρα, από τα 40 εκατ. ευρώ έχουν καταλογιστεί τα 26 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 13 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες, οπότε θα εισπραχθούν από την εφορία».
«Για τα προηγούμενα … η απόφαση έπεσε για τυπικό λόγο -δεν είχε την υπογραφή τριών υπουργών αλλά δύο- στο ΣτΕ το 2012. Δεν έβγαλαν ξανά απόφαση για να εισπραχθούν … τώρα θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση για να εισπραχθούν, που ουσιαστικά θα περιλαμβάνει ότι αυτά τα 200 εκατ. ευρώ θα συμψηφιστούν με ποσά που πρέπει να δώσει ο ΕΟΠΥΥ στις φαρμακοβιομηχανίες από τα φάρμακα που πουλάει στα φαρμακεία του … δεν θα τους πληρώσει φάρμακα που θα πάρει τώρα», διευκρίνισε ο κ. Πολάκης. «Δεν είναι και η καλύτερή τους, αλλά τι να κάνουμε; Τα χρέη του ο καθένας πρέπει να τα πληρώνει».
Για την απόδοση ευθυνών για τα παραπάνω, τόνισε ότι «φυσικά και θα αναζητηθούν. Όλος ο φάκελος θα αποσταλεί στα διοικητικά όργανα ελέγχου και πιθανώς και στους εισαγγελείς. Είναι κάτι που είναι αδύνατο να έγινε χωρίς γνώση της πολιτικής ηγεσίας ή ανώτερων διευθυντικών στελεχών. Ξεκινάμε από Τσιρουρίδη, Πετραλιά, Κουτρουμάνη και φτάνουμε μέχρι Λοβέρδο, που εμπλέκονται σε αυτή την διαδικασία … βασικά στο υπουργείο Εργασίας, προφανώς σε συνεννόηση με το Υγείας, αλλά αφορά φάρμακα που κάλυπταν την δαπάνη τους τα ασφαλιστικά Ταμεία τότε, πριν δημιουργηθεί ο ΕΟΠΥΥ».
«Έχει σημασία ότι 241 εκατ. ευρώ δεν τα αναζήτησε κανείς για το Ελληνικό Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, το 2015-2016 να μας στέλνουν δύο μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού ειδικά για παιδιά να μας κόψουν την σύμβαση συνεργασίας με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων γιατί χρωστούσαμε 15-20 εκατ. ευρώ και δεν τα δίναμε. (εμείς τα ξεπληρώσαμε, το 2017) και την ίδια στιγμή να σπρώχνει και το ΚΕΕΛΠΝΟ τα εκατομμύρια διαφημιστική δαπάνη σε αέρα κοπανιστό, στην κ. Στουρνάρα για παράδειγμα και σε πολλούς άλλους», σημείωσε ο κ. Πολάκης.
Καυτηρίασε εξάλλου τα διαφορετικά ανακλαστικά και ταχύτητες της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις όπου «έχουν ασκηθεί διώξεις, υποτίθεται πρέπει να γίνει ανάκριση. Του κ. Φρουζή του έχουν ασκήσει δίωξη από πέρυσι τον Φεβρουάριο και δεν τον έχουν καλέσει ακόμη γιατί έχουν άλλες δικογραφίες. Ο κ. Φρουζής είναι κεντρικό πρόσωπο στην Novartis … σκάνδαλο που χρεοκόπησε την χώρα. Πηγαίνει με την ίδια διαδικασία που πηγαίνει πλαστογραφία ενός απατεώνα σε μία επαρχιακή πόλη; Είμαστε με τα καλά μας;».
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, τονίζοντας ότι «σε κάποιους που διοικούν εκεί και σε κάποιους από… κάπου αλλού, τους χαλάσαμε την δουλειά, ετοιμάζονταν να το δώσουν σε κάποιο fund του ιδιωτικού τομέα. Το έχουμε ξεκαθαρίσει, ή εμείς ή κανείς. Αν θέλουν το καταλαβαίνουν, αν θέλουν δεν το καταλαβαίνουν. Γιατί το Ντυνάν πέρασε σκανδαλωδώς στην Τράπεζα Πειραιώς, μετέτρεψαν άδεια νοσοκομείου σε άδεια ιδιωτικής κλινικής στο όνομα του να σώσουν την δουλειά των εργαζόμενων. Συμμετείχαμε σε πλήρη συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση στον “διαγωνισμό” που έκανε η Τράπεζα Πειραιώς, συμμετείχαν τρεις όμιλοι με προσφορές. Η δική μας προσφορά -ακόμη και η πρώτη- ήταν η καλύτερη από τους τρεις, 10 εκατ. ευρώ μετρητά από το Ίδρυμα Ωνάση και 78 εκατ. ευρώ ανάληψη 15ετούς δανείου από το Δημόσιο, να ενταχθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Ίδρυμα και να αποτελεί δεύτερη κλινική (με τρίτη το Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο). Εμείς εξασφαλίζουμε με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τον ΕΟΠΥΥ την λειτουργία και ανάπτυξη του Ωνάσειου και την προσθήκη ενός πολύ μεγάλου νοσοκομειακού συγκροτήματος και την αύξηση της δυναμικότητας του δημόσιου τομέα. Γίνεται διαπραγμάτευση με την τράπεζα, κάνει τον δύσκολο, θέλει να πάρει όσο γίνεται μεγαλύτερο τίμημα. Τα υπόλοιπα σενάρια … δεν ισχύει τίποτε, είναι ο διακαής τους πόθος».
«Πρέπει να τελειώσουμε, υπάρχουν και πολιτικές πιέσεις “να μην δοθεί το Ντυνάν στο Δημόσιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ‘σπρώχτε το πίσω’, περιμένετε”, κτλ., αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην ευοδωθεί αυτή η ιστορία … αν δεν ευοδωθεί, υπάρχουν άλλοι τρόποι. Εμείς θέλουμε ήρεμα και όμορφα, παίρνοντας απάνω μας ένα μερίδιο οικονομικής ευθύνης όχι μικρό και ξέροντας την μελλοντική αξία που μπορεί να έχει αυτό το συγκρότημα για το Δημόσιο έχουμε κάνει μία αξιοπρεπέστατη πρόταση, καλύτερη από αυτούς που ενδιαφέρθηκαν … ας κόψουν λοιπόν την καθυστέρηση από την Τράπεζα Πειραιώς να τελειώνουμε», κατέληξε.
Ακούστε το ηχητικό εδώ: https://soundcloud.com/user-899349255/105-5-13-2019-1